ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων: Γιατί δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα

Οι δίαιτες που βασίζονται στη μείωση των υδατανθράκων, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων: Γιατί δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα

Η keto και η paleo είναι τα δύο διατροφικά σχήματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που συγκεντρώνουν τώρα το ενδιαφέρον, πρόδρομοί τους ωστόσο ήταν η δίαιτα Atkins και η South Beach Diet, που κάποιοι συνεχίζουν να ακολουθούν.

Η δίαιτα keto περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη υδατανθράκων, ενώ αυξάνει την πρόσληψη λιπών και πρωτεϊνών.

Ο στόχος είναι να φτάσετε σε κέτωση, μια μεταβολική κατάσταση όπου καίτε λίπος για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες.

Η δίαιτα paleo είναι παρόμοια, αλλά έχει διαφορετική αφετηρία.

Η βασική ιδέα είναι να επαναφέρουμε τον τρόπο με τον οποίο έτρωγαν οι άνθρωποι κατά την παλαιολιθική εποχή. Η paleo δεν είναι τόσο ακραία, όπως η keto. «Περιέχει λίγους υδατάνθρακες, αλλά περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να δοκιμάσετε να ακολουθήσετε δίαιτα keto ή paleo με υγιεινό τρόπο, με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι ικανοποιείτε τις διατροφικές σας ανάγκες.

Δεν χρειάζεται δηλαδή να τρώτε μπέικον, αλλά να επιλέγετε πιο υγιεινά λιπαρά.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις δίαιτες για σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό τους βοηθάει να αποκτήσουν τον έλεγχο και να αισθάνονται υπεύθυνοι για το φαγητό τους.

Στη συνέχεια μπορούν να οδηγηθούν σε ένα πιο υγιεινό διατροφικό μοτίβο.

Το πρόβλημα ωστόσο με αυτές τις δίαιτες είναι το εξής: Περιορίζουν την ποικιλία των φαγητών που μπορείτε να φάτε, κάτι που είναι πιθανό να απαιτήσει αλλαγές που δεν μπορούν να διατηρηθούν.

Για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι βιώσιμες. Είναι γενικά περιοριστικές για πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την καλή υγεία.

Οι άνθρωποι λένε ότι δουλεύουν και τους βοηθούν να χάσουν βάρος, στη συνέχεια όμως ξαναπαίρνουν τα κιλά. Άρα, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων σε γενικές γραμμές δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα.

Πηγή: healthday.com