ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Άπαχο μοσχάρι ή κοτόπουλο για την υγεία του πεπτικού; Ανατρέπει όσα ξέραμε νέα μελέτη

Σινάνη Αικατερίνη

Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου και καρδιακών παθήσεων, ενώ τα πουλερικά θεωρούνται μια λιγότερο επικίνδυνη πηγή πρωτεϊνών. 

Άπαχο μοσχάρι ή κοτόπουλο για την υγεία του πεπτικού; Ανατρέπει όσα ξέραμε νέα μελέτη

Νέα μελέτη Ισπανών ερευνητών ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο επηρέασαν το μικροβίωμα του εντέρου 16 υγιών ατόμων, ηλικίας 18 έως 22 ετών, το κοτόπουλο και το βόειο κρέας.

Διαπίστωσαν ότι, ενώ και οι δύο δίαιτες -οι οποίες ακολουθήθηκαν για περίοδο οκτώ εβδομάδων- είχαν αντίκτυπο στα βακτήρια του εντέρου, η δίαιτα με βάση το κοτόπουλο συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του αριθμού και της ποικιλομορφίας των βακτηρίων του εντέρου.

Το μικροβίωμα του εντέρου -η κοινότητα των φιλικών βακτηρίων που ζουν στο έντερο και επικοινωνούν με τον εγκέφαλο- είναι απαραίτητο για την προστασία από λοιμώξεις και ασθένειες.

Μετά από μια διατροφή με βάση το κοτόπουλο, διαπιστώθηκε επίσης ότι οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία έχουν συνδεθεί με μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση ότι η διατροφή με βάση το βόειο κρέας οδήγησε σε σημαντική αύξηση των βακτηρίων Blautia, τα οποία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προστασία του βλεννογόνου στο έντερο, αποτρέποντας φλεγμονές και ασθένειες.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν τη συνήθη διατροφή τους. Κάποιοι από αυτούς έτρωγαν επίσης είτε βόειο κρέας Pirenaica -το οποίο είναι πλούσιο σε κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β- ή κοτόπουλο τρεις φορές την εβδομάδα.

Η θρεπτική αξία και των δύο διατροφών, συμπεριλαμβανομένων των πηγών πρωτεϊνών και λιπών, ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων στην αρχή και στο τέλος κάθε περιόδου διατροφής.

Διαπίστωσαν ότι η διατροφή με βάση το κοτόπουλο επηρέαζε αρνητικά την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται τη γλυκόζη.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση κοτόπουλου οδηγεί σε μείωση της παραγωγής αμινοξέων, των δομικών στοιχείων των πρωτεϊνών, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανοσολογική λειτουργία και την υγεία του εντέρου.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση άπαχου κόκκινου βόειου κρέατος σε μια υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά όχι μόνο το μικροβίωμα του εντέρου, αλλά και ορισμένους δείκτες υγείας», ανέφεραν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση κοτόπουλου μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από 11 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου.

Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από 300 γραμμάρια πουλερικών -που ισοδυναμούν με περίπου τέσσερις μερίδες- την εβδομάδα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα.

Χωρίς να είναι βέβαιοι για τον λόγο που η κατανάλωση κοτόπουλου αυξάνει αυτούς τους κινδύνους, οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος ή στις ζωοτροφές που δίνονται στα πουλερικά.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research.