ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Καταπολεμήστε τη με αυτές τις 16 τροφές

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Καταπολεμήστε τη με αυτές τις 16 τροφές

Η υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί τον πιο κοινό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία ορίζεται με βάση τις τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης (30 mm Hg ή περισσότερο), διαστολικής αρτηριακής πίεσης (άνω των 80 mm Hg), ή και των δύο.

Φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτασίνης (ΜΕΑ), χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών τροποποιήσεων, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Αναμφίβολα, μια θρεπτική, υγιεινή για την καρδιά διατροφή, προτείνεται για όλα τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένων όσων λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και η έρευνα έχει δείξει ότι η συμπερίληψη ορισμένων τροφών στη διατροφή μας, ειδικά εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και μαγνήσιο, μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Αυτές είναι οι 16 καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης:

  • Εσπεριδοειδή
  • Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια
  • Σπόροι κολοκύθας
  • Φασόλια και φακές
  • Μούρα
  • Αμάρανθος
  • Φιστίκια
  • Καρότα
  • Σέλινο
  • Ντομάτες και προϊόντα ντομάτας
  • Μπρόκολο
  • Ελληνικό γιαούρτι
  • Βότανα και μπαχαρικά
  • Σπόροι Chia και λιναρόσπορος
  • Παντζάρια
  • Σπανάκι

Η διατροφή μας είναι το «άλφα» και το «ωμέγα» για έναν πιο ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής, μιας και είναι εκείνη που αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο το εσωτερικό του οργανισμού μας.

Είναι σημαντικό ότι σε συνδυασμό με κάποιες ακόμη αλλαγές στον τρόπο ζωής, η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με έρευνες, η προσθήκη ορισμένων τροφών, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρα, φασόλια, φακές, σπόροι, λιπαρά ψάρια, εσπεριδοειδή και καρότα στα γεύματα και τα σνακ μας, μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.