ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση για καλύτερη απώλεια βάρους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ζύμωση στις τροφές είναι η βιολογική διαδικασία που μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ.

6 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση για καλύτερη απώλεια βάρους
Bigstock

Αν και το ποτό είναι γενικά κακό για την απώλεια βάρους, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερα σάκχαρα και θερμίδες.

Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης τα φυσικά βακτήρια τρέφονται με τη ζάχαρη και το άμυλο στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (τα λεγόμενα τουρσί) είναι γεμάτα με ένζυμα φιλικά προς το έντερο που λειτουργούν ως φυσικά προβιοτικά.

Δείτε έξι νόστιμα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και υποστηρίζουν την απώλεια βάρους:

Σόγια που έχει υποστεί ζύμωση

Το tempeh, το miso, το natto και το tamari είναι όλα νόστιμα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Η σόγια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έχει τη δύναμη να θέσει το πεπτικό σας σύστημα σε κίνηση, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσει τους κινδύνους καρκίνου.

Kimchi

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση kimchi σας προσφέρει πολλά μεταβολικά οφέλη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που το συμπεριέλαβαν στη διατροφή τους σημείωσαν απώλεια βάρους. Η κατανάλωση του λάχανου που έχει υποστεί ζύμωση πρόσφερε επίσης βελτιωμένη αναλογία σακχάρου στο αίμα, μειωμένη αρτηριακή πίεση και καλύτερη αναλογία μέσης-ισχίου.

Ξινολάχανο

Γνωρίζατε ότι το ξινολάχανο είναι απλώς λάχανο που έχει γίνει τουρσί με γαλακτοζύμωση; Αυτή η διαδικασία μετατρέπει την ανθυγιεινή γλυκόζη και άλλα σάκχαρα σε ενέργεια και στο -φιλικό προς το έντερο- γαλακτικό οξύ.

Κέτσαπ που έχει υποστεί ζύμωση

Είναι εύκολο να ξεχάσουμε όλα τα σάκχαρα, τη γλουτένη και τα συντηρητικά στη γνωστή σε όλους μας σάλτσα κέτσαπ. Η ζυμωμένη εκδοχή της κέτσαπ κόβει όλα αυτά τα ανθυγιεινά συστατικά και είναι κάτι που μπορείτε να το φτιάξετε ακόμη και στο σπίτι.

Μη-γαλακτοκομικό γιαούρτι

Τόσο το γαλακτοκομικό όσο και το μη γαλακτοκομικό γιαούρτι είναι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, αλλά το τελευταίο προσφέρει περισσότερα οφέλη για την απώλεια βάρους. Τα vegan προϊόντα παράγονται με την προσθήκη προβιοτικής σκόνης και αμύλου ταπιόκας σε μη γαλακτοκομικό γάλα, όπως αυτό από καρύδα.

Αγγουράκι τουρσί

Τα τουρσιά είναι γεμάτα με προβιοτικά και απευθύνονται σε πολλούς ανθρώπους που γενικά δεν τους αρέσει η γεύση των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση. Τα αγγούρια που έχουν υποστεί ζύμωση προάγουν την υγιή πέψη.

Πηγή: medicaldaily.com