ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μεταλλικό νερό: Οφέλη υγείας αλλά και ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το μεταλλικό νερό προέρχεται από υπόγειες πηγές και περιέχει φυσικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, διττανθρακικά, θειικά, χλωριούχα και φθόριο.

Μεταλλικό νερό: Οφέλη υγείας αλλά και ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν
Bigstock

Το ανθρακούχο μεταλλικό νερό είναι τεχνητά ή φυσικά ανθρακούχο, που σημαίνει ότι περιέχει αρκετό διοξείδιο του άνθρακα για να κάνει το νερό να “αφρίζει”. Επειδή το σώμα μπορεί εύκολα να απορροφήσει μαγνήσιο και ασβέστιο από το μεταλλικό νερό, είναι ένας υγιεινός τρόπος για να ενυδατωθείτε και να λάβετε πολύτιμα στοιχεία για την καρδιά, τα οστά και το πεπτικό σύστημα.

Το μεταλλικό νερό περιέχει σημαντικά μέταλλα

Τα μέταλλα προέρχονται από τη γη και είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνει το σώμα από τη διατροφή. Το μεταλλικό νερό περιέχει σημαντικά επίπεδα μετάλλων όπως ασβέστιο, νάτριο και μαγνήσιο.

Είναι επίσης μια καλή βιοδιαθέσιμη πηγή μετάλλων, που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες μετάλλων, πίνοντας μεταλλικό νερό. Όταν μέταλλα και στοιχεία -όπως το ασβέστιο και τα διττανθρακικά- έρχονται σε επαφή με το νερό, γίνονται ιοντικά. Αυτό είναι σημαντικό για τη βιοδιαθεσιμότητά του, επειδή η γαστρεντερική οδός απορροφά καλύτερα τα μέταλλα στην ιοντική τους μορφή.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που ενισχύει τα οστά. Έρευνες δείχνουν ότι το σώμα μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο από την κατανάλωση μεταλλικού νερού πλούσιου σε ασβέστιο εξίσου αποτελεσματικά με την λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου ή την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με ασβέστιο.

Το μεταλλικό νερό είναι πλούσιο και σε μαγνήσιο, επομένως μπορεί να ενισχύσει τα οστά επειδή το μαγνήσιο τα βοηθά να απορροφήσουν το ασβέστιο. Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου (όχι από την κατανάλωση μεταλλικού νερού, αφ' εαυτού) ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάγματα και μειωμένη οστική πυκνότητα που σχετίζεται με την οστεοπόρωση.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Το πόσιμο νερό, γενικά, είναι απαραίτητο για την καλή ροή του αίματος. Τα μέταλλα που βρίσκονται στο μεταλλικό νερό -όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο- βοηθούν -πέραν των άλλων- και την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, το ασβέστιο βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και το μαγνήσιο βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση μεταλλικού νερού με αυτά τα μέταλλα μπορεί να βελτιώσει τους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Αυτός ο τύπος καρδιακής νόσου προκαλείται από φραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες και επηρεάζει την παροχή αίματος στην καρδιά.

Μια έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεταλλικού νερού καθημερινά βοήθησε στη βελτίωση της χοληστερόλης HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) των συμμετεχόντων, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων τριγλυκεριδίων (λίπος που βρίσκεται στο αίμα). Η HDL χοληστερόλη ονομάζεται “καλή” χοληστερόλη και τα υψηλά επίπεδα HDL βοηθούν το σώμα να διαχειρίζεται τη χοληστερόλη στο αίμα για να αποφύγει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Η πλάκα προκαλείται από τα υψηλά τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), γνωστή ως “κακή” χοληστερόλη. Μελέτες που περιελάμβαναν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση μεταλλικού νερού βοήθησε στην μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Ωστόσο, χρειαζόμαστε πιο ελεγχόμενη έρευνα για να αποδειχτεί το πώς η κατανάλωση μεταλλικού νερού επηρεάζει την υγεία της καρδιάς. Οι υπάρχουσες μελέτες έγιναν σε μικρά μεγέθη δειγμάτων και συχνά περιλάμβαναν διατροφικές αλλαγές που θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να βοηθήσουν στη βελτίωση της καρδιακής υγείας. Κάποιες μελέτες, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι το μεταλλικό νερό δεν είχε καμία επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Healthy Liquid. Unrecognizable Young Lady Drinking Clean Mineral Water From Glass At Home, Thirsty B
Healthy Liquid. Unrecognizable Young Lady Drinking Clean Mineral Water From Glass At Home, Thirsty Brunette Female Taking Care About Body Hydration, Closeup Image With Selective Focus, Free SpaceBigstock

Ανακουφίζει τη δυσκοιλιότητα

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, το μεταλλικό νερό μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση του εντέρου. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που είναι γνωστό ότι βοηθά στη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου χαλαρώνοντας τους μύες του και “έλκοντας” νερό προς αυτό. Αυτό μαλακώνει τα κόπρανα και διευκολύνει τη διέλευσή τους.

Μια μελέτη σε άτομα με δυσκοιλιότητα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση θειικού μαγνησίου και μεταλλικού νερού πλούσιου σε θειικό νάτριο βοήθησε στη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου μετά από 6 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες που έπιναν 500ml μεταλλικό νερό καθημερινά είχαν περισσότερες κινήσεις του εντέρου και βελτίωσαν τη συνοχή των κοπράνων τους.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση αρκετών υγρών, γενικά, βοηθά ούτως ή άλλως στη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το μεταλλικό νερό: Πιθανοί κίνδυνοι

Η κατανάλωση μεταλλικού νερού είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο θα πρέπει να αποφεύγουν το μεταλλικό νερό με υψηλά επίπεδα νατρίου. Η κατανάλωση ανθρακούχου μεταλλικού νερού μπορεί επίσης να βλάψει το σμάλτο των δοντιών, καθώς είναι φυσικά πιο όξινο από το νερό. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι το ανθρακούχο μεταλλικό νερό βλάπτει το σμάλτο των δοντιών μόλις λίγο παραπάνω από το νερό της βρύσης.

Το μεταλλικό νερό που εμφιαλώνεται σε πλαστικά μπουκάλια μπορεί επίσης να περιέχει μικροπλαστικά-μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που μπορούν να εισέλθουν στο σώμα και στο περιβάλλον. Αν και οι κίνδυνοι των μικροπλαστικών δεν είναι πλήρως κατανοητοί, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες που καταστρέφει τα κύτταρα και οδηγεί σε διαταραχή των ορμονών και καρκίνο.

Πηγή: health.com