ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λαχανίδα (kale): Τα top 5 οφέλη για την υγεία σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η λαχανίδα ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κλασικό λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Έχει μεγάλα, βρώσιμα φύλλα με σκληρό κεντρικό μίσχο.

Λαχανίδα (kale): Τα top 5 οφέλη για την υγεία σας
Bigstock

Η λαχανίδα (kale), γνωστή και σαν “κατσαρό λάχανο”, έχει κατά κανόνα σκούρο πράσινο χρώμα, αλλά μπορείτε να τη βρείτε και σε άλλα χρώματα, όπως το μωβ. Οι άκρες των φύλλων της είναι είτε επίπεδες, είτε σγουρές και μπορεί να καταναλωθεί τόσο ωμή, όσο και ελαφρώς μαγειρεμένη.

Λαχανίδα (kale): Διατροφική αξία

Μια μερίδα 80 γραμμαρίων (ωμής) λαχανίδας περιέχει:

  • 26 θερμίδες
  • 2,7 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 1,3 γραμμάρια λίπος
  • 1,1 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3,3 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 360 mg καλίου
  • 104 mg ασβεστίου
  • 1,36 mg σιδήρου
  • 96 mcg φυλλικού οξέος
  • 88 mg βιταμίνης C

Τα 5 κορυφαία οφέλη της λαχανίδας για την υγεία:

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το κατσαρό λάχανο περιέχει τετραπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και διπλάσια σε σελήνιο από το σπανάκι, καθώς και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε και βήτα-καροτίνη. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών

Η λαχανίδα περιέχει πολλά από τα μέταλλα που λείπουν από τη σύγχρονη διατροφή μας. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου φυτικής προέλευσης, απαραίτητο για γερά οστά και δόντια και έχει χαμηλά επίπεδα μιας φυσικής ένωσης που ονομάζεται οξαλικό και η οποία καθιστά το ασβέστιο πιο διαθέσιμο για απορρόφηση. Η λαχανίδα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία σύμφωνα με μελέτες συνεργάζεται με τη βιταμίνη D για την υποστήριξη του υγιούς μεταβολισμού των οστών.

3. Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις

Η λαχανίδα περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, το οποίο διατηρεί μια υγιή αρτηριακή πίεση. Ένα άλλο όφελος του κατσαρού λάχανου είναι ότι περιέχει ουσίες που προσκολλώνται στα σωματίδια χοληστερόλης, αποβάλλονται μαζί της από τον οργανισμό και έτσι διατηρούν χαμηλά τα επίπεδά της στο αίμα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι ακόμα κι αν κάνετε χυμό λαχανίδας ή αν την μαγειρέψετε στον ατμό, θα ωφεληθείτε εξίσου από αυτά τα πλεονεκτήματα.

4. Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο

Εκτός από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η λαχανίδα περιέχει και ουσίες που προστατεύουν τον καρκίνο, όπως η σουλφοραφάνη και η ινδολ-3-καρβονόλη. Οι σχετικές μελέτες γι' αυτές τις ουσίες είναι ελπιδοφόρες, αλλά απαιτούνται πολλές ακόμα προτού εξαχθούν πιο σαφή επιστημονικά συμπεράσματα.

5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών

Η λαχανίδα είναι πλούσια και σε δύο φυτοθρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και την όρασή μας: την λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων αυτών των θρεπτικών συστατικών μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία.

Είναι η λαχανίδα ασφαλής για όλους;

Επειδή είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα για το αίμα πρέπει να λάβουν υπόψη την ποσότητα λαχανίδας που καταναλώνουν. Συνήθως, η συμβουλή κατά την λήψη τέτοιων φαρμάκων είναι ότι θα πρέπει να στοχεύσετε να διατηρήσετε τη διατροφική σας πρόσληψη περίπου την ίδια. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας προτού κάνετε σημαντικές διατροφικές αλλαγές.

Μερικοί άνθρωποι με προβλήματα θυρεοειδούς ή εκείνοι που λαμβάνουν φάρμακα για τον θυρεοειδή θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών γενικότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να απορροφά το ιώδιο. Τούτου λεχθέντος, η λαχανίδα είναι μικρότερου κινδύνου ως προς αυτό, επειδή έχει σχετικά χαμηλότερα επίπεδα βρογχογόνων ενώσεων.

Πηγή: bbcgoodfood.com