ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο καιρό είναι καλά τα αυγά μετά την ημερομηνία λήξης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα αυγά είναι ευέλικτα και θρεπτικά: μπορείτε να τα ανακατέψετε, να τα ψήσετε, να τα τηγανίσετε και, επιπλέον, είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, βιταμινών Α, Β12, D και Ε.

Πόσο καιρό είναι καλά τα αυγά μετά την ημερομηνία λήξης
Bigstock

Αλλά εξακολουθούν τα αυγά να είναι ασφαλή για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης;

Η ανθεκτικότητα των αυγών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών αποθήκευσης και του χειρισμού τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα αυγά επισημαίνονται με σήμανση ημερομηνίας “κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από”. Αυτή ορίζεται από το νόμο ως όχι περισσότερο από 28 ημέρες μετά την ωοτοκία.

Αν και είναι ιδανικό να τρώτε αυγά πριν περάσει αυτή η ημερομηνία, είναι συχνά ασφαλές να καταναλωθούν και μετά από αυτήν την ημερομηνία, αλλά η ποιότητά τους μπορεί να έχει μειωθεί. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα, τη γεύση ή την υφή εάν επιλέξετε να φάτε αυγά μετά την σήμανση για “ανάλωση πριν από” την προτεινόμενη ημερομηνία.

Να έχετε στον νου σας, ότι η παράταση του χρόνου αποθήκευσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μολύνσεων. Όσος περισσότερος χρόνος περνά από την ημερομηνία λήξης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Ως αποτέλεσμα, εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αυγά αφού έχει παρέλθει η σχετική ημερομηνία, βεβαιωθείτε ότι φαίνονται και μυρίζουν κανονικά (άοσμα) και χρησιμοποιήστε σε πιάτα όπου θα ψηθούν καλά. Πετάξτε τα αυγά που μυρίζουν σάπια ή άσχημα όταν σπάσετε το κέλυφος.

Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα αυγά

Η ημερομηνία για “κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από” θα είναι ακριβής μόνο εάν τα τρόφιμα αποθηκεύονται σωστά.

Βασικοί κανόνες αποθήκευσης αυγών:

  • Τα αυγά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά την αγορά. Προσπαθήστε να αποφύγετε αλλαγές στη θερμοκρασία αποθήκευσης γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπύκνωση νερού στο κέλυφος, το οποίο μπορεί να προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων και τη διείσδυση στο αυγό
  • Τα αυγά πρέπει να ΜΗΝ πλένονται πριν την αποθήκευση. Το πλύσιμο τους μπορεί να αφαιρέσει τα προστατευτικά πετσάκια και να ευνοήσει την μόλυνση. Εάν η επιφάνεια των κελύφους των αυγών είναι εμφανώς βρώμικη, πλύνετε τα μόνο απευθείας πριν τα μαγειρέψετε
  • Τα σπασμένα και ραγισμένα αυγά πρέπει να απορρίπτονται

Πώς φαίνεται αν ένα αυγό είναι φρέσκο

Υπάρχει μια “σπιτική” λύση αν και δεν είναι αξιόπιστος τρόπος για να διασφαλίσετε την ποιότητα ή την ασφάλεια ενός αυγού. Λειτουργεί όμως σαν ένδειξη.

Τοποθετήστε το αυγό σε δοχείο με κρύο νερό. Καθώς περνάει ο καιρός, συσσωρεύονται περισσότερα αέρια μέσα στα αυγά και η πυκνότητά τους μειώνεται. Έτσι, εάν το αυγό επιπλέει ή όταν το αμβλύ άκρο του εξέχει από το νερό, αυτό είναι ένδειξη ότι το αυγό είναι παλαιότερο από κάποιο άλλο που βυθίζεται και μένει στον πυθμένα του δοχείου με το νερό.

Πόσο διαρκούν τα βραστά αυγά

Κατά τη διάρκεια του βρασμού αφαιρείται το φυσικό προστατευτικό στρώμα του κελύφους του αυγού ανοίγοντας τους πόρους. Αυτό καθιστά εφικτό σε επιβλαβή βακτήρια να εισέλθουν και να μολύνουν το αυγό. Επομένως, θα πρέπει να φάτε τα μαγειρεμένα αυγά σας το συντομότερο δυνατό. Αν δεν πρόκειται να τα φάτε αμέσως, κρυώστε τα γρήγορα, φυλάξτε τα στο ψυγείο και φάτε τα μέσα σε 2 ημέρες.

Πηγή: eufic.org