ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά στον ατμό – Ποια χάνουν αξία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Κατά την προετοιμασία των λαχανικών, η μέθοδος μαγειρέματος που επιλέγετε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη θρεπτική αξία και τη γεύση τους.

Γιατί τα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά στον ατμό – Ποια χάνουν αξία
Bigstock

Η συζήτηση μεταξύ του μαγειρέματος στον ατμό και του βρασμού αφήνει πολλούς να αναρωτιούνται ποια μέθοδος είναι πιο υγιεινή, αλλά και νόστιμη.

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει τα υπέρ και τα κατά κάθε μεθόδου, προσδιορίζει ποια λαχανικά ταιριάζουν καλύτερα στον ατμό ή το βράσιμο και παρέχει έναν λεπτομερή οδηγό για πώς να τα φτιάξετε στον ατμό με διάφορους τρόπους.

Λαχανικά βρασμένα ή στον ατμό;

1. Θρεπτικότητα

  • Στον ατμό: Διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ειδικά υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες Β, καθώς τα λαχανικά δεν βυθίζονται στο νερό. Ιδανική μέθοδος για τη διατήρηση αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών.
  • Βράσιμο: Προκαλεί απώλεια θρεπτικών συστατικών, καθώς ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα διοχετεύονται στο νερό μαγειρέματος. Ωστόσο, το βράσιμο μπορεί να είναι καλύτερο για ορισμένα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες, που χρειάζονται σχολαστικό μαγείρεμα για να διασπαστεί το άμυλο.

2. Υφή και γεύση

  • Στον ατμό: Διατηρεί τα λαχανικά τραγανά με πιο φρέσκια και φυσική γεύση. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για ευαίσθητα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και τα σπαράγγια.
  • Βράσιμο: Μαλακώνει τα λαχανικά και μερικές φορές μπορεί να επιφέρει ένα πιο “γλοιώδες” τελικό αποτέλεσμα στο πιάτο. Λειτουργεί καλύτερα για ριζώδη λαχανικά, όπως τα καρότα και τα γογγύλια, καθώς ενισχύει τη φυσική τους γλυκύτητα.

3. Ευκολία μαγειρέματος

  • Στον ατμό: Χρειάζεστε ένα καλάθι ατμού. Είναι πιο γρήγορο για πολλά λαχανικά και δεν αραιώνει τις γεύσεις.
  • Βράσιμο: Απαιτεί μόνο μια κατσαρόλα νερό. Είναι χρήσιμη μέθοδος για την παρασκευή πουρέ ή σούπας, όπου η απώλεια θρεπτικών συστατικών δεν προκαλεί ανησυχία.

Ποια λαχανικά πρέπει να ΜΗΝ μαγειρεύονται στον ατμό

Αν και το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια ευέλικτη μέθοδος και πιο υγιεινή μαγειρέματος, ορισμένα λαχανικά είναι καλύτερα βρασμένα, λόγω της υφής και των αναγκών μαγειρέματος:

  • Πατάτες και γλυκοπατάτες: Αυτά τα αμυλούχα λαχανικά ωφελούνται από το βράσιμο, το οποίο διασπά την πυκνή δομή τους για καλύτερη πεπτικότητα.
  • Καλαμπόκι: Το βράσιμο βοηθά στο να μαλακώσουν οι κόκκοι και να απελευθερωθεί η γλύκα του.
  • Αγκινάρες: Η σκληρή εξωτερική τους υφή και η ινώδης υφή τους απαιτούν βρασμό για το σωστό μαγείρεμα.
Steamed-Broccoli-Skimmer-Pot

Πώς να μαγειρέψετε λαχανικά στον ατμό: Οδηγός βήμα-προς-βήμα

Σε κατσαρόλα

  1. Πλύνετε, ξεφλουδίστε και κόψτε τα λαχανικά σε ομοιόμορφα μεγέθη.
  2. Προσθέστε μερικά εκατοστά νερό στην κατσαρόλα, διασφαλίζοντας ότι το νερό δεν αγγίζει το καλάθι του τρυπητού καλαθιού μέσα στο οποίο θα βάλετε τα λαχανικά.
  3. Τοποθετήστε τα λαχανικά στο καλάθι.
  4. Καλύψτε όλη την κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήστε τα στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν. Χρόνος:
  • Μπρόκολο: 5-6 λεπτά
  • Καρότα: 8-10 λεπτά
  • Σπανάκι: 2-3 λεπτά

Σε φούρνο μικροκυμάτων

  1. Τοποθετήστε τα λαχανικά σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.
  2. Προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας νερό.
  3. Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο καπάκι ή πιάτο για να τα καλύψετε, αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα για να διαφεύγει ο ατμός.
  4. Μαγειρέψτε σε υψηλή θερμοκρασία για:
  • Φασολάκια: 4-5 λεπτά
  • Κουνουπίδι: 5-6 λεπτά

Αφήστε το να κάτσουν καλυμμένα για 1-2 λεπτά πριν τα ξεσκεπάσετε, ώστε να αφήσετε την υπολειπόμενη θερμότητα να ολοκληρώσει το μαγείρεμα.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορώ να μαγειρέψετε κατεψυγμένα λαχανικά απευθείας στον ατμό ή πρέπει πρώτα να αποψυχθούν;”

Ναι, μπορείτε να μαγειρέψετε κατεψυγμένα λαχανικά στον ατμό χωρίς να τα ξεπαγώσετε πρώτα. Απλά προσθέστε μερικά επιπλέον λεπτά στον χρόνο μαγειρέματος σε σύγκριση με τα φρέσκα λαχανικά.

“Υπάρχουν μειονεκτήματα από το υπερβολικό μαγείρεμα λαχανικών στον ατμό;”

Ναι, το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θρεπτικών συστατικών και μια λεία υφή, μειώνοντας τη γεύση και τα οφέλη υγείας των λαχανικών. Τα λαχανικά στον ατμό μπορεί να χάσουν τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ, επομένως η σωστή διάρκεια μαγειρέματος είναι σημαντική.

“Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάπου το νερό που έμεινε μετά το άτμισμα των λαχανικών;”

Ναι, το νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα λαχανικών στον ατμό περιέχει συχνά κάποια θρεπτικά συστατικά που ξεπλένονται κατά το μαγείρεμα. Έτσι, αυτό το νερό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε σούπες, ζωμούς ή σάλτσες, για να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά και γεύση.

Σύνοψη

Τόσο το μαγείρεμα στον ατμό όσο και το βράσιμο έχουν τα πλεονεκτήματά τους ανάλογα με το λαχανικό και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και πιο ζωντανή υφή στο πιάτο, το μαγείρεμα στον ατμό είναι η καλύτερη επιλογή για τα περισσότερα λαχανικά. Ωστόσο, το βράσιμο είναι ιδανικό για αμυλώδη λαχανικά, όπως οι πατάτες.

Πηγές: health.com, cnn.com, bbcgoodfood.com