ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα τρία μεγαλύτερα λάθη που κάνουν όλοι στη δίαιτα keto

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πολλοί δοκιμάζουν ή ακολουθούν πιστά την κετογονική δίαιτα με την προσδοκία να χάσουν βάρος ή να γίνουν πιο υγιείς.

Τα τρία μεγαλύτερα λάθη που κάνουν όλοι στη δίαιτα keto
Bigstock

Ωστόσο, υπάρχουν εξίσου πολλοί άνθρωποι που δοκίμασαν τη δίαιτα κετο και σταμάτησαν, επειδή απλά δεν έβλεπαν τα αποτελέσματα που περίμεναν.

Η κετογονική (keto) δίαιτα είναι ένα σχήμα διατροφής με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, υψηλή σε λιπαρά και μέτρια σε πρωτεΐνη. Οι υδατάνθρακες είναι λίγοι, το λίπος τους αντικαθιστά για να κάνει το σώμα να μπει σε κατάσταση κέτωσης. Σε αυτή την κατάσταση, το σώμα αντί για γλυκόζη χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια. Σε γενικές γραμμές, η δίαιτα keto αποτελείται από 70% λίπος, 20% πρωτεΐνη και μόνο 10% υδατάνθρακες. Αρχικά, η δίαιτα keto άρχισε να γίνεται γνωστή ως θεραπεία για την επιληψία τη δεκαετία του 1920!

Μελέτες προτείνουν επίσης ότι οι δίαιτες keto μπορεί δυνητικά να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να καταπολεμήσετε τον διαβήτη και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αν και η δίαιτα keto μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όλους (ειδικά μακροπρόθεσμα), εάν είστε κάποιος που θέλει να τη δοκιμάσει, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε τα ίδια λάθη που κάνουν οι περισσότεροι. Δείτε ποια είναι αυτά:

Δεν τρώτε αρκετό λίπος

Σε αυτή τη δίαιτα, οι άνθρωποι τείνουν να επικεντρώνονται στην κατανάλωση της λιγότερης δυνατής ποσότητας υδατανθράκων, ενώ αυξάνουν πολύ την πρωτεΐνη. Εξ ορισμού, η κέτωση επιτυγχάνεται όταν το σώμα έχει αρκετό λίπος για να παράγει ενέργεια και όχι πρωτεΐνη. Ως εκ τούτου, πρέπει να παίρνετε αρκετό λίπος, ώστε το σώμα σας να μπορεί να λειτουργεί βέλτιστα ενώ ακολουθείτε αυτή τη δίαιτα. Η συνεχής κατανάλωση άπαχου κρέατος και η έλλειψη αρκετών υγιεινών λιπαρών μπορεί να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία. Σε μια τυπική δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα, θα πρέπει να στοχεύσετε σε σχεδόν 140 γραμμάρια λίπους την ημέρα. Η συμπερίληψη λιπών όπως το ελαιόλαδο, το βούτυρο ξηρών καρπών, τα λιπαρά ψάρια και το ταχίνι μπορεί να είναι χρήσιμη για την καλύτερη επίτευξη αυτού του στόχου.

Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετές φυτικές ίνες. Οι τρέχουσες συστάσεις προτείνουν 25-35 γραμμάρια την ημέρα. Η μετάβαση σε μια δίαιτα πλούσια σε κρέας, όπως η δίαιτα keto, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να ξεχάσουν τις ανάγκες τους σε φυτικές ίνες ακόμα περισσότερο, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην πέσετε σε αυτήν την παγίδα.

Τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα keto τείνουν να περιορίζουν εγγενώς την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, επειδή όλα έχουν υδατάνθρακες. Ωστόσο, η ποσότητα που έχουν μπορεί να ποικίλλει πολύ, επομένως εξαρτάται μόνο από τα τρόφιμα που τρώτε. Τα δημητριακά είναι βασικά εκτός μενού λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, αλλά υπάρχουν κατάλληλα φρούτα, λαχανικά και σπόροι που μπορούν σίγουρα να ενταχθούν στη δίαιτα keto, όπως: αβοκάντο, σπόροι chia, αμύγδαλα, λιναρόσποροι, ηλιόσποροι και σκούρα φυλλώδη πράσινα.

Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να επηρεάσουν θετικά την πέψη, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τον κορεσμό, ακόμη και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικές στην μείωση της υψηλής χοληστερόλης, η οποία παρατηρείται συνήθως σε ασθενείς που ακολουθούν δίαιτα keto λόγω των υψηλών ποσοτήτων λίπους που καταναλώνονται.

Δεν λαμβάνετε αρκετούς ηλεκτρολύτες

Ανεξάρτητα από τη διατροφή που ακολουθείτε, το σώμα σας πρέπει να επιτύχει και να διατηρήσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Το μαγνήσιο, το νάτριο και το κάλιο είναι όλα κρίσιμα για τη διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης, της οξεοβασικής ισορροπίας και της βέλτιστης λειτουργίας των μυών, των νεύρων και των κυττάρων. Η ανισορροπία των ηλεκτρολυτών είναι συνήθως η αιτία της λεγόμενης “γρίπης keto”, η οποία συμβαίνει όταν τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα keto αρχίζουν να αισθάνονται συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκέφαλο και διάρροια.

Εάν δεν τρώτε φρούτα και λαχανικά με χαμηλότερους υδατάνθρακες, όπως το αβοκάντο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, πιθανότατα θα χάσετε ηλεκτρολύτες. Μερικές πρόσθετες πηγές είναι το νερό καρύδας, ο ζωμός των οστών και ο σολομός. Ωστόσο, καμία από αυτές τις πηγές δεν παρέχει σημαντικές ποσότητες νατρίου. Ως εκ τούτου, συχνά συνιστάται στα άτομα που κάνουν δίαιτα κετο να προσθέτουν αλάτι στα πιάτα τους.

Πηγή: studyfinds.org