Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το ευερέθιστο έντερο
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει έως και το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι περισσότεροι ασθενείς προτιμούν να θέτουν υπό έλεγχο τα συμπτώματα μέσω της διατροφής, παρά με τη λήψη φαρμάκων.
Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι η καλύτερη εναλλακτική για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ένα αυστηρό διατροφικό πρωτόκολλο.
Σχεδόν 3 στους 4 ασθενείς (73%) με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή, παρουσίασαν μείωση του κοιλιακού πόνου μετά από ένα μήνα.
Λίγο περισσότεροι -ποσοστό 82%- όσων ακολούθησαν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP's -μια πολύ πιο αυστηρή δίαιτα που συνταγογραφείται για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου- πέτυχαν παρόμοια ή μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα.
«Οι περιοριστικές δίαιτες, όπως η δίαιτα FODMAP, μπορεί να είναι δύσκολο να υιοθετηθούν από τους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Prashant Singh, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
«Εκτός από το ζήτημα του κόστους και του χρόνου που απαιτείται, υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με τις διατροφικές ανεπάρκειες και τις διατροφικές διαταραχές όταν κάποιος ακολουθεί δίαιτα χαμηλή σε FODMAP's. Η μεσογειακή διατροφή μας ενδιέφερε ως μια εναλλακτική λύση που δεν είναι δίαιτα αποκλεισμού και ξεπερνά αρκετούς από αυτούς τους περιορισμούς που σχετίζονται με μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAP's», είπε ο Singh.
Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει στην κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, σπόρων, ξηρών καρπών, οσπρίων και ελαιόλαδου.

Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε ψάρι, πουλερικά και γαλακτοκομικά με μέτρο και σπανιότερα κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα κόκκινου κρέατος.
Τα FODMAP's είναι το ακρωνύμιο για μια κατηγορία υδατανθράκων που ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει εύκολα: ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ.
Όσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη δίαιτα, πρέπει να αποφεύγουν πολλά είδη λαχανικών, φρούτων, γαλακτοκομικών, οσπρίων, ψωμιών και δημητριακών. Η δίαιτα έχει ως στόχο να ξεκουράσει το πεπτικό, αλλά δύσκολα μπορεί να την ακολουθήσει κανείς με συνέπεια.
Στο πλαίσιο της παρούσας πιλοτικής μελέτης, 10 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή και 10 δίαιτα χαμηλή σε FODMAP.
Στόχος ήταν οι ασθενείς να επιτύχουν τουλάχιστον 30% μείωση στην ένταση του κοιλιακού πόνου.
Η μεσογειακή διατροφή προκάλεσε ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά η η διατροφή με λίγους FODMAP's προκάλεσε μεγαλύτερη βελτίωση, με βάση τόσο την ένταση του κοιλιακού πόνου όσο και τη βαθμολογία των συνολικών συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Αυτή η μελέτη προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σώμα αποδεικτικών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στον κατάλογο των τεκμηριωμένων διατροφικών παρεμβάσεων για ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ. William Chey, επικεφαλής του Τμήματος γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neurogastroenterology & Motility.