ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί να μην πετάτε τα κοτσάνια από μαϊντανό και κόλιανδρο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο μαϊντανός και ο κόλιανδρος είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών.

Γιατί να μην πετάτε τα κοτσάνια από μαϊντανό και κόλιανδρο
Bigstock

Ο κόλιανδρος είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β και C. Ο μαϊντανός είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, απαραίτητη για την πήξη του αίματος, τα οστά και την καρδιά.

Και τα δύο βότανα περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά: ουσίες που αποτρέπουν τη φλεγμονή και καθυστερούν ορισμένους τύπους κυτταρικής βλάβης.

Ο κόλιανδρος μπορεί επίσης να έχει καρδιαγγειακά οφέλη, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα κοτσάνια του μαϊντανού

Οι μίσχοι μαϊντανού και κόλιανδρου είναι το κλειδί για πολλά διαφορετικά πιάτα. Ως συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, η Tamar Adler λέει: "Αποθηκεύστε όλα τα κοτσάνια μαϊντανού. Τα χρειάζεστε για να φτιάξετε οποιαδήποτε σούπα ή κατσαρόλα με φασόλια. Κάθε συνταγή θέλει μίσχους μαϊντανού". Η Adler τα χρησιμοποιεί επίσης σε ζωμούς ψαριών, για αρωματικό λάδι και για τηγάνισμα ψαριών.

Η Adler δεν είναι μόνη στην επιθυμία της να μας κάνει να χρησιμοποιούμε και να μην πετάμε τα κοτσάνια του μαϊντανού. Τα μαλακά σημεία του κοτσανιού, εκείνα που είναι πιο κοντά στα φύλλα, ταιριάζουν καλά σε πικάντικα crumble ψωμιού, ιταλική salsa verde και πράσινο romesco με αμύγδαλα και τσίλι.

Άλλες ιδέες για τα κοτσάνια μαϊντανού: Ανακατέψτε τα σε σάλτσα πέστο ή προσθέστε ψιλοκομμένο μίσχο μαϊντανού ή κόλιανδρου σε σαλάτες για επιπλέον τραγανή γεύση.

Χρησιμοποιήστε κοτσάνια μαϊντανού σε:

  • Σούπες και ζωμούς
  • Φασόλια
  • Αρωματικό λάδι
  • Τηγάνισμα ψαριών
  • Crumbles ψωμιού
  • Σάλτσα πέστο
  • Σαλάτες

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα κοτσάνια του κόλιανδρου

Όσο για τα κοτσάνια του κόλιανδρου, “τα χρησιμοποιώ σχεδόν εναλλακτικά με εκείνα του μαϊντανού. Θα τα ρίξω σε ζωμό όταν δεν έχω κοτσάνια μαϊντανού, τον οποίο χρησιμοποιώ για πιο ασιατικού τύπου πιάτα. Τα ψιλοκόβω ως βάση για stir-fries και κάρυ, τηγανίζοντάς τα μαζί με αποξηραμένα κόκκινα τσίλι, σκόρδο και κρεμμύδια. Αποτελούν τη βάση της μαρινάδας μου για το pernil, ένα ψητό χοιρινό από Πουέρτο Ρίκο. Στο μπλέντερ, τα βάζω για πράσινα ντρέσινγκ”, λέει η Adler.

Μπορείτε, επίσης, να τα χρησιμοποιήσετε σε ψητή χοιρινή σπάλα με σκόρδο και εσπεριδοειδή. Λέει σχετικά η ίδια: "Μου αρέσει να προσθέτω κόλιανδρο, χοντροκομμένο, μαζί με τα κοτσάνια, στο μαγείρεμα πράσου, λάχανου ή ντομάτας. Είναι ωραίο να προσθέτεις ένα βότανο σε ένα πιάτο δύο φορές, μία φορά ενώ ψήνεται και μετά πάλι ωμό, από πάνω, για γαρνιτούρα”.

Χρησιμοποιήστε κοτσάνια κόλιανδρου σε:

  • Ζωμούς
  • Stir-fries
  • Κάρι
  • Pernil
  • Σάλτσες
  • Ψητά
  • Λαχανικά για έξτρα γεύση

Γενικώς, τα κοτσάνια μαϊντανού και κόλιανδρου μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή να τα καταψύξετε. Απλώς φροντίστε να κρατήσετε και μερικά φύλλα τους, αν είναι δυνατόν, για να γαρνίρετε το έτοιμο πιάτο. Πετάξτε μόνο τα πολύ σκληρά ή μαυρισμένα κομμάτια που φαίνεται ότι δεν θα προσθέσουν πολύ γεύση.

Πηγή: health.com