ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τηγανητές πατάτες: Πόσο επιβλαβείς είναι για τον οργανισμό και πώς μπορείτε να τις καταναλώσετε;

Άπαντες λατρεύουν τις τηγανητές πατάτες, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι είναι ανθυγιεινές και θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ. 

Τηγανητές πατάτες: Πόσο επιβλαβείς είναι για τον οργανισμό και πώς μπορείτε να τις καταναλώσετε;

Οι τηγανητές πατάτες είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό καθώς αποτελούν έναν συνδυασμό υδατανθράκων σε βραστό και καμένο λάδι πολλές φορές αγνώστου ποιότητας καθώς μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Επίσης, το τηγάνισμα οδηγεί στον σχηματισμό καρκινογόνων δηλητηρίων.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα μέρη που πωλούν τηγανητές πατάτες δεν αλλάζουν το λάδι σε καθημερινή βάση. Το καυτό λάδι που ψύχεται και θερμαίνεται και πάλι οξειδώνεται είναι βλαπτικό για την υγεία.

Οι τηγανητές πατάτες μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως δικαιολογία για να τρώμε κέτσαπ, αλάτι και άλλες σάλτσες που έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή έχουν τεχνητές γεύσεις, αρώματα, συντηρητικά και κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, οι τηγανιτές πατάτες είναι εθιστικές και γι΄αυτό τρώμε ανεξέλεγκτες ποσότητες.

1645458143590-407120000-patates-omes.jpg

Κάλιο, μαγνήσιο και Β6

Οι πατάτες ωμές ή τηγανιτές έχουν χαμηλές θερμίδες, ενώ αποτελούν μια εξαιρετική πηγή καλίου, μαγνησίου και Β6 σε σύγκριση με άλλα φυτικά προϊόντα.

Τα μέταλλα και οι βιταμίνες έχουν συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι πατάτες περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και αν τις μαγειρέψουμε, τις ψήσουμε ή τις τηγανίσουμε χωρίς τη φλούδα θα χάσουμε πολύτιμες βιταμίνες.

Έτσι, το κύριο πρόβλημα δεν είναι η ίδια η πατάτα αλλά ο τρόπος που επιλέγουμε να τη μαγειρέψουμε. Το δε ψήσιμό τους με φρέσκο ελληνικό ελαιόλαδο και μπαχαρικά στον φούρνο είναι η καλύτερη επιλογή.

1643646911570-603907028-patates.jpg

Πώς μπορείτε να ετοιμάσετε και να φάτε πιο υγιεινές τηγανητές πατάτες;

Κάντε τις τηγανητές πατάτες στο φούρνο, αν δεν έχετε φριτέζα αέρος. Θα τις κόψετε σε λεπτές λωρίδες και θα τις στρώσετε σε ένα εμαγιέ ταψί στο οποίο θα έχετε τοποθετήσει χαρτί ψησίματος με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο. Θα έχουν την αίσθηση της τηγανιτής πατάτας αλλά θα έχουν λιγότερες θερμίδες. Αν πάλι θέλετε να τις τηγανίσετε αφού τις βγάλετε από το τηγάνι- στο οποίο κάθε φορά αλλάζετε το λάδι- εναποθέστε τες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να τραβήξουν το περιττό λάδι πριν τις σερβίρετε.

Συνοδέψτε τις τηγανητές πατάτες με μια σαλάτα και μια μη τηγανητή πρωτεΐνη όπως: στήθος κοτόπουλου ή άπαχο κρέας.

Αποφύγετε τις σάλτσες ή επιλέξτε αυτές που είναι χαμηλές σε λιπαρά και ζάχαρη. Για παράδειγμα, επιλέξτε μαγιονέζα με 5% λίπος ή κέτσαπ χωρίς ζάχαρη.

Η τελευταία και ίσως και η πιο δύσκολη συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσετε είναι να περιορίσετε τον αριθμό των τηγανητών πατατών που τρώτε επιλέγοντας να φάτε λίγες. Προτιμήστε γενικώς τις βραστές και τις ψητές και προσπαθήστε να μάθετε τα παιδιά σας να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα.