ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φάρμακα απώλειας βάρους: Απαντήσεις στις πιο συνήθεις ερωτήσεις

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ίσως η μεγαλύτερη ιστορία στον τομέα υγείας και διατροφής μέσα στο 2023 ήταν αναμφισβήτητα η εκτόξευση δημοφιλίας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Φάρμακα απώλειας βάρους: Απαντήσεις στις πιο συνήθεις ερωτήσεις
Bigstock

Ο δρ. Richard D. Siegel, συνδιευθυντής του Diabetes and Lipid Center, γιατρός στο Weight and Wellness Center στο Tufts Medical Center και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, απαντάει στις ερωτήσεις των περισσοτέρων για τα εν λόγω φάρμακα.

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή φάρμακα κατά της παχυσαρκίας;

Τόσο το Ozempic όσο και το Wegovy (που παρασκευάζονται από τον ίδιο κατασκευαστή) περιέχουν το δραστικό συστατικό σεμαγλουτίδη. Το Wegovy παρέχει υψηλότερη δόση. Και τα δύο χορηγούνται με αυτοένεση.

Η σεμαγλουτίδη μιμείται μια φυσική ορμόνη που ονομάζεται GLP-1 και απελευθερώνεται στο έντερο όταν τρώμε. Η GLP-1 προτρέπει το σώμα να παράγει περισσότερη ινσουλίνη και επιδρά στο “μονοπάτι” ελέγχου της όρεξης στον εγκέφαλο. Οι δόσεις αυτών των φαρμάκων είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες που παράγει το έντερο με φυσικό τρόπο. Φαίνεται να μειώνουν την λαχτάρα για και να αμβλύνουν την επιθυμία για φαγητό.

Σε μια δοκιμή που δημοσιεύθηκε το 2021, οι ενήλικες με παχυσαρκία που έπαιρναν σεμαγλουτίδη έχασαν κατά μέσο όρο σχεδόν το 15% του σωματικού τους βάρους σε περίπου ενάμιση χρόνο. Η ομάδα εικονικού φαρμάκου έχασε κατά μέσο όρο λιγότερο από 2,5%. Το μοναδικό άλλο εργαλείο που έχουμε για μεγαλύτερη απώλεια βάρους από αυτό είναι η βαριατρική χειρουργική.

Είναι ασφαλή αυτά τα φάρμακα;

Το Ozempic χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 από το 2017, επομένως έχουμε πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι αυτή η κατηγορία φαρμάκων είναι ασφαλής, τουλάχιστον σε χαμηλότερες δόσεις.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ναυτία και η δυσκοιλιότητα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της επιβράδυνσης του πεπτικού συστήματος που προκαλεί το φάρμακο. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για μια πάθηση που ονομάζεται γαστροπάρεση (αργή κένωση του στομάχου), αλλά αυτό φαίνεται να είναι πολύ σπάνιο. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος για προβλήματα χοληδόχου κύστης ή νεφρών, παγκρεατίτιδα, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, αυξημένο κίνδυνο χαμηλού σακχάρου στο αίμα και αλλαγές στην όραση.

Πολλοί άνθρωποι παίρνουν Wegovy και Ozempic σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι συλλέγουμε πολλές πρόσθετες πραγματικές πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες και την ασφάλεια.

Όσοι παίρνουν αυτά τα φάρμακα πρέπει επίσης να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους;

Αυτά τα φάρμακα πρέπει να τα σκεφτόμαστε γενικά, ως συνοδευτικά σε μια προσέγγιση γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής. Όλα ξεκινούν με αυτοέλεγχο, διατροφικές αλλαγές και αύξηση της δραστηριότητας. Εάν αυτό δεν είναι επιτυχές, συζητάμε την προσθήκη "βοηθών" όπως χειρουργική επέμβαση, σχέδια αντικατάστασης γεύματος και φαρμακευτική αγωγή.

Πιθανότατα μπορείτε να χάσετε βάρος με φάρμακα σεμαγλουτίδης χωρίς να αλλάξετε τη διατροφή και τη δραστηριότητά σας, αλλά αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα κάνουν τη θεραπεία πιο αποτελεσματική. Επίσης, δεν γνωρίζουμε αν η απώλεια βάρους θα έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία εάν κάποιος δεν αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Πρέπει να παίρνεις δια βίου αυτά τα φάρμακα;

Σε μια δοκιμή του Wegovy, οι χρήστες ανέκτησαν περίπου το 67% του βάρους που έχασαν μέσα σε ένα χρόνο από τη διακοπή του φαρμάκου. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της απώλειας βάρους, αλλά είναι ασυνήθιστο να διατηρήσετε όλη την απώλεια βάρους μόλις σταματήσετε οποιοδήποτε φάρμακο απώλειας βάρους.

Ποιος πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης αυτών των φαρμάκων;

Το Wegovy έχει εγκριθεί για χρήση από ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω με παχυσαρκία και ενήλικες που είναι υπέρβαροι και έχουν ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με το βάρος, όπως διαβήτη τύπου 2, υπέρταση ή/και υπνική άπνοια. Προορίζεται για χρήση σε συνδυασμό με μείωση θερμίδων και αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Το Ozempic δεν είναι επίσημα εγκεκριμένο για απώλεια βάρους, αλλά πολλοί γιατροί το συνταγογραφούν έτσι κι αλλιώς, αλλά με νόμιμο τρόπο.

Πηγή: medicalxpress.com