ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόνος στη μέση και τις αρθρώσεις: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Οι τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και τη μέση.

Πόνος στη μέση και τις αρθρώσεις: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Ο πόνος στη μέση και τις αρθρώσεις που βιώνουν πολλοί άνθρωποι, ειδικά από τη μέση ηλικία και μετά, συνήθως προκαλείται από φλεγμονή των νεύρων και των ιστών στις περιοχές που γίνεται αισθητός.

Οι τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στη μέση και τις αρθρώσεις. Τέτοιες είναι ο σολομός (λόγω των ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων), τα αμύγδαλα (πλούσια σε κάλιο) και το λάχανο (πλούσιο σε γλουταμίνη).

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, αναψυκτικών και επεξεργασμένων τροφών, όπως τα πατατάκια και οι τηγανιτές πατάτες, είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή.

Οι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τροφές, όπως ο σολομός και το ελαιόλαδο, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, παράγουν μεταβολίτες που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Ένα άλλο αμινοξύ, η γλουταμίνη, είναι επίσης πολύτιμο για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Η γλουταμίνη είναι το πιο άφθονο αμινοξύ του σώματος.

Αν και το σώμα παράγει φυσικά γλουταμίνη σε μεγάλες ποσότητες, τροφές όπως το λάχανο, τα αυγά, το γάλα και τα φασόλια, παρέχουν επιπλέον ποσότητες που είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση του πόνου στη μέση και τις αρθρώσεις.

Το κάλιο επίσης προτείνεται για την πρόληψη της φλεγμονής. Το στοιχείο μπορεί να ενισχύσει την υγεία των νεύρων και των κυττάρων, βάζοντας φρένο στην ανάπτυξη φλεγμονής.

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα κάσιους, είναι εξαιρετικές πηγές καλίου. Το ίδιο ισχύει και για κάποια φρούτα και λαχανικά.

Όπως συμβαίνει και με άλλα προβλήματα υγείας, ο πόνος στη μέση και τις αρθρώσεις, είναι αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφών και τροφών με ζάχαρη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η αυξημένη κατανάλωση σνακ στη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, είναι πιθανό να ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων ουρικής αρθρίτιδας, μιας φλεγμονώδους κατάστασης που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, στη χώρα.

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να είναι παράγοντας κινδύνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας, έχουν συχνά υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών όπως η ιντερλευκίνη-6 και η ομοκυστεΐνη.

Πηγή: Mail Online