ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιον σοβαρό κίνδυνο μειώνετε αν τρώτε φράουλες κάθε μέρα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι (UC) δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας για ορισμένους ανθρώπους.

Ποιον σοβαρό κίνδυνο μειώνετε αν τρώτε φράουλες κάθε μέρα
Bigstock

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients.

Γιατί έγινε έρευνα για τις φράουλες και την άνοια

Το 2022, ο δρ. Robert Krikorian, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης του UC, και η ομάδα του δημοσίευσαν έρευνα που διαπίστωσε ότι η προσθήκη βατόμουρων (μύρτιλλα) στην καθημερινή διατροφή ορισμένων μεσήλικων πληθυσμών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας στα τέλη της ζωής. Είπε ότι η τρέχουσα έρευνα για τις φράουλες είναι μια επέκταση σε εκείνη την έρευνα για τα βατόμουρα, διότι και οι φράουλες ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των μούρων.

“Τόσο οι φράουλες όσο και τα βατόμουρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία έχουν εμπλακεί σε μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία των μούρων, όπως μεταβολικές και γνωστικές βελτιώσεις”, δήλωσε ο δρ. Krikorian. “Υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά φράουλες ή βατόμουρα έχουν πιο αργό ρυθμό γνωστικής έκπτωσης με τη γήρανση”.

Εκτός από το ότι περιέχουν ανθοκυανίνες, ο δρ. Krikorian είπε ότι οι φράουλες περιέχουν επιπλέον μικροθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται ελλαγιταννίνες (ellagitannins) και ελλαγικό οξύ που επίσης έχουν συσχετιστεί με οφέλη για την υγεία.

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι αναπτύσσουν κάποια αντίσταση στην ινσουλίνη (προδιαβήτης) γύρω στην μέση ηλικία, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας παράγοντας για χρόνιες ασθένειες. Ο δρ. Krikorian είπε ότι τα μεταβολικά και καρδιαγγειακά οφέλη της κατανάλωσης φράουλας έχουν μελετηθεί στο παρελθόν, αλλά υπήρξαν σχετικά λίγες μελέτες σχετικά με τις γνωστικές της επιδράσεις.

“Αυτή η μελέτη αξιολόγησε το εάν η κατανάλωση φράουλας θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση και την μεταβολική υγεία σε αυτόν τον πληθυσμό και, εάν ναι, το εάν μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της γνωστικής ενίσχυσης και της μειωμένης μεταβολικής διαταραχής”, είπε ο ίδιος.

Πώς έγινε η έρευνα

Συνολικά 30 υπέρβαροι ασθενείς ηλικίας 50-65 ετών με ήπια γνωστική εξασθένηση εγγράφηκαν και ολοκλήρωσαν την μελέτη. Ο δρ. Krikorian είπε ότι αυτός ο πληθυσμός έχει αυξημένο κίνδυνο για άνοια στο τέλος της ζωής του και άλλες κοινές παθήσεις.

Για περίοδο τριών μηνών ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απέχουν από την κατανάλωση φρούτων μούρων οποιουδήποτε είδους εκτός από ένα καθημερινό πακέτο σκόνης συμπληρώματος που αναμιγνύεται με νερό και καταναλώνεται με το πρωινό. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν σκόνες που περιείχαν το ισοδύναμο ενός φλιτζανιού ολόκληρες φράουλες (το τυπικό μέγεθος μερίδας), ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν τεστ που μέτρησαν ορισμένες γνωστικές ικανότητες όπως η μακροπρόθεσμη μνήμη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τη διάθεσή τους, την ένταση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και τα μεταβολικά δεδομένα τους κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα που έλαβε σκόνη φράουλας είχαν μειωμένες παρεμβολές στην μνήμη, κάτι που συνάδει με μια συνολική βελτίωση στην εκτελεστική τους ικανότητα.

“Η μειωμένη παρεμβολή στην μνήμη αναφέρεται σε λιγότερη σύγχυση σημασιολογικά σχετικών όρων σε ένα τεστ εκμάθησης λίστας λέξεων. Αυτό το φαινόμενο γενικά πιστεύεται ότι σημαίνει καλύτερο εκτελεστικό έλεγχο όσον αφορά την αντίσταση στην εισβολή λέξεων που δεν είναι στόχοι κατά τη διάρκεια της δοκιμής μνήμης”.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν θεραπεία με φράουλα είχαν επίσης σημαντική μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, η οποία σύμφωνα με τον δρ. Krikorian μπορεί να γίνει κατανοητή ως αποτέλεσμα “ενισχυμένης εκτελεστικής ικανότητας που θα παρείχε καλύτερο συναισθηματικό έλεγχο και αντιμετώπιση και ίσως καλύτερη επίλυση προβλημάτων”.

Άλλες μελέτες με φράουλες έχουν δείξει βελτίωση σε μεταβολικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης ινσουλίνης, αλλά σε αυτήν τη μελέτη δεν βρέθηκε καμία επίδραση στην μεταβολική υγεία των ασθενών.

“Εκείνες οι μελέτες γενικά χρησιμοποιούσαν υψηλότερες δόσεις σκόνης φράουλας από ό,τι στην έρευνά μας, και αυτό θα μπορούσε να ήταν ένας παράγοντας”, εξήγησε ο δρ. Krikorian.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι αυτή η έρευνα υποστηρίχθηκε με χρηματοδότηση και δωρεά σκόνης φράουλας και εικονικού φαρμάκου από την Επιτροπή Φράουλας της Καλιφόρνια.

Επόμενα βήματα στην έρευνα για τις φράουλες

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, ο δρ. Krikorian είπε ότι η θεραπεία με φράουλα μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία μειώνοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο:

“Οι εκτελεστικές ικανότητες ενός ατόμου αρχίζουν να μειώνονται στην μέση ηλικία και το υπερβολικό κοιλιακό λίπος, όπως στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην παχυσαρκία, θα τείνει να αυξάνει τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένης εκείνης στον εγκέφαλο. Έτσι, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι οι μεσήλικες, υπέρβαροι και προδιαβητικοί στο δείγμα μας είχαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής που συνέβαλαν σε τουλάχιστον ήπια έκπτωση των εκτελεστικών τους ικανοτήτων. Αντίστοιχα, τα ευεργετικά αποτελέσματα που παρατηρήσαμε μπορεί να σχετίζονται με τον περιορισμό της φλεγμονής στην ομάδα της φράουλας”.

Στο μέλλον οι μελλοντικές ερευνητικές δοκιμές θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεγαλύτερα δείγματα συμμετεχόντων και διαφορετικές δόσεις συμπληρωμάτων φράουλας, κατέληξε ο ίδιος.