ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γάλα: Αυξάνει ή μειώνει τη χοληστερίνη;

Η τακτική κατανάλωση γάλακτος δεν συνδέεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Γάλα: Αυξάνει ή μειώνει τη χοληστερίνη;

Eρευνητές από τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιστήμης της Διατροφής Βιμάλ Καράνι του βρετανικού πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, έκαναν μετα-ανάλυση τριών μεγάλων ερευνών, που αφορούσαν συνολικά περίπου 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά μεγάλες ποσότητες γάλακτος έχουν χαμηλότερα επίπεδα τόσο «καλής» (HDL) και όσο «κακής» χοληστερίνης (LDL), μολονότι ο μέσος δείκτης μάζας του σώματός τους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου γάλα.

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι πίνουν τακτικά γάλα έχουν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση στην κατανάλωση γάλακτος δεν είναι αναγκαία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων, παρόλο που παρατηρείται μία μικρή αύξηση στον δείκτη μάζας σώματος και στο σωματικό λίπος όσων πίνουν γάλα», δήλωσαν οι ερευνητές.

Εάν συνηθίζετε να τρώτε δημητριακά με γάλα για πρωινό ή να πίνετε ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο, και έχετε ανεβασμένη χοληστερίνη, σας έχει απασχολήσει ποιο είναι το καλύτερο γάλα για εσάς.

Το πλήρες αγελαδινό γάλα είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και βιταμινών Α και D, όμως παρέχει σημαντική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης.

Άλλες επιλογές που μπορείτε να υιοθετήσετε αν θέλετε να αποφύγετε το αγελαδινό, είναι το γάλα σόγιας, το γάλα αμυγδάλου, το γάλα καρύδας, το γάλα ρυζιού και το κατσικίσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ