ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένα αυγό την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά - Τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες

Νέα έρευνα υποστηρίζει τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ενός αυγού την ημέρα και του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και των θρεπτικών συστατικών που θωρακίζουν την υγεία. 

Ένα αυγό την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά - Τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των υγιών μεταβολιτών στο αίμα που ρέουν στην καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι περιέχουν τα αυγά;

Τα αυγά είναι μια καλή πηγή ποιοτικών πρωτεϊνών, ενώ εμπεριέχουν μεταξύ άλλων ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) και φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Συγκεκριμένα οι βιταμίνες Α, D και Ε βρίσκονται στο κρόκο αυγού. Το σελήνιο που επίσης υπάρχει στο αυγό είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μηχανισμού.

Το αυγό χωρίζεται σε δύο τμήματα: το ασπράδι και τον κρόκο. Ο κρόκος περιέχει περίπου το 80% των θερμίδων και σχεδόν όλα τα λίπη που υπάρχουν στο αυγό.

Ο κρόκος περιέχει δύο σημαντικά αντιοξειδωτικά, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, που συμβάλουν στην υγεία των ματιών, ιδιαίτερα στην πρόσληψη των εκφυλιστικών νοσημάτων (ωχρά κηλίδα) και του καταρράκτη.

Επίσης, στον κρόκο περιέχεται χολίνη. Η επαρκής πρόσληψη χολίνης συμβάλλει θετικά σε όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες καθώς και στη μνήμη. Τέλος, το ασπράδι του αυγού περιέχει κυρίως νερό και πρωτεΐνες.

Για πολλά χρόνια είχε επικρατήσει η άποψη ότι τα αυγά ξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ωστόσο, μελέτες που ερευνούν τις διατροφικές αιτίες της καρδιακής νόσου δεν συνδέουν πλέον την τακτική κατανάλωση αυγών (μέχρι και 6 εβδομαδιαίως), ακόμα και σε άτομα με προϋπάρχουσα υψηλή χοληστερόλη.

Κατά μέσο όρο ένα βραστό αυγό 50 γραμμαρίων περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης.

Μόνο το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων τροφών. Επιπροσθέτως εμπεριέχει αλβουμίνη. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα αυγό μεσαίου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.

avgo.jpg

Η μελέτη

Το 2018, μια μελέτη που περιελάμβανε περίπου 500.000 ενήλικες στην Κίνα έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα προκαλεί μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Συνολικά, η ομάδα σημείωσε 14 ακόμη μεταβολίτες που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Γενικά, τα άτομα που έτρωγαν λιγότερα αυγά είχαν χαμηλότερα επίπεδα ευεργετικών μεταβολιτών και υψηλότερα επίπεδα επιβλαβών μεταβολιτών στο αίμα.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν: «Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επικύρωση των αιτιωδών ρόλων που παίζουν οι μεταβολίτες λίπους στη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων».