ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μπαχαρικό που καταπολεμάει τα αυτοάνοσα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Νέα έρευνα εξέτασε τα αποτελέσματα σχετικών συμπληρωμάτων στην λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.

Το μπαχαρικό που καταπολεμάει τα αυτοάνοσα
Bigstock

Πρόσφατα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των συμπληρωμάτων τζίντζερ στη διαχείριση της φλεγμονής σε αυτοάνοσα νοσήματα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JCI Insight, επικεντρώθηκε στις επιδράσεις του τζίντζερ στα ουδετερόφιλα, ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων.

Εξέτασε ιδιαίτερα τη διαδικασία σχηματισμού εξωκυτταρικής παγίδας ουδετερόφιλων (neutrophil extracellular trap - NET), γνωστή ως NETosis, για να κατανοήσει τις επιπτώσεις της στον έλεγχο της φλεγμονής.

Η επίδραση του τζίντζερ στην λειτουργία των ουδετερόφιλων

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τζίντζερ από υγιή άτομα κάνει τα ουδετερόφιλά τους πιο ανθεκτικά στη NETosis. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι NETs είναι μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με ιστό αράχνης και προωθούν τη φλεγμονή και την πήξη. Αυτές με την σειρά τους συμβάλλουν σε πολλές αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

“Υπάρχουν πολλές ασθένειες όπου τα ουδετερόφιλα είναι ασυνήθιστα υπερδραστήρια. Διαπιστώσαμε ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της NETosis και αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία φλεγμονών και συμπτωμάτων για άτομα με διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα”, δήλωσε η ανώτερη συν-συγγραφέας, δρ. Kristen Demoruelle, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Οι κλινικές δοκιμές

Σε μια κλινική δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος τζίντζερ για επτά ημέρες (20 mg τζίντζερολς/ημέρα) από υγιείς εθελοντές ενίσχυσε μια χημική ουσία μέσα στο ουδετερόφιλο που ονομάζεται cAMP. Αυτά τα υψηλά επίπεδα cAMP στη συνέχεια ανέστειλαν τη NETosis ως απόκριση σε διάφορα ερεθίσματα που σχετίζονται με ασθένειες.

“Η έρευνά μας, για πρώτη φορά, παρέχει στοιχεία για τον βιολογικό μηχανισμό που βασίζεται στις εμφανείς αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ στους ανθρώπους”, δήλωσε ο δρ. Jason Knight, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ο ρόλος του τζίντζερ στις θεραπείες για τα αυτοάνοσα νοσήματα

Οι ερευνητές λένε ότι πολλοί άνθρωποι με φλεγμονώδεις καταστάσεις ρωτούν τους γιατρούς τους εάν κάποια φυσικά συμπληρώματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα γι' αυτούς ή λαμβάνουν ήδη συμπληρώματα, όπως το τζίντζερ, για να τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.

Δυστυχώς, η ακριβής επίπτωση των συμπληρωμάτων είναι συχνά άγνωστη. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η παροχή περισσότερων στοιχείων για τα οφέλη του τζίντζερ, συμπεριλαμβανομένου του άμεσου μηχανισμού με τον οποίο επηρεάζει τα ουδετερόφιλα, θα ενθαρρύνει τους γιατρούς και τους ασθενείς να συζητήσουν πιο στρατηγικά εάν η λήψη συμπληρωμάτων τζίντζερ ως μέρος του θεραπευτικού σχεδίου τους θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη.

“Δεν υπάρχουν πολλά φυσικά συμπληρώματα ή συνταγογραφούμενα φάρμακα, που να είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τα υπερδραστήρια ουδετερόφιλα. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι το τζίντζερ μπορεί να συμπληρώνει προγράμματα θεραπείας που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ο στόχος είναι να είμαστε πιο στρατηγικοί και εξατομικευμένοι όσον αφορά την ανακούφιση των συμπτωμάτων των ασθενών”, προσθέτει ο δρ. Knight.

Ως επόμενο βήμα, οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την μελέτη για να εγείρουν χρηματοδότηση για κλινικές δοκιμές τζίντζερ σε ασθενείς με αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα, όπου τα ουδετερόφιλα είναι υπερδραστήρια, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, ακόμη και η COVID-19.

Πηγή: scitechdaily.com