ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβάλλει το νερό με λεμόνι στην απώλεια βάρους; Τι απαντούν διαιτολόγοι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το νερό με λεμόνι είναι εδώ και χρόνια το αγαπημένο πρωινό ρόφημα... του διαδικτύου. Είναι όμως πραγματικά τόσο ωφέλιμο όσο ισχυρίζονται κάποιοι;

Συμβάλλει το νερό με λεμόνι στην απώλεια βάρους; Τι απαντούν διαιτολόγοι
Bigstock

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση νερού με λεμόνι τους βοήθησε να αποτοξινωθούν, να απαλλαγούν από την ακμή και, κυρίως, να διαχειριστούν ή να χάσουν βάρος.

Ως αποτέλεσμα, το νερό με λεμόνι έχει (ξανα)γίνει δημοφιλές ως εύκολη λύση για όσους ενδιαφέρονται να χάσουν βάρος ή να βελτιώσουν την υγεία τους.

Πρέπει όμως το νερό με λεμόνι να είναι ο πυλώνας στη διατροφή σας για να χάσετε βάρος; Ή μήπως είναι μια ακόμη τάση ψευδο-λύση ευεξίας που δεν αξίζει τον κόπο;

Τι λέει η έρευνα για το νερό με λεμόνι και την απώλεια βάρους

Το να πίνετε νερό με λεμόνι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε περισσότερη ενυδάτωση στην ημέρα σας. Το λεμόνι μπορεί να είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C και μικρών ποσοτήτων μαγνησίου, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β6 και άλλων θρεπτικών στοιχείων. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το νερό με λεμόνι ΔΕΝ δεν θα βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος.

“Το νερό με λεμόνι δεν είναι απαραιτήτως καλύτερο από το κανονικό νερό για τη διαχείριση του βάρους”, λέει η Samantha Turner, διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του OakStone Health and Nutrition.

“Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι το νερό με λεμόνι είναι ανώτερο από το απλό νερό για απώλεια βάρους. Η κατανάλωση περισσότερου νερού, γενικά, συνδέεται με ενισχυμένο κορεσμό, απώλεια βάρους και υγιέστερο μεταβολισμό”, προσθέτει η Melissa Mitri, διαιτολόγος και διατροφολόγος με έδρα το Κονέκτικατ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού σχετίζεται με αυξημένη διάσπαση λίπους και μειωμένη πρόσληψη τροφής. Η αύξηση της ενυδάτωσης έχει επίσης συνδεθεί με μια πιο υγιή σύνθεση σώματος. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι, καθώς αυξήθηκε η κατανάλωση νερού, το σωματικό βάρος, η σωματική μάζα λίπους και η περίμετρος της μέσης μειώθηκαν.

Αν και το νερό με λεμόνι δεν έχει εξειδικευμένες έρευνες που να δείχνουν τυχόν υποτιθέμενα οφέλη, ο καθαυτός χυμός λεμονιού μπορεί να είναι ευεργετικός.

Η οξύτητα του χυμού λεμονιού έχει συνδεθεί με θετική επίδραση στη γλυκαιμική απόκριση του σώματος: στο πώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του σώματος κυμαίνονται μετά την κατανάλωση υδατανθράκων.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν 250 ml χυμού λεμονιού (περίπου ένα φλιτζάνι) είχαν χαμηλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός κομματιού ψωμιού σε σύγκριση με άτομα που έπιναν την ίδια ποσότητα τσαγιού ή νερού.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν επίσης ότι ο χυμός λεμονιού αύξησε τόσο τις γαστρικές εκκρίσεις όσο και τον ρυθμό εκκένωσης, γεγονός που μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους. Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι το νερό με λεμόνι είναι ένα υγιεινό ποτό μετά το γεύμα, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.

Εκτός από την οξύτητά του, το λεμόνι περιέχει επίσης βιταμίνη C και ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται κάθε φορά, θα μπορούσε να προσφέρει ορισμένα οφέλη.

Σε μελέτες σε ανθρώπους και ποντίκια, η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου (αυξημένη περιφέρεια μέσης, σάκχαρο αίματος, αρτηριακή πίεση, τριγλυκερίδια ή/και χαμηλότερη HDL χοληστερόλη). Σύμφωνα με ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C (ή επαρκής λήψη της μέσω διατροφής) μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή ορισμένων από αυτά τα συμπτώματα.

nero-lemoni

Αξίζει να προσθέσετε νερό με λεμόνι στην καθημερινότητά σας;

Η ουσία είναι ότι, προς το παρόν, υπάρχει έλλειψη ισχυρών δεδομένων που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι το νερό με λεμόνι μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους περισσότερο από το απλό νερό.

Ωστόσο, το να πίνεις αρκετό νερό είναι ζωτικής σημασίας, επομένως η αυξημένη κατανάλωσή του έστω και ως διάλυμα με λεμόνι είναι γενικά ασφαλής και υγιεινή.

“Το λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην παροχή πρόσθετης γεύσης στο νερό. Το διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ποσότητας των ροφημάτων με ζάχαρη που καταναλώνονται, κάτι που με την σειρά του συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους”, δήλωσε η Turner.

Και η κατανάλωση νερού με λεμόνι για απώλεια ή διαχείριση βάρους θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλες υγιεινές συνήθειες. “Όταν περιλαμβάνεται σε μια υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες, ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και τακτική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους”, είπε η ίδια.

Νερό με λεμόνι: Τι πρέπει να προσέχετε

Εάν ενδιαφέρεστε να πίνετε τακτικά νερό με λεμόνι, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας μερικά πράγματα. Η υψηλή οξύτητα των λεμονιών θα μπορούσε να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών εάν πίνετε νερό με λεμόνι σε μεγάλες ποσότητες. Για να ελαχιστοποιήσετε αυτόν τον κίνδυνο, σκεφτείτε να πίνετε νερό με λεμόνι μέσα από ένα καλαμάκι, ακολουθούμενο από ένα ξέπλυμα με καθαρό νερό.

Επίσης, όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή παρόμοια πάθηση μπορεί να διαπιστώσουν ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών, όπως τα λεμόνια, επιδεινώνει τα συμπτώματά τους (π.χ. καούρες).

Όπως συμβαίνει με οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές, είναι πάντα σώφρον να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε επιλογές που συμφωνούν με τις ατομικές σας ανάγκες υγείας.

Πηγή: health.com