ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε το πιο δημοφιλές φρούτο στα smoothies πρέπει να μένει εκτός

Μιχάλης Θερμόπουλος

Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ένα smoothie με μούρα, είναι καλύτερα να αφήσετε την μπανάνα εκτός μπλέντερ.

Πότε το πιο δημοφιλές φρούτο στα smoothies πρέπει να μένει εκτός
Bigstock

Η μπανάνα είναι φρούτο πλούσιο κάλιο και κάνει το smoothie υπέροχα παχύρρευστο και κρεμώδες, αλλά σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια (UCD), υπάρχει κάτι στις μπανάνες που μπορεί να υπερνικήσει τα αντιοξειδωτικά στα μούρα.

Τα αντιοξειδωτικά σε αυτήν την περίπτωση είναι οι φλαβονόλες. Βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα μούρα, το τσάι, το κακάο, τα μήλα, τα αχλάδια και τα ροδάκινα και πολλοί από εμάς δεν τα παίρνουμε αρκετά στη διατροφή μας.

Όταν ένα άτομο τρώει τροφή πλούσια σε φλαβονόλες, οι φλαβονόλες απορροφώνται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, όπου και επεξεργάζονται. Οι μεταβολίτες που προκύπτουν έχουν συσχετιστεί με οφέλη όπως η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και της γνωστικής λειτουργίας.

Αλλά νέα πειράματα δείχνουν ότι όταν προστίθεται μπανάνα σε ένα μείγμα μούρων, αυτοί οι μεταβολίτες δεν είναι τόσο άφθονοι.

Πώς έγινε η έρευνα

Σε μια ελεγχόμενη, τυφλή μελέτη, οι ερευνητές στο UCD έδωσαν σε μια μικρή ομάδα οκτώ συμμετεχόντων είτε ένα smoothie με μούρα πλούσιο σε φλαβονόλη, είτε μια απλή κάψουλα φλαβονόλης. Οι δοκιμές αργότερα έδειξαν αύξηση των επιπέδων των μεταβολιτών της φλαβονόλης στο αίμα τους.

Ωστόσο, όταν οι εθελοντές κατανάλωναν ένα smoothie μπανάνας-μούρων, οι μεταβολίτες στο αίμα τους ήταν 84% χαμηλότεροι από ό,τι με την καθαρή δόση φλαβονόλης.

“Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι όταν είδαμε πόσο γρήγορα η προσθήκη μιας μόνο μπανάνας μείωσε το επίπεδο των φλαβονολών στο smoothie και τα επίπεδα της φλαβανόλης που απορροφώνται στο σώμα. Αυτό υπογραμμίζει το πώς η προετοιμασία και οι συνδυασμοί των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των επιμέρους διαιτητικών τους ενώσεων”, είπε ο διατροφολόγος Javier Ottaviani του UCD.

Ο λόγος για τον οποίο οι μπανάνες έχουν αυτή την επίδραση στις φλαβονόλες πιθανότατα σχετίζεται με ένα ένζυμο που ονομάζεται οξειδάση πολυφαινόλης (PPO), το οποίο εμπλέκεται στη διαδικασία οξείδωσης που κάνει τις μπανάνες καφέ, όταν ξεφλουδίζονται.

Όταν εκτίθενται στην μπανάνα, τα αντιοξειδωτικά “μαζεύουν” το PPO, το οποίο έτσι τα εμποδίζει να απελευθερώσουν φλαβονόλες.

Όταν ένα smoothie μπανάνας-μούρων με υψηλή PPO αφέθηκε για μία σε θερμοκρασία δωματίου στα πειράματα, οι ερευνητές βρήκαν ότι περιείχε λιγότερες φλαβονόλες από ένα καθαρό smoothie με μούρα ίδια ώρα. Η PPO μπορεί να περιορίσει τη διαθεσιμότητα των φλαβονολών πριν εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα.

Δεύτερο πείραμα

Για να δουν αν οι μπανάνες μπορούν επίσης να “αφοπλίσουν” τα αντιοξειδωτικά στο στομάχι, οι ερευνητές ζήτησαν από 11 συμμετέχοντες να καταναλώσουν δύο ξεχωριστά ποτά ταυτόχρονα: ένα ρόφημα μπανάνας και ένα ρόφημα από μούρα.

Αυτό εμπόδισε το PPO να αλληλεπιδράσει με τις φλαβονόλες πριν από την κατάποση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταβολίτες της φλαβονόλης δεν ήταν τόσο παρόντες στην κυκλοφορία του αίματος των συμμετεχόντων μετά την κατανάλωση των δύο smoothies ξεχωριστά, σε σύγκριση με όταν δεν έπιναν κανένα από το ρόφημα μπανάνας.

Η έρευνα διεξήχθη μόνο σε έναν μικρό αριθμό ανδρών συμμετεχόντων, ωστόσο, οι ερευνητές στο UCD πιστεύουν ότι τα αρχικά τους ευρήματά αξίζουν περαιτέρω επιστημονικής προσοχής:

“Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη όχι μόνο τα είδη φρούτων και λαχανικών και φυτικών προϊόντων στη διατροφή, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζονται, αποθηκεύονται και καταναλώνονται ως μέρος ενός κανονικού γεύματος προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους να υποστηρίξουν την υγεία μας”.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Food and Function.

Πηγή: sciencealert.com