ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα καλύτερα πράσινα smoothies για απώλεια βάρους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η άσκηση και η μείωση της τροφής είναι τα συνήθη μέτρα για απώλεια βάρους, αλλά και το τι επιλέγετε να φάτε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην μείωση του λίπους.

Τα καλύτερα πράσινα smoothies για απώλεια βάρους
Bigstock

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα βούτυρα ξηρών καρπών και το αβοκάντο είναι μερικά από τα συστατικά που βρίσκονται συχνά στα πράσινα smoothies.

Αυτά τα συστατικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, υγιή λιπαρά και πρωτεΐνες, ενώ είναι επίσης χαμηλά σε υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης, αλλά ενισχύουν και τον μεταβολισμό σας.

Το σπανάκι και η λαχανίδα (kale) είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή φυλλώδη λαχανικά που πρέπει να συμπεριληφθούν σε ένα πράσινο smoothie. Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ομοίως, η λαχανίδα είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή με λίγες θερμίδες που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και είναι επίσης υψηλή σε φυτικές ίνες.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τόσο στο σπανάκι όσο και στο kale συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Μην ξεχνάτε, όμως, ότι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (όπως το σπανάκι και η λαχανίδα) είναι μια πολύ πλούσιες πηγές οξαλικού οξέος, το οποίο σε υψηλές ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως πέτρες στα νεφρά. Πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις καλύτερες ποσότητες για εσάς.

Ορισμένες συνταγές για πράσινο smoothie περιλαμβάνουν και τεχνητά ή φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι. Αν και δεν είναι τόσο ιδανικά για απώλεια βάρους, αυτά τα συστατικά μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση του smoothie κάνοντάς το πιο ευχάριστο.

Αν και η γεύση είναι πάντα σημαντική, είναι σώφρον να χρησιμοποιείτε φυσικά γλυκαντικά μόνο. Για παράδειγμα, η προσθήκη φρέσκων φρούτων, όπως ώριμες μπανάνες, κομμάτια ανανά και μάνγκο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γλυκάνετε το smoothie σας.

Τα καλύτερα πράσινα smoothies για απώλεια βάρους είναι:

  • χαμηλά σε θερμίδες
  • υψηλά σε φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά
  • πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
  • ενυδατικά
  • ήπια για το πεπτικό σας σύστημα
  • νόστιμα

Ποιες είναι οι καλύτερες συνταγές για πράσινο smoothie για απώλεια βάρους

Αναζητάτε μια συνταγή και οδηγίες βήμα προς βήμα για ένα υγιεινό πράσινο smoothie; Δοκιμάστε το παρακάτω:

Συστατικά:

  • 1 γεμάτη κούπα φρέσκο σπανάκι
  • 1 φλιτζάνι νερό καρύδας
  • 1/2 φλιτζάνι παγωμένα κομμάτια ανανά
  • 1/2 μπανάνα, παγωμένη
  • 1/4 αβοκάντο

Οδηγίες παρασκευής:

  1. Ανακατέψτε το σπανάκι και το νερό καρύδας μαζί στο μπλέντερ
  2. Όταν ενωθούν, ανακατέψτε τον παγωμένο ανανά, την παγωμένη μπανάνα και το αβοκάντο μέχρι το μείγμα να γίνουν λείο και κρεμώδες

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τη δική σας συνταγή για πράσινο smoothie, χρησιμοποιώντας:

  • μια υγρή βάση
  • ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό
  • λίγη πρωτεΐνη ή λίπος και
  • κάτι για να προσθέσετε λίγη γλυκύτητα

Η υγρή βάση πολλών συνταγών για πράσινο smoothie είναι το νερό, το γάλα (ή ένα φυτικό γάλα, όπως το γάλα αμυγδάλου), το γιαούρτι ή το νερό καρύδας. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες από αυτές τις υγρές βάσεις περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Το κύριο φυλλώδες πράσινο λαχανικό που περιλαμβάνεται σε πολλές συνταγές για πράσινο smoothie είναι 1-2 χούφτες σπανάκι. Αλλά πολλοί λαχανίδα, σέσκουλο ή ακόμα και κατεψυγμένο μπρόκολο.

Το αβοκάντο και τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι δημοφιλή συστατικά για να προσθέσετε πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά. Μπορεί επίσης να θέλετε να συμπεριλάβετε σπόρους chia ή κάνναβης.

Για λίγη γλυκύτητα και μερικά επιπλέον θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να προσθέσετε βατόμουρα, μπανάνα, ανανά, πορτοκάλι ή μάνγκο. Μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί μέλι ή άλλα φυσικά γλυκαντικά.

Πηγή: healthline.com