ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσα κιλά ξαναπαίρνουν όσοι σταματούν τα φάρμακα για την παχυσαρκία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η νέα γενιά φαρμάκων για την παχυσαρκία συχνά προσφέρει δραματική απώλεια βάρους, αλλά πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται τι συμβαίνει όταν σταματήσουν τη θεραπεία.

Πόσα κιλά ξαναπαίρνουν όσοι σταματούν τα φάρμακα για την παχυσαρκία
Bigstock

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association δίνει μια απάντηση: μεγάλο μέρος του βάρους επανέρχεται, σηματοδοτώντας ότι οι ασθενείς μπορεί να εγκλωβιστούν σε μακροχρόνια εξάρτηση από τα φάρμακα.

Η έρευνα βασίστηκε σε εβδομαδιαίες ενέσεις τιρζεπατίδης, της ένωσης στο νέο φάρμακο απώλειας βάρους “Zepbound” της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, το οποίο εγκρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα.

Πήραν πίσω τα μισά από τα κιλά που έχασαν

Μετά από 9 μήνες χρήσης, 670 ενήλικες πέτυχαν μια αξιοσημείωτη μέση απώλεια κιλών της τάξης του 20,9% επί του αρχικού τους βάρους.

Στη συνέχεια, χωρίστηκαν στα δύο: οι μισοί συνέχισαν να παίρνουν το Zepbound και οι άλλοι μισοί έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Στους 22 μήνες:

  • Όσοι έλαβαν εικονικό φάρμακο ανέκτησαν σχεδόν το μισό βάρος που είχαν χάσει, καταλήγοντας 9,9% απώλειας από το αρχικό τους βάρος.
  • Όσοι έπαιρναν ακόμα το Zepbound συνέχισαν να χάνουν βάρος, καταλήγοντας σε απώλεια 25,3% επί του αρχικού τους βάρους.

Οι ασθενείς της δοκιμής ήταν κυρίως γυναίκες με μέση ηλικία τα 48 έτη και με μέσο βάρος στην αρχή τα 107,3 κιλά.

Όλοι οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να καταναλώνουν 500 θερμίδες λιγότερες κάθε μέρα από όσες έκαιγαν και να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα και έμετος, ανέφερε η μελέτη.

Αυξανόμενα στοιχεία

Οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής τον Louis Aronne στο Weill Cornell Medicine της Νέας Υόρκης, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα “τονίζουν την ανάγκη συνέχισης της φαρμακοθεραπείας για την πρόληψη της επανάκτησης βάρους και τη διασφάλιση της διατήρησης της μείωσης βάρους”.

Πρόσθεσαν ότι η πιο πρόσφατη έρευνα προστίθεται σε τέσσερις προηγούμενες δοκιμές που έδειξαν ότι “φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας όπως η σεμαγλουτίδη, έχουν δείξει ότι το βάρος ουσιαστικά επανακτάται μετά τη διακοπή της θεραπείας”.

Η σεμαγλουτίδη είναι το δραστικό συστατικό των Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk, τα οποία, όπως και το Zepbound, είναι παραδείγματα των λεγόμενων “αγωνιστών GLP-1”: λειτουργούν μιμούμενα την λειτουργία μιας ορμόνης που εκκρίνει ινσουλίνη, επιβραδύνει την κένωση του στομάχου και καταστέλλει την όρεξη.

Το Zepbound περιέχει επίσης ένα άλλο μόριο που δρα όπως η ορμόνη του εντέρου GIP.

Σε απάντηση στην μελέτη, ο Jeff Emmick της Eli Lilly είπε σε μια δήλωση ότι “οι ασθενείς, οι πάροχοι και το κοινό δεν καταλαβαίνουν πάντα ότι η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια που συχνά απαιτεί συνεχή θεραπεία, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι διακόπτουν τη θεραπεία μόλις επιτευχθούν οι στόχοι βάρους”.

Οι αγωνιστές GLP-1 έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, αλλά αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, σύμφωνα με μελέτες.

Αν και τα ποσοστά σοβαρών προβλημάτων, όπως η στομαχική παράλυση είναι χαμηλά, ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι η χρήση των φαρμάκων για χρόνια ή δεκαετίες θα μπορούσε να αλλάξει τον συσχετισμό οφέλους προς κίνδυνο.

Πηγή: medicalxpress.com