ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιος φυσικός χυμός μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η καθημερινή -επί 3 μήνες- λήψη συμπληρώματος χυμού παντζαριού από άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μείωσε την αρτηριακή πίεση και βελτίωσε την απόσταση που μπορούσαν να περπατήσουν οι ασθενείς σε έξι λεπτά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Journal.

Ποιος φυσικός χυμός μειώνει την αρτηριακή πίεση
Bigstock

Η ΧΑΠ είναι μια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων που επηρεάζει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η ΧΑΠ που περιλαμβάνει χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα, προκαλεί αναπνευστικές δυσκολίες και περιορίζει σοβαρά την ικανότητα των ασθενών για σωματική δραστηριότητα. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

“Κλειδί” τα νιτρικά άλατα στον χυμό παντζαριού

Η νέα έρευνα εξέτασε ένα συμπυκνωμένο συμπλήρωμα χυμού παντζαριού που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα έναντι ενός εικονικού φαρμάκου χυμού παντζαριού που είχε την ίδια εμφάνιση και γεύση αλλά είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής τον καθηγητή Nicholas Hopkinson, οποίος είπε:

"Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο χυμός παντζαριού ως πηγή συμπληρωμάτων νιτρικών αλάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από αθλητές για να βελτιώσουν την απόδοσή τους, καθώς και μερικές βραχυπρόθεσμες μελέτες που εξετάζουν την αρτηριακή πίεση. Τα υψηλότερα επίπεδα νιτρικών στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου, μιας χημικής ουσίας που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν. Αυξάνει επίσης την αποτελεσματικότητα των μυών, που σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερο οξυγόνο για να κάνουν την ίδια δουλειά”.

Πώς έγινε η έρευνα

Η νέα μελέτη περιελάμβανε 81 άτομα με ΧΑΠ που νοσηλεύονταν στο Royal Brompton Hospital, στο Λονδίνο, των οποίων η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν υψηλότερη από 130 mmHg. Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι η λεγόμενη “μεγάλη πίεση” στην μέτρηση. Είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο φτάνει η αρτηριακή πίεση όταν χτυπά η καρδιά και το ιδανικό εύρος είναι μεταξύ 90 και 120 mmHg. Εκτός από την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης των ασθενών, στην αρχή και στο τέλος της μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν οι ασθενείς μέσα σε έξι λεπτά.

Οι συμμετέχοντες διαχωρίστηκαν τυχαία είτε για να λάβουν το 12μηνο πρόγραμμα συμπληρώματος παντζαριού πλούσιου σε νιτρικά άλατα (70 ml συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού που περιείχε 400 mg νιτρικών, μία φορά την ημέρα) είτε το εικονικό φάρμακο.

Μείωση της “μεγάλης πίεσης” κατά 4,5 μονάδες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Όσοι έλαβαν το πλούσιο σε νιτρικά συμπλήρωμα παρουσίασαν μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,5 mm/Hg σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.
  • Υπήρξε επίσης μια μέση αύξηση περίπου 30 μέτρων στο πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν οι ασθενείς μέσα σε έξι λεπτά για όσους έπαιρναν τον πλούσιο σε νιτρικά άλατα χυμό παντζαριού.

Τι είπαν οι ειδικοί

Ο καθηγητής Hopkinson είπε: "Στο τέλος της μελέτης, διαπιστώσαμε ότι η αρτηριακή πίεση των ατόμων που έπαιρναν το πλούσιο σε νιτρικά ρόφημα χυμού παντζαριού ήταν χαμηλότερη και τα αιμοφόρα αγγεία τους έγιναν λιγότερο δύσκαμπτα. Ο χυμός αύξησε επίσης το πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν τα άτομα με ΧΑΠ μέσα σε έξι λεπτά σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Αυτή είναι μια από τις πιο μακροχρόνιες μελέτες σε αυτόν τον τομέα μέχρι στιγμής. Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες, ακόμα πιο μακροπρόθεσμες μελέτες".

Ο καθηγητής Απόστολος Μπόσσιος από το Ινστιτούτο Karolinska και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska της Στοκχόλμης, που είναι εκ των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας και δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε:

“Η ΧΑΠ δεν μπορεί να θεραπευτεί, επομένως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι ασθενείς να ζήσουν όσο καλύτερα μπορούν με την πάθηση και να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου. Οι ασθενείς που συμμετείχαν σε αυτήν τη δοκιμή γενικά βρήκαν αποδεκτό το συμπλήρωμα χυμού παντζαριού και είδαν οφέλη όσον αφορά την αρτηριακή πίεση και την κινητικότητά τους. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να βλέπουν βελτιώσεις στην καθημερινή τους ζωή και αναμένεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Αλλά θα πρέπει να μελετήσουμε τους ασθενείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επιβεβαιώσουμε εάν αυτό πράγματι συμβαίνει. Ο χυμός παντζαριών έχει καταναλωθεί ευρέως και έχει δοκιμαστεί σε άλλες έρευνες, επομένως έχει τη δυνατότητα να είναι μια ασφαλής θεραπεία για άτομα με ΧΑΠ”.

Πηγές: medicalxpress.com, eurekalert.org