ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τη χοληστερόλη;

Η διατροφή είναι ένα βασικό συστατικό της υγείας και η κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην ευημερία και την ποιότητα ζωής. Τα αβοκάντο μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής και μπορούν να παρέχουν στους ανθρώπους μερικά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά. 

Η κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τη χοληστερόλη;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ενός αβοκάντο καθημερινά σε σύγκριση με μια συνήθη διατροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά είχαν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης και βελτίωσαν την ποιότητα της διατροφής τους.

Η θρεπτική αξία των αβοκάντο

Οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν χοληστερόλη από τα τρόφιμα, αλλά το σώμα παράγει επίσης χοληστερόλη. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χοληστερόλης: Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης, ιδίως τα επίπεδα της LDL (σ.σ. μερικές φορές ονομάζεται «κακή» χοληστερόλη), κάτω από μια ορισμένη τιμή για την πρόληψη δυσάρεστων αποτελεσμάτων για την υγεία, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή η στεφανιαία νόσος.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τους παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και πώς οι άνθρωποι μπορούν να τροποποιήσουν τη διατροφή τους για να διατηρήσουν τη χοληστερόλη τους σε υγιή επίπεδα βελτιώνοντας την συνολική υγεία τους.

Τα θρεπτικά συστατικά του αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό και μονοακόρεστα λιπαρά και είναι μια πηγή φυτικών ινών. Επί παραδείγματι, ένα αβοκάντο 200 γραμμαρίων εμπεριέχει περίπου 322 θερμίδες.

bigstock-Organic-Avocado-With-Seed-Avo-250368664.jpg

Η μελέτη

Η εν λόγω μελέτη σχετικά με τα οφέλη του αβοκάντο αφορούσε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή και εξέτασε τα οφέλη για την υγεία των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να καταναλώνουν ένα αβοκάντο καθημερινά για ένα διάστημα έξι μηνών. Οι ερευνητές μέσα από αυτήν την διαδικασία ήθελαν να δουν αν η κατανάλωση ενός καθημερινού αβοκάντο βοήθησε τους ανθρώπους να μειώσουν το σπλαχνικό λίπος των συμμετεχόντων.

Εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο των επιπέδων χοληστερόλης, του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος και της ποιότητας ζωής που σχετίζονται άμεσα με την υγεία.

Για να συμπεριληφθούν στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν αυξημένη περιφέρεια μέσης και να καταναλώνουν δύο τουλάχιστον αβοκάντο το μήνα. Η ομάδα παρέμβασης των 505 συμμετεχόντων κατανάλωνε ένα αβοκάντο καθημερινά, ενώ η ομάδα ελέγχου με 503 συμμετέχοντες συνέχισε την τυπική διατροφή της. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη στην αρχή της μελέτης καθώς και την 8η, 16η και 26η εβδομάδα και χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν τα επίπεδα του σπλαχνικού λιπώδους ιστού ή του σωματικού λίπους που περιβάλει τα κοιλιακά όργανα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν πολλές σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ελέγχου και παρέμβασης. Η εξαίρεση ήταν στα επίπεδα χοληστερόλης. Η ομάδα που κατανάλωνε τα αβοκάντο είχε χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.

Η ίδια ομάδα κατανάλωνε υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και καλού λίπους και χαμηλότερα επίπεδα υδατανθράκων και πρωτεϊνών ενώ οι συμμετέχοντες δεν είχαν πάρει βάρος.

Πώς μπορείτε να συντηρήσετε το αβοκάντο

Τα αβοκάντο δεν θα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο καθώς σταδιακά ωριμάζουν. Όταν ωριμάσουν μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Αν έχετε καταναλώσει τμήμα του αβοκάντο για να μην μαυρίσει ρίξτε του λίγο χυμό λεμονιού και τυλίξτε το σε μια μεμβράνη ή τοποθετήσετε το σε πλαστικό δοχείο που κλείνει στο ψυγείο.