ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζωικός μυελός των οστών: Διατροφική αξία και οφέλη υγείας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο ζωικός μυελός των οστών είναι ένα συστατικό που ο άνθρωπος τρώει εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ζωικός μυελός των οστών: Διατροφική αξία και οφέλη υγείας
Bigstock

Πιο πρόσφατα, έχει γίνει εξελιχθεί σε λιχουδιά τόσο στα γκουρμέ όσο και στα μοντέρνα εστιατόρια.

Έχει επίσης αρχίσει να κερδίζει πόντους στους κύκλους της υγείας και της φυσικής κατάστασης, λόγω του εξαιρετικού προφίλ θρεπτικών συστατικών και των πολλών πλεονεκτημάτων του.

Τι είναι ο μυελός των οστών

Ο μυελός των οστών είναι ένας τύπος σπογγώδους ιστού στο κέντρο των οστών. Είναι πιο συγκεντρωμένος στη σπονδυλική στήλη, το ισχίο και τα οστά των μηρών.

Περιέχει βλαστοκύτταρα που εξελίσσονται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια ή αιμοπετάλια, τα οποία εμπλέκονται στην μεταφορά οξυγόνου μέσω του αίματος, στην λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην πήξη του αίματος.

Ο μυελός των οστών από ζώα, όπως οι αγελάδες και τα αρνιά είναι κοινό έδεσμα σε πολλούς τύπους κουζίνας. Έχει μια πλούσια, ελαφρώς γλυκιά γεύση με απαλή υφή και συχνά σερβίρεται μαζί με φρυγανισμένο ψωμί ή χρησιμοποιείται ως βάση για σούπες. Ο μυελός των οστών μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ζωμού οστών ή να απλωθεί πάνω από ψωμί, ψητά λαχανικά ή πιάτα με κρέας.

Ζωικός μυελός των οστών: Διατροφική αξία

Ο μυελός των οστών περιέχει μια καλή ποσότητα θερμίδων και λίπους, καθώς και μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12.

Για παράδειγμα, μια κουταλιά της σούπας (14 γραμμάρια) ακατέργαστου ζωικού μυελού από καριμπού (είδος ταράνδου) παρέχει:

  • Θερμίδες: 110
  • Συνολικό λίπος: 12 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Βιταμίνη Β12: 7% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
  • Ριβοφλαβίνη: 6% RDI
  • Σίδηρος: 4% RDI
  • Βιταμίνη Ε: 2% RDI
  • Φώσφορος: 1% RDI
  • Θειαμίνη (βιταμίνη Β1): 1% RDI
  • Βιταμίνη Α: 1% RDI

Ο ζωικός μυελός των οστών παρέχει μια μικρή ποσότητα βιταμινών Β (παντοθενικό οξύ, θειαμίνη και βιοτίνη), που χρειάζονται για σημαντικές σωματικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας.

Είναι επίσης τροφή πλούσια σε κολλαγόνο, την πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα μας. Η συμπλήρωση της διατροφής με κολλαγόνο θεωρείται ότι προάγει την υγεία του δέρματος και μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις.

Επιπλέον, ο μυελός των οστών που παράγεται από αγελάδες, κατσίκες και πρόβατα περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, ένα είδος λίπους που μειώνει τη φλεγμονή και να ενισχύσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ο ζωικός μυελός των οστών θεωρείται επίσης ότι παρέχει πολλές άλλες βασικές ενώσεις, όπως η γλυκίνη, η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη.

myelos-oston

Ζωικός μυελός των οστών: Οφέλη για την υγεία

Αν και καμία μελέτη δεν έχει αναλύσει άμεσα τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μυελού των οστών, υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη για την υγεία βάσει των επιμέρους συστατικών του.

Συγκεκριμένα, το κολλαγόνο, η γλυκίνη, η γλυκοζαμίνη και το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ έχουν μελετηθεί εκτενώς για τις πιθανές επιδράσεις τους στην υγεία.

Υποστηρίζει τη λειτουργία των αρθρώσεων

Αρκετές ενώσεις στον μυελό των οστών πιστεύεται ότι βελτιστοποιούν την υγεία των αρθρώσεων.

Για παράδειγμα, η γλυκοζαμίνη είναι μια ένωση που βρίσκεται στον χόνδρο και χρησιμοποιείται συχνά ως φυσική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα λόγω της ικανότητάς της να μειώνει τη φλεγμονή και να ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις.

Το κολλαγόνο μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή του χόνδρου της άρθρωσης για να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας της.

Σε μια μελέτη διάρκειας 6 μηνών σε 147 αθλητές, η ημερήσια λήψη συμπληρωμάτων με 10 γραμμάρια κολλαγόνου μείωσε σημαντικά τον πόνο στις αρθρώσεις που σχετίζεται με την αθλητική δραστηριότητα.

Μειώνει τη φλεγμονή

Αν και η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι ένα κρίσιμο μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι συμβάλλει σε καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Η γλυκίνη, ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στον μυελό των οστών, έχει δείξει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες σε πολλαπλές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), μια άλλη ένωση του μυελού των οστών, έχει βρεθεί ότι μειώνει και στο αίμα αρκετούς δείκτες φλεγμονής.

Σύμφωνα με μια μελέτη 2 εβδομάδων σε 23 άνδρες, η λήψη 5,6 γραμμαρίων CLA την ημέρα μείωσε αποτελεσματικά τα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.

Ο ζωικός μυελός των οστών περιέχει επίσης αδιπονεκτίνη, έναν τύπο πρωτεϊνικής ορμόνης που έχει αποδειχθεί ότι παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Προάγει την υγεία του δέρματος

Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε όλο το σώμα και παίζει κεντρικό ρόλο στην υγεία του δέρματος.

Μια μελέτη δύο μηνών σε 69 γυναίκες διαπίστωσε ότι η ημερήσια συμπλήρωση με 2,5–5 γραμμάρια κολλαγόνου βελτίωσε την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος.

Ομοίως, μια μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι η θεραπεία με κολλαγόνο για δύο μήνες αύξησε την περιεκτικότητα σε κολλαγόνο και την αντιοξειδωτική δράση στο δέρμα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από τη φθορά του δέρματος και τη γήρανση.

Περιορισμένες οι μελέτες για την κατανάλωση μυελού των οστών

Σημειώστε ότι όλες οι παραπάνω μελέτες πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας συμπληρώματα που περιέχουν συγκεντρωμένες ποσότητες μεμονωμένων ενώσεων που βρίσκονται στον μυελό των οστών.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η καθαυτή κατανάλωση μυελού των οστών μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη για την υγεία.

Πηγή: healthline.com