ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή που επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής χαρίζοντας υγεία και ευεξία

Όλοι όσοι κάνουν δίαιτα ή ακολουθούν μια διατροφή κατά κύριο λόγο το κάνουν για να χάσουν βάρος. Ωστόσο το σωστότερο είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένες διατροφής που χαρίζει υγεία, ενέργεια και συγχρόνως συμβάλει στο να επιτύχουμε τον στόχο του κανονικού βάρους. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία δεν είναι μόνο η εξωτερική εμφάνιση αλλά η διασφάλιση της υγείας μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μην ξεχνάμε πως είμαστε ό,τι τρώμε!

Η διατροφή που επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής χαρίζοντας υγεία και ευεξία

Κατά καιρούς διαβάζουμε για διάφορες «θαυματουργές» δίαιτες που υπόσχονται χάσιμο βάρους. Ωστόσο, όπως ήδη είπαμε σημασία έχει να αλλάξουμε συνήθειες και να προσπαθήσουμε να τρώμε ισορροπημένα ώστε ο οργανισμός μας να μην στερείτε βιταμινών και συγχρόνως να μας δίνει δύναμη και ενέργεια. Όταν αισθανόμαστε υγιείς έχουμε μεγαλύτερη διάθεση να είμαστε πιο ενεργοί στην καθημερινότητά μας άρα κάνουμε και περισσότερες καύσεις καθώς σταματάμε να είμαστε νωθροί και καθηλωμένοι σε καναπέδες και πολυθρόνες.

Τι διαφορετικό έχει αυτή η διατροφή και γιατί να την επιλέξετε;

Αυτή η διατροφή απαιτεί από τους ανθρώπους να τρώνε τα γεύματά τους μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο ώστε να υπάρχουν και περίοδοι νηστείας. Για όσους θέλουν να τρέφονται υγιεινά υπάρχουν πολλές επιλογές, με τα περισσότερα προγράμματα να επικεντρώνονται στη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων και θερμίδων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτές οι δίαιτες βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς και να ζήσουν περισσότερο.

Το κλειδί της μακροζωίας και της διατήρησης ενός υγειούς βάρους

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η έρευνα της οποίας δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell, διαπίστωσε ότι σημασία δεν έχει μόνο το τι τρώμε αλλά και πότε το τρώμε.

«Μελετήσαμε τη σχέση μεταξύ θρεπτικών ουσιών, νηστείας, γονιδίων και μακροζωίας, και συσχετίσαμε αυτές τις συνδέσεις με κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες σε πρωτεύοντα θηλαστικά και εκατοντάδες ανθρώπους» ανέφερε ο καθηγητής Valter Longo σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Ένας συνδυασμός των καλύτερων διατροφών

Οι ερευνητές εξέτασαν εκατοντάδες μελέτες σχετικά με τη διατροφή, τις ασθένειες και τη μακροζωία, οι οποίες περιελάμβαναν τόσο τα ζώα όσο και τον άνθρωπο, και συνδύασαν τα αποτελέσματα με τη δική τους έρευνα. Ανέλυσαν ένα ευρύ φάσμα με δίαιτες χαμηλών θερμίδων όπως η δημοφιλής κετογονική δίαιτα που αυξάνει τη διούρηση χάνοντας άλατα, καθώς και χορτοφαγικές, vegan και μεσογειακές δίαιτες. Η μελέτη εξέτασε επίσης διάφορες μορφές νηστείας, μερικές φορές για δύο ημέρες ή περισσότερο και επίσης αρκετές φορές το μήνα.

Η ομάδα βρήκε παράγοντες που σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ορισμένες ασθένειες όπως ο διαβήτης η χοληστερόλη και ορισμένα επίπεδα πρωτεϊνών. Οι συντάκτες της μελέτης πιστεύουν ότι το μυστικό για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι να τρώτε μέτρια έως υψηλή ποσότητα υδατανθράκων από ανεπεξέργαστη πηγή. Επίσης, η λήψη της σωστής ποσότητας πρωτεΐνης και αρκετών λιπών από φυτικές πηγές μπορεί να παρέχει περίπου το 30% των ενεργειακών αναγκών ενός ατόμου.

Στην ιδανική περίπτωση, τα γεύματα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσα σε ένα διάστημα 11 ή 12 ωρών, επιτρέποντας ένα χρόνο νηστείας που διατηρεί ισορροπημένα επίπεδα ινσουλίνης και αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τι περιλαμβάνει μια δίαιτα μακροζωίας;

«Πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, μικρά ψάρια, καθόλου κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας και μια πολύ χαμηλή ποσότητα χοιρινού κρέατος, μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, λήψη ξηρών καρπών και ελαιολάδου και μαύρη σοκολάτα», λέει ο Longo. Αυτή η διατροφή παραπέμπει στη μεσογειακή διατροφή που θεωρείται υγιεινή και ωφέλιμη για τον οργανισμό.

Αυτό το διατροφικό πρόγραμμα συνδυάζει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και της νηστείας. Η δε διατροφή μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη συνολική υγεία και τις καθημερινές δραστηριότητες του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, τα άτομα άνω των 65 ετών χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη για να αντιμετωπίσουν την απώλεια μάζας σώματος. Στη συνέχεια, οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν μια μελέτη 500 ατόμων που θα δοκιμάσουν τη διατροφή μακροζωίας στη νότια Ιταλία.

«Η διατροφή για την επίτευξη της μακροζωίας αποτελεί έναν τρόπο ζωής που επικεντρώνεται στην επιβράδυνση της γήρανσης και τη διατήρηση της ευεξίας μέχρι τα βαθιά γεράματα» καταλήγει ο Longo.

Ο συνδυασμός αυτός συμβάλει στο να επιτευχθεί ο στόχος του κανονικού βάρους αλλά και της ελαχιστοποίησης των προβλημάτων υγείας που κατά κύριο λόγο οφείλονται στην καθιστική ζωή και στις διατροφικές επιλογές.