ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η ζάχαρη συνδέεται με το Αλτσχάιμερ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι βιολογικοί δείκτες της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορούν να εμφανιστούν ήδη από τα 30 χρόνια ζωής του ατόμου.

Πώς η ζάχαρη συνδέεται με το Αλτσχάιμερ
Bigstock

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες, την μνήμη και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με καταστάσεις όπως ο διαβήτης.

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σχέση μεταξύ ζάχαρης και νόσου Αλτσχάιμερ:

Ζάχαρη και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας. Αυτή η σύνδεση οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, η οποία συνδέεται με διάφορες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.

Ερευνητικά ευρήματα

Πρόσφατες μελέτες έχουν επισημάνει αυτή τη σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων σακχάρου και του Αλτσχάιμερ. Για παράδειγμα, μια μελέτη με 37.689 συμμετέχοντες το 2022 διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μάλιστα η λακτόζη (η ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα) έδειξε την ισχυρότερη συσχέτιση με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ μεταξύ των διαφόρων τύπων ζάχαρης που μελετήθηκαν.

Διαβήτης και Αλτσχάιμερ

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προκύπτουν από τον διαβήτη είναι επίσης ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο διαβήτης μπορεί εμμέσως να προάγει τον σχηματισμό αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτός ο κίνδυνος μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα στη ζωή, ακόμη και από την ηλικία των 35 ετών.

Ανάπτυξη άνοιας

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης, ειδικά υπό την παρουσία καταστάσεων όπως ο διαβήτης, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της άνοιας, προκαλώντας νωρίτερα την εμφάνιση συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων, αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα, κακή προσωπική υγιεινή και κοινωνική απόσυρση.

sugar-zaxari

Πότε κάνει καλό η κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο

Σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, ορισμένα άτομα μπορεί να χάσουν την όρεξή τους, καθιστώντας δύσκολη την σωστή και θρεπτική σίτισή του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια μικρή ποσότητα ζάχαρης ή αλατιού μπορεί να προστεθεί για να κάνει το φαγητό πιο ελκυστικό και να βελτιώσει τη διατροφική πρόσληψη. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν κάνετε διατροφικές αλλαγές.

Συμβουλές για την μείωση της ζάχαρης

Για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης, συνιστάται να περιορίσετε ή να εξαλείψετε τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα. Τα πρακτικά βήματα για την μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης περιλαμβάνουν την μείωση της επιτραπέζιας ζάχαρης και των γλυκαντικών, τη χρήση μπαχαρικών ή εκχυλισμάτων αντί για ζάχαρη, την επιλογή προϊόντων με λιγότερη προσθήκη ζάχαρης με βάση τις διατροφικές ετικέτες, την μείωση της ζάχαρης στις συνταγές και την επιλογή φρέσκων, αποξηραμένων ή κατεψυγμένων φρούτων αντί για εκείνα που είναι σε συσκευασμένα κονσέρβες με σιρόπι.

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση που μειώνουν την ελκυστικότητα των τροφίμων. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να λαχταρούν γλυκές ή έντονες γεύσεις για να αντισταθμίσουν αυτές τις αισθητηριακές απώλειες. Το άγχος, η κατάθλιψη ή οι παρενέργειες των φαρμάκων μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λαχτάρα για γλυκά.

Συμπερασματικά

Αν και η συσχέτιση μεταξύ ζάχαρης και νόσου Αλτσχάιμερ είναι περίπλοκη και απαιτεί περαιτέρω έρευνα, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μείωση της υψηλής πρόσληψης ζάχαρης, ιδιαίτερα από ζαχαρούχα ποτά και επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ και να προάγει τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, μικρές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να είναι ευεργετικές για τη βελτίωση της πρόσληψης τροφής, αλλά είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν κάνετε τέτοιες διατροφικές αλλαγές.

Πηγή: healthline.com