ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να τρώει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση

Σινάνη Αικατερίνη

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μία καθοριστική χρονική περίοδο για την υγεία αλλά και την ψυχολογία της γυναίκας.

Τι πρέπει να τρώει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές αλλαγές πυροδοτούν μεταβολικές αλλαγές και οι διατροφικές συνήθειες πρέπει να διαμορφώνονται ανάλογα.

Στόχος πρέπει να είναι η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών, η μείωση της αυξημένης συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά και η μείωση του κινδύνου πρόσληψης βάρους που παρατηρείται συχνά σε αυτή την ηλικία.

Ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές στην εμμηνόπαυση

Αυγά

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη D, σίδηρο, στοιχεία απαραίτητα για τον γυναικείο οργανισμό. Βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης και στην διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Γιαούρτι

Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη D, στοιχεία απαραίτητα για την οστική υγεία. Είναι επίσης πλούσιο σε πολύτιμα προβιοτικά που συμβάλλουν στην καλή πέψη και στην αποφυγή φουσκώματος, ενισχύοντας φυσικά την άμυνα του οργανισμού.

Λιπαρά ψάρια

Σολομός, σκουμπρί, λακέρδα, σαρδέλες είναι όλα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μειώνουν τη χοληστερίνη, η οποία συνήθως αυξάνεται στην εμμηνόπαυση. Συμβάλλουν επίσης στην πρόσληψη βιταμίνης D, η οποία βοηθάει στην απορρόφηση ασβεστίου, αλλά και στην ομαλή ορμονική λειτουργία.

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη K, ουσίες που συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών. Συμβάλλουν επίσης στη μακροζωία και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε αρκετό μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.

Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι πολύ ευεργετικά για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων που είναι υπεύθυνα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Το μπρόκολο είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο που ενισχύει τα οστά και φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη της αύξησης βάρους.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Ζυμαρικά ολικής, καστανό ρύζι, κινόα, φαγόπυρο, περιέχουν φυτικές ίνες που αποτελούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα, στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν την πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Πράσινο τσάι

Αποτελεί σύμμαχο στην απώλεια βάρους και παράλληλα συμβάλλει στην μακροζωία, βοηθάει στην καρδιακή λειτουργία, στην πνευματική διαύγεια, έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Λιναρόσπορος

Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, φυτοοιστρογόνα και βιταμίνες Β.

Μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου επί τρεις μήνες, μείωσε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και βελτίωσε την ποιότητα ζωής.

Άλλη μελέτη διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης λιναρόσπορου και της μείωσης των εξάψεων.

Βρόμη

Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, υψηλής χοληστερίνης, υπέρτασης, βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην απώλεια βάρους.

Νερό

Είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση του οργανισμού και τη μείωση της κατακράτησης. Η καλή ενυδάτωση επιταχύνει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στην απώλεια βάρους.