ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το χούμους ωφελεί την υγεία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το χούμους είναι ένα δημοφιλές ντιπ ή πάστα που παρασκευάζεται με ρεβίθια, σουσάμι ή ταχίνι (πάστα σουσαμιού), ελαιόλαδο, λεμόνι και σκόρδο.

Πώς το χούμους ωφελεί την υγεία
Bigstock

Βρίσκεται εύκολα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα, συχνά με διάφορες παραλλαγές στην κλασική συνταγή, όπως χούμους με καραμελωμένα κρεμμύδια, με ψητή πιπεριά, με πέστο βασιλικού ή με λεμόνι.

Το χούμους παρασκευάζεται απλά με την ανάμειξη όλων των συστατικών μαζί σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, καθώς και σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Διατροφικό προφίλ χούμους

Μια επίπεδη κουταλιά της σούπας (30 g) παρέχει τα εξής:

  • 92 θερμίδες
  • 2 g πρωτεΐνη
  • 8,0 g λίπος
  • 3,1 g υδατάνθρακες
  • 1,5 g φυτικές ίνες
  • 19 mg μαγνήσιο
  • 0,57 mg σίδηρος
  • 13 mcg φολικό

Τα κορυφαία 5 οφέλη του χούμους για την υγεία:

1. Μια χρήσιμη πηγή φυτικών ινών

Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο τύπος των φυτικών ινών στα ρεβίθια έχει θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου, προάγοντας τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων, που -με τη σειρά τους- συμβάλλουν στην ενίσχυση της εντερικής υγείας.

2. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα φασόλια και τα όσπρια, όπως και τα ρεβίθια, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες, που επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία τα χωνεύουμε. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και απελευθερώνουν την ενέργειά τους πιο σταδιακά. Η κατανάλωση περισσότερων από αυτές τις τροφές με χαμηλό GI βοηθά σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

3. Μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά

Το χούμους περιέχει ρεβίθια πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και ελαιόλαδο και σουσάμι, που είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, υγιεινών για την καρδιά. Μελέτες υποδεικνύουν ότι δίαιτες πλούσιες σε όσπρια, όπως τα ρεβίθια, μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων “κακής” χοληστερόλης (LDL), ενώ τα μονοακόρεστα λίπη, ειδικά το ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Να ελέγχετε πάντα την ετικέτα γιατί ορισμένες μάρκες χούμους αντικαθιστούν το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο ή κραμβέλαιο, επειδή είναι μια φθηνότερη εναλλακτική λύση.

4. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση υου βάρους

Η τακτική συμπερίληψη των ρεβιθιών στη διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερο βάρος, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και καλύτερη περίμετρο μέσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον τύπο αμύλου στα ρεβίθια, το ένα τρίτο του οποίου είναι ένας τύπος που ονομάζεται αμυλόζη. Αυτό το άμυλο είναι πιο ανθεκτικό στα πεπτικά μας ένζυμα, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερη αμυλόζη υπάρχει σε ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερο εύπεπτο είναι το φαγητό.

5. Πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη συστατικά

Τα κλασικά συστατικά που εμπλέκονται στην παρασκευή ενός παραδοσιακού χούμους όπως τα ρεβίθια, το σουσάμι και το ελαιόλαδο έχουν ευεργετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μάλιστα, το παρθένο ελαιόλαδο λέγεται ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση η οποία είναι εφάμιλλη με την ιβουπροφαίνη.

Είναι το χούμους ασφαλές για όλους;

Το χούμους είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, εάν έχετε αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του, όπως τα ρεβίθια (όσπρια), το σουσάμι ή το σκόρδο, θα πρέπει να αποφύγετε να το φάτε. Αξίζει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι κάποιο χούμους που αγοράζεται από το κατάστημα μπορεί να περιλαμβάνει απροσδόκητα πρόσθετα, επομένως ελέγχετε πάντα την ετικέτα πριν το αγοράσετε.

Πηγή: bbcgoodfood.com