Βοηθούν τα καυτερά φαγητά στην απώλεια βάρους;
Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, ταυτόχρονα όμως σάς «αναγκάζει» να τρώτε πιο αργά και να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση τροφής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η γρήγορη κατανάλωση τροφής συνδέεται με την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Για να εξετάσουν πώς επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά τα πικάντικα, οι ερευνητές σέρβιραν στους ενήλικες συμμετέχοντες μοσχάρι τσίλι και κοτόπουλο tikka masala μαγειρεμένα με γλυκιά και καυτερή πάπρικα.
Όταν τα φαγητά ήταν μέτρια πικάντικα, οι συμμετέχοντες έτρωγαν πιο αργά και κατανάλωναν 11% έως 18% λιγότερο φαγητό.
«Το μόνο που αλλάξαμε ήταν η ποσότητα της καυτερής πάπρικας που προσθέσαμε στα γεύματα, ώστε να είναι μέτρια πικάντικα, και αυτή η σχετικά μικρή αλλαγή ήταν αρκετή για να μειώσει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων», δήλωσε η Paige Cunningham, κύρια συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Όλα τα γεύματα περιλάμβαναν νερό, αλλά οι συμμετέχοντες έπιναν παρόμοιες ποσότητες ανεξάρτητα από το πόσο πικάντικο ήταν το φαγητό. Αυτό υποδηλώνει ότι η χαμηλότερη πρόσληψη τροφής δεν οφειλόταν στην κατανάλωση περισσότερου νερού. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι απολάμβαναν τα πικάντικα γεύματα εξίσου με τα φαγητά με πιο ήπια γεύση.
«Η απλή προσθήκη πιπεριάς τσίλι σε ένα γεύμα -όση ακριβώς χρειάζεται για να γίνει πικάντικο χωρίς να αλλάξει το πόσο σας αρέσει- μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας που τρώτε», είπε η Cunningham.

Μπορούν οι καυτερές πιπεριές τσίλι να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;
Η καψαϊκίνη, η ένωση που δίνει στις πιπεριές τσίλι την καυτερή γεύση, θεωρείται ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα συμπληρώματα καψαϊκίνης καίνε λίπος, ελέγχουν την όρεξη και βοηθούν στη διαχείριση του βάρους.
Η καψαϊκίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με τον διατροφολόγο John "Wesley" McWhorter.
Μπορεί επίσης να προκαλέσει θερμογένεση, μια διαδικασία που ενισχύει τον μεταβολισμό, αλλά η έρευνα δείχνει ότι είναι απίθανο να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στον μακροπρόθεσμο έλεγχο του βάρους στους ανθρώπους.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τα πικάντικα τρόφιμα;
Όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και κοιλιοκάκη, πρέπει να αποφεύγουν τα καυτερά.
«Το ίδιο ισχύει εάν εμφανίσετε δύσπνοια, πόνο στο στήθος, αίσθημα καρδιακών παλμών ή αλλεργικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση πικάντικων τροφών», δήλωσε η Emma M. Laing, καθηγήτρια Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.
Τα πικάντικα τρόφιμα έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη και μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, του εντέρου και του δέρματος. Τα άτομα που τα αποφεύγουν, μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με άλλα τρόφιμα.
«Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών έχει περισσότερες δυνατότητες να ωφελήσει την υγεία σε σύγκριση με οποιοδήποτε μεμονωμένο τρόφιμο ή συστατικό. Πικάντικα ή όχι - φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και καλά λιπαρά- παρέχουν στο σώμα σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν τη λειτουργία του», είπε η Laing.
Τα πικάντικα τρόφιμα δεν εγγυώνται την απώλεια βάρους, αλλά η προσθήκη λίγης καυτερής γεύσης στα γεύματά σας μπορεί να προωθήσει την ενσυνείδητη διατροφή.
«Δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως γιατί η αργή κατανάλωση κάνει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο, αλλά πιστεύεται ότι η αργή κατανάλωση σημαίνει ότι το φαγητό περνάει περισσότερο χρόνο στο στόμα, μεγαλύτερη στοματοαισθητηριακή έκθεση, η οποία με τη σειρά της προάγει την ανατροφοδότηση στον εγκέφαλο και στο έντερο για να σηματοδοτήσει την πληρότητα», είπε ο Cunningham.
Πηγή: verywellhealth