ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Άνοια: Αλλαγές που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου

Αν ανησυχείτε επειδή δεν μπορείτε να ανακαλέσετε γεγονότα και πληροφορίες στη μνήμη σας ή φοβάστε για την πιθανότητα να εμφανίσετε άνοια, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο της νευροεκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου.

Άνοια: Αλλαγές που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνουμε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα υγιεινά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τη φλεγμονή και διατηρούν ανεπηρέαστη τη δομή των δικτύων των εγκεφαλικών περιοχών κατά τη γήρανση, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η γνωστική έκπτωση.

Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνουν την εγκεφαλική βλάβη, που μπορεί να προκληθεί από τοξίνες όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος.

Μια άλλη τροφή που τονώνει τον εγκέφαλο είναι οι σπόροι κολοκύθας, οι οποίοι είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, χαλκού και ψευδαργύρου.

Αυτά τα μέταλλα είναι σημαντικά για τη βέλτιστη λειτουργία της μνήμης και των εγκεφαλικών νεύρων.

Εκτός από το να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές (λιπαρά ψάρια, σπόροι κολοκύθας, κουρκουμάς, μπαχαρικά) για να βελτιώσετε τη μνήμη και τη γνωστική σας ικανότητα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο άνοιας.

Σύμφωνα με το NHS (Βρετανικό Σύστημα Υγείας), ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Εκτός όμως από τη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ και αγγειακής άνοιας, ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η τροποποίηση ορισμένων παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά ένα τρίτο.

Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: απώλεια ακοής, κατάθλιψη που δεν αντιμετωπίζεται, μοναξιά και σωματική αδράνεια για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Ελέγχετε τακτικά την ακοή σας και φοράτε ακουστικό βαρηκοΐας εάν χρειάζεται.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε κοινωνικές επαφές και να είστε σωματικά δραστήριοι.

Αν δεν αισθάνεστε καλά ψυχολογικά, απευθυνθείτε για υποστήριξη στους οικείους σας ή σε κάποιον ειδικό.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πώς ότι είναι καλό για την καρδιά, είναι και για τον εγκέφαλο.

Είναι λοιπόν σημαντικό να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και να διατηρείτε υγιές σωματικό βάρος.

Σημαντικό είναι επίσης να αθλείστε τακτικά, να διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και να μην καπνίζετε.

Εάν πίνετε αλκοόλ, μην ξεπερνάτε τις 14 μονάδες την εβδομάδα, καθώς η υπερκατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και συνδέεται με καρδιοπάθειες και κάποιους τύπους καρκίνου.

Σχετίζεται επίσης με βλάβες του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Πηγή: express.co.uk