ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο αβοκάντο να τρώτε για συνολική βελτίωση της διατροφής σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα αβοκάντο είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και υγιεινές ιδιότητές τους για την καρδιά.

Πόσο αβοκάντο να τρώτε για συνολική βελτίωση της διατροφής σας
Bigstock

Ερευνητές μέσα από μια πρόσφατη μελέτη συνέστησαν να συμπεριλάβετε το αβοκάντο στην καθημερινότητά σας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της διατροφής σας.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Τμήμα Διατροφικής Επιστήμης του Penn State εξέτασαν το πώς μια διατροφική παρέμβαση που περιλαμβάνει ένα αβοκάντο κάθε μέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της κακής ποιότητας διατροφής, ενός παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με πολλές ασθένειες.

"Το αβοκάντο είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που περιέχει πολλές φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Θέλαμε να δούμε εάν η τακτική πρόσληψη αυτής της τροφής θα οδηγούσε σε αύξηση της ποιότητας της διατροφής. Προηγούμενη έρευνα παρατήρησης δείχνει ότι όσοι τρώνε αβοκάντο έχουν υψηλότερη ποιότητα διατροφής γενικότερα. Έτσι, αναπτύξαμε αυτήν την μελέτη για να προσδιορίσουμε εάν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και της συνολικής ποιότητας της διατροφής", δήλωσε η Kristina Petersen, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

Πώς έγινε η έρευνα

Στη δοκιμή συμμετείχαν 1.008 συμμετέχοντες με κοιλιακή παχυσαρκία που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα διατήρησε την κανονική της διατροφή και περιόρισε την κατανάλωση αβοκάντο, ενώ η άλλη ομάδα ενσωμάτωσε ένα αβοκάντο την ημέρα στη διατροφή της για 6,5 μήνες.

Μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων πριν από την μελέτη και σε μερικά σημεία κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφική πρόσληψη των συμμετεχόντων τις προηγούμενες 24 ώρες κάθε φορά. Χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής, οι ειδικοί έλεγξαν πόσο καλά αυτοί οι συμμετέχοντες τηρούσαν τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές των ειδικών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως μέτρο της συνολικής ποιότητας διατροφής.

Τι παρατηρήθηκε σε όσους έτρωγαν τακτικά αβοκάντο

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά είχαν καλύτερη συμμόρφωση με τις διατροφικές οδηγίες.

Η κακή συνολική ποιότητα διατροφής συνδέθηκε με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και νεφρικής νόσου.

"Με τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ανθρώπων στις διατροφικές οδηγίες, μπορούμε να πετύχουμε μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτών των χρόνιων παθήσεων και να παρατείνουμε το προσδόκιμο υγιούς ζωής. Σε μελέτες όπως αυτή, είμαστε σε θέση να καθορίσουμε τρόπους με βάση τα τρόφιμα για τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, αλλά στρατηγικές συμπεριφοράς είναι εξίσου απαραίτητες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να τηρούν τις διατροφικές οδηγίες και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιας νόσου”, είπε η Petersen.

Αν και η βελτιωμένη ποιότητα διατροφής δεν ήταν ένα απρόσμενο εύρημα, οι ερευνητές μπορούσαν επίσης να καταλάβουν το πώς το πέτυχαν οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αβοκάντο:

“Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν το αβοκάντο ως υποκατάστατο για ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα δημητριακά και νάτριο. Στην μελέτη μας, ταξινομήσαμε το αβοκάντο ως λαχανικό και είδαμε μια αύξηση στην κατανάλωση λαχανικών που αποδίδεται στην πρόσληψη αβοκάντο, αλλά και οι συμμετέχοντες από μόνοι τους χρησιμοποίησαν το τα αβοκάντο για να αντικαταστήσουν κάποιες πιο ανθυγιεινές επιλογές”, είπε η Petersen.

Πηγή: medicaldaily.com