ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έλλειψη ασβεστίου: Τα σημάδια σε κάθε μέρος του σώματος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η έλλειψη ασβεστίου (υπασβεστιαιμία) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει αρκετό ασβέστιο στο αίμα.

Έλλειψη ασβεστίου: Τα σημάδια σε κάθε μέρος του σώματος
Bigstock

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες του σώματος, όπως η υγεία των οστών, η μυϊκή σύσπαση, η μετάδοση των νευρικών σημάτων και η πήξη του αίματος. Η ανεπαρκής λήψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα, όπως μυϊκές κράμπες, αλλαγές στη διάθεση και ξηρότητα δέρματος ή μαλλιών.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί μπορεί να έχουν ξαφνικά συμπτώματα υπασβεστιαιμίας, ενώ άλλοι αναπτύσσουν συμπτώματα σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Έλλειψη ασβεστίου: Νευρομυϊκά συμπτώματα

Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει τους μύες και τα νεύρα με διάφορους τρόπους. Το ασβέστιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση και τη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου είναι πολύ χαμηλά, διαταράσσεται αυτή τη διαδικασία του μυϊκού συστήματος, οδηγώντας σε κράμπες και σπασμούς. Επιπλέον, η υπασβεστιαιμία μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία της σύνδεσης νεύρου-μυών, η οποία μπορεί να ερεθίσει τους μύες σας και να προκαλέσει ακούσιες συσπάσεις.

Μπορεί να έχετε έλλειψη ασβεστίου εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα που σχετίζονται με τους μύες και τα νεύρα:

  • Μυϊκές κράμπες και σπασμοί στα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο
  • Μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια
  • Αδυναμία
  • Κούραση
  • Συσπάσεις ή τρέμουλο στους μυς
  • Δυσκολία στην ομιλία ή στην κατάποση

Η σοβαρή υπασβεστιαιμία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις του φωνητικού κουτιού (λαρυγγοσπασμοί). Αυτές οι κρίσεις μπορεί να συμβούν επειδή το ασβέστιο παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της συστολής των μυών σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μυών του λάρυγγα.

Έλλειψη ασβεστίου: Κυκλοφορικά συμπτώματα

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την λειτουργία των λείων μυών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου είναι πολύ χαμηλά, αυτοί οι μύες μπορεί να μην συστέλλονται τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση).

Η λήψη αρκετού ασβεστίου είναι επίσης σημαντική για τα αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά. Χωρίς το ασβέστιο που χρειάζεται το σώμα, η υπασβεστιαιμία μπορεί να επηρεάσει την μυϊκή λειτουργία της καρδιάς και να μειώσει τη δύναμη κάθε καρδιακού παλμού. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να αντλεί αίμα τόσο αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Έλλειψη ασβεστίου: Σκελετικά συμπτώματα

Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά δομικά στοιχεία για τα οστά και τα δόντια. Το να έχετε αρκετό ασβέστιο βοηθά το σώμα σας να κινείται σωστά, διασφαλίζοντας ότι οι μύες και οι ιστοί σας είναι δυνατοί και μπορούν να λυγίσουν χωρίς να σπάσουν.

Ωστόσο, εάν έχετε χαμηλό ασβέστιο, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε παθήσεις που σχετίζονται με τα οστά, όπως η οστεοπενία (απώλεια οστικής πυκνότητας) και η οστεοπόρωση (αδύναμα και εύθραυστα οστά). Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία των οστών τους προτού να υποστούν κάταγμα σε κάποιο οστό.

Έλλειψη ασβεστίου: Ψυχολογικά συμπτώματα

Μια ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί επίσης συχνά να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή και την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, που επηρεάζουν τη διάθεση και τη συναισθηματική ευεξία. Οι ανισορροπίες στα επίπεδα ασβεστίου μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα σωματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα, όπως:

  • Κατάθλιψη
  • Αυξημένη ευερεθιστότητα
  • Γενικευμένη ανησυχία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διακυμάνσεις στα επίπεδα ασβεστίου λόγω ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να συμβάλουν σε συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάθεση κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρώματος ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση αυτών των αλλαγών στη διάθεση.

Έλλειψη ασβεστίου: Δερματολογικά συμπτώματα

Συχνά, τα άτομα με ανεπάρκεια ασβεστίου εμφανίζουν ξηρό δέρμα, εύθραυστα μαλλιά ή αδύναμα νύχια που τείνουν να σπάνε εύκολα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της λειτουργίας του εξωτερικού στρώματος του δέρματος (επιδερμίδα). Αυτό το στρώμα λειτουργεί ως φράγμα που βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και αποτρέπει την απώλεια νερού από το σώμα. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου είναι χαμηλά, ο φραγμός του δέρματος μπορεί να υπολειτουργεί, καθιστώντας όλο το σώμα πιο ευάλωτο στην ξηρότητα και την απώλεια υγρασίας.

Το ασβέστιο εμπλέκεται επίσης στη ρύθμιση της λειτουργίας του ιδρώτα και των σμηγματογόνων αδένων στο δέρμα. Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν ένα έλαιο (σμήγμα), το οποίο βοηθά το δέρμα και τα μαλλιά να λιπαίνονται και να ενυδατώνονται. Η υπασβεστιαιμία μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία αυτών των αδένων, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή ελαίου και συμβάλλοντας στην ξηρότητα δέρματος, μαλλιών και νυχιών.

Έλλειψη ασβεστίου: Νευρολογικά συμπτώματα

Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε επιληπτικές κρίσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το ασβέστιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της ηλεκτρικής δραστηριότητας των νευρικών κυττάρων (νευρώνες) στον εγκέφαλο.

Όταν τα επίπεδα ασβεστίου είναι πολύ χαμηλά, το σώμα δεν είναι σε θέση να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές, όπως κάνει συνήθως. Αυτή η αλλαγή μπορεί να αυξήσει τη νευρωνική διεγερσιμότητα, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι υπάρχει διαταραχή στα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα της διαταραχής, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να έχετε επιληπτικές κρίσεις.

Έλλειψη ασεβστίου: Καρδιαγγειακά Συμπτώματα

Το ασβέστιο παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Η ανεπαρκής λήψη ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών της καρδιάς, η οποία παρεμβαίνει στη συστολή και χαλάρωση των μυϊκών κυττάρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστα ηλεκτρικά σήματα και να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σοβαρότητα και ο τύπος της αρρυθμίας που σχετίζεται με την υπασβεστιαιμία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η ήπια υπασβεστιαιμία μπορεί να μην οδηγήσει απαραίτητα σε αλλαγές στον καρδιακό σας ρυθμό, αλλά πιο σοβαρές περιπτώσεις ανεπάρκειας ασβεστίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών αλλαγών.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η υπασβεστιαιμία μπορεί μερικές φορές να συμβάλει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα λιγότερο κοινό σύμπτωμα της έλλειψης ασβεστίου, αλλά μπορεί να συμβεί εάν έχετε πολύ χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο σώμα σας. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου είναι πολύ χαμηλά, η ικανότητα της καρδιάς να συστέλλεται και να αντλεί αίμα αποτελεσματικά διακυβεύεται, οδηγώντας δυνητικά σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Αλλά υπάρχουν και καλά νέα: σε περιπτώσεις όπου η υπασβεστιαιμία είναι η κύρια αιτία καρδιακής ανεπάρκειας, μπορείτε να αντιστρέψετε την κατάσταση παίρνοντας περισσότερο ασβέστιο από τη διατροφή σας ή/και λαμβάνοντας συμπληρώματα ασβεστίου. Αυτές οι θεραπείες συχνά αποκαθιστούν τα επίπεδα ασβεστίου και βελτιώνουν τη συνολική καρδιακή λειτουργία.

Πηγή: health.com