ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 6 σούπερ οφέλη υγείας που έχουν οι ντομάτες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι ντομάτες προσφέρουν συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του προστάτη.

Τα 6 σούπερ οφέλη υγείας που έχουν οι ντομάτες

Οι ντομάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες και γεμάτες ζωτικά θρεπτικά συστατικά.

Ντομάτες: Διατροφικά στοιχεία

Μια ωμή, μεσαίου μεγέθους ντομάτα περιέχει περίπου 22 θερμίδες και λιγότερο από ένα γραμμάριο λίπους. Είναι φυσικά χαμηλή νάτριο και γλυκαιμικό δείκτη, με μόλις 6 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου και 3 γραμμάρια (g) ζάχαρης. Και μια ωμή ντομάτα περιέχει περίπου μισό φλιτζάνι νερό, καθιστώντας την εξαιρετική τροφή για ενυδάτωση.

Μια μέτρια ντομάτα περιλαμβάνει επίσης τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Πρωτεΐνη: 1,1 γρ
  • Φυτικές ίνες: 1,5 γρ
  • Ασβέστιο: 12 mg
  • Μαγνήσιο: 13,5 mg
  • Φώσφορος: 29,5 mg
  • Κάλιο: 292 mg
  • Βιταμίνη C: 17 mg
  • Χολίνη: 8,2 mg
  • Λυκοπένιο: 3,2 mg

Ορισμένα αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, είναι πιο διαθέσιμα για να απορροφηθούν από τον οργανισμό όταν μαγειρεύεται μια ντομάτα. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, των ασταθών μορίων που καταστρέφουν τα κύτταρα του σώματος και μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Οι ντομάτες περιέχουν επίσης αρκετές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος, των οστών και του αίματος. Μικρές ποσότητες φθορίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ και β-καροτίνης μπορούν να βρεθούν στις ωμές ντομάτες.

Σε τι ωφελούν οι ντομάτες την υγεία του ανθρώπου

Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

Μπορείτε να πάρετε μια καλή μερίδα καλίου από τις ντομάτες. Μια μέτρια ντομάτα περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα καλίου με μια μπανάνα.

Το κάλιο και το νάτριο είναι και τα δύο ζωτικά συστατικά για τη λειτουργία της καρδιάς. Η καρδιά χρειάζεται αυτούς τους ηλεκτρολύτες ώστε να μπορεί να συστέλλεται και να διαστέλλεται. Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υπέρταση μπορούν να ωφεληθούν από τα υψηλά επίπεδα καλίου, φυτικών ινών και λυκοπενίου στις ντομάτες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι όλα σημαντικά, αλλά αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει ειδικά το λυκοπένιο με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητα.

Σας βοηθούν να επανέλθετε ταχύτερα μετά από άσκηση

Οι ντομάτες περιέχουν αρκετούς ηλεκτρολύτες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη βασική λειτουργία των κυττάρων. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο και το φθόριο στις ντομάτες μειώνουν τον μυϊκό πόνο και την κόπωση μετά από σωματική άσκηση.

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τη συστολή των μυών, επομένως η κατανάλωση ντομάτας πριν ή μετά την προπόνησή σας μπορεί να σας βοηθήσει να το αναπληρώσετε. Η περιεκτικότητα μιας ντομάτας σε νερό προσθέτει επιπλέον ενυδάτωση.

Οι ντομάτες είναι επίσης αντιφλεγμονώδεις χάρη στη βιταμίνη C, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά από άσκησης.

Προστατεύουν από την άνοια

Το κάλιο βοηθά στην ισχύ της καρδιάς και παίζει ρόλο στην λειτουργία των νεύρων σε όλο το σώμα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο κάλιο και λιγότερο νάτριο είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε το πώς τα καροτενοειδή (αντιοξειδωτικά που δίνουν κοκκινωπό χρώμα στα λαχανικά) επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την υγεία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο αίμα (και τα δύο υπάρχουν σε μαγειρεμένες ντομάτες) είχαν χαμηλότερα ποσοστά άνοιας. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι επίσης γνωστές για την προστασία της υγείας των ματιών καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

ntomates

Οι μαγειρεμένες ντομάτες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Το μαγείρεμα της ντομάτας μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά αυξάνει τη διαθεσιμότητα πολλών σημαντικών αντιοξειδωτικών που μπορεί να προστατεύουν από την ανάπτυξη καρκίνου.

Ειδικά για τους άνδρες, το λυκοπένιο είναι πραγματικά ωφέλιμο για την μείωση τυχόν προβλημάτων που σχετίζονται με τον προστάτη και δρα προστατευτικό έναντι του καρκίνου.

Το λυκοπένιο και άλλες φυτικές χρωστικές ουσίες (καροτενοειδή) πιστεύεται ότι προστατεύουν από την ανάπτυξη του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην άμυνα ενάντια στο φυσιολογικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βρίσκονται συνήθως στον καπνό του τσιγάρου, στην υπεριώδη ακτινοβολία και στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που τρώνε πολλές ντομάτες -συμπεριλαμβανομένων ωμών ντοματών, σάλτσας ντομάτας ακόμα και πίτσας- έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη λόγω της συνολικής ποσότητας λυκοπενίου που απορροφά ο οργανισμός, ποσότητα που βελτιστοποιείται σε μια μαγειρεμένη ντομάτα.

Το λυκοπένιο και άλλα αντιοξειδωτικά στις ντομάτες μπορούν επίσης να ωφελήσουν την ανδρική γονιμότητα, βελτιώνοντας τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα

Οι ντομάτες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και των κινήσεων του εντέρου. Είναι, επίσης, φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως αποτελούν καλό σνακ για την αποφυγή της απότομης αυξομείωσης του σακχάρου.

Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν φυσικά την πέψη, επομένως θα σας κρατήσουν χορτάτους περισσότερο. Και δεν πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, κάτι που είναι στόχος σε περιπτώσεις διαβήτη.

Η ναριγκερίνη (naringenin), μια πολυφαινόλη που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή και στις ντομάτες, επίσης έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες. Οι επιστήμονες την έχουν μελετήσει κυρίως σε ζώα, αλλά περισσότερη έρευνα θα μπορούσε να αποκαλύψει πώς πρόκειται για ενώσεις που βοηθούν και τους διαβητικούς ανθρώπους.

Προωθούν την υγιή ανάπτυξη δέρματος, μαλλιών και νυχιών

Οι ντομάτες περιέχουν επίσης χλωρογενικό οξύ, μια ένωση που ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου.

Οι βιταμίνες C και Α (και οι δύο βρίσκονται στις ωμές ντομάτες) συμβάλλουν στη φωτεινότητα της όψης του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Για να έχετε τα οφέλη για το δέρμα που σχετίζονται με τις ντομάτες, μπορείτε να τις φάτε ως σνακ ή σε σαλάτα. Διότι όσο δελεαστική κι αν ακούγεται μια σπιτική μάσκα προσώπου με ντομάτες ή συμπληρώματα βιταμίνης C, η κατανάλωση ολόκληρων τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος για την απορρόφηση των βασικών τους θρεπτικών συστατικών.