ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πιπεριές τσίλι: Από καταπολέμηση καρκίνου έως πρόληψη καρδιακών - Τι θέλει προσοχή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι πιπεριές τσίλι προσφέρουν πολλά παραπάνω από μια πικάντικη γεύση στο γεύμα.

Πιπεριές τσίλι: Από καταπολέμηση καρκίνου έως πρόληψη καρδιακών - Τι θέλει προσοχή
Bigstock

Χάρη στην καψαϊκίνη και άλλες βιοδραστικές τους ενώσεις, οι πιπεριές τσίλι έχουν συνδεθεί με καλύτερη υγεία της καρδιάς, βελτιωμένο μεταβολισμό και ενδεχομένως χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η πολύ υψηλή πρόσληψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος σε ορισμένους πληθυσμούς, επομένως η ισορροπία και το πλαίσιο έχουν σημασία.

Τι κάνει τις πιπεριές τσίλι δυνητικά ευεργετικές για την υγεία;

Οι πιπεριές τσίλι είναι πλούσιες σε:

  • Καψαϊκίνη (και σχετικά καψαϊκινοειδή), υπεύθυνα για την καυτερή τους γεύση
  • Αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή
  • Βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη C και ορισμένους προδρόμους βιταμίνης Α)

Η καψαϊκίνη ενεργοποιεί τους υποδοχείς TRPV1, οι οποίοι εμπλέκονται στην αντίληψη του πόνου, την μεταβολική ρύθμιση και την αγγειακή λειτουργία. Μέσω αυτών των οδών, η τακτική πρόσληψη πιπεριάς τσίλι φαίνεται να επηρεάζει τη φλεγμονή, τη ροή του αίματος, την ενεργειακή δαπάνη (κάψιμο θερμίδων) και την κυτταρική σηματοδότηση, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την μακροπρόθεσμη υγεία.

Πώς υποστηρίζουν οι πιπεριές τσίλι την καρδιακή και μεταβολική υγεία;

Μεγάλες παρατηρητικές μελέτες υποδεικνύουν, ότι τα άτομα που τρώνε τακτικά πιπεριές τσίλι έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών επεισοδίων και μπορεί να ζήσουν συνολικά περισσότερο. Για παράδειγμα, μια σημαντική μελέτη κοόρτης από την Κίνα ανέφερε ότι η συχνή κατανάλωση πικάντικων τροφών (κυρίως με βάση το τσίλι) συσχετίστηκε με μειωμένη συνολική και σχετιζόμενη με τον καρκίνο θνησιμότητα.

Μια πιο πρόσφατη μετα-ανάλυση που συγκέντρωσε δεδομένα διαφόρων μελετών κοόρτης διαπίστωσε, ότι σε σύγκριση με τη σπάνια ή καθόλου πρόσληψη, η τακτική κατανάλωση πιπεριάς τσίλι συνδέθηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία, καρδιαγγειακή και ειδική για τον καρκίνο θνησιμότητα.

Οι μηχανισμοί που μπορεί να εξηγήσουν αυτά τα ευρήματα:

  • Ήπιες βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια, εν μέρει μέσω καλύτερης ενδοθηλιακής λειτουργίας
  • Αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις, που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία
  • Θερμογόνες επιδράσεις: Ελαφρώς αυξανόμενη ενεργειακή δαπάνη μετά τα γεύματα
  • Πιθανές επιδράσεις στη ρύθμιση της όρεξης, βοηθώντας ορισμένους ανθρώπους να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση τροφής

Αυτά τα οφέλη είναι μέτρια σε ατομικό επίπεδο, αλλά μπορούν να αθροιστούν σε όλη τη ζωή, όταν οι πιπεριές τσίλι αποτελούν μέρος ενός συνολικά υγιεινού διατροφικού προτύπου.

chili

Μπορούν οι πιπεριές τσίλι να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο;

Η σχέση μεταξύ των πιπεριών τσίλι, της καψαϊκίνης και του καρκίνου είναι περίπλοκη και δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Τα στοιχεία δείχνουν προς δύο κατευθύνσεις, οι οποίες είναι και οι δύο είναι σημαντικές.

Στοιχεία που υποδηλώνουν προστατευτικές επιδράσεις

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί:

  • Να προκαλέσει απόπτωση (προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) σε ορισμένες καρκινικές κυτταρικές σειρές
  • Να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου και να μειώσει την μετάσταση σε ορισμένα ζωικά μοντέλα
  • Να επηρεάσει οδούς που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και σχετίζονται με τη βιολογία του καρκίνου

Σε επίπεδο πληθυσμού, η μετα-ανάλυση που αναφέρθηκε παραπάνω διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση πιπεριάς τσίλι συσχετίστηκε με 8-10% χαμηλότερη θνησιμότητα λόγω καρκίνου σε σύγκριση με μικρή ή καθόλου πρόσληψη. Αυτό δεν αποδεικνύει αιτιώδη συνάφεια, αλλά υποδηλώνει ότι η συμπερίληψη των πιπεριών τσίλι ως μέρος μιας κατά τα άλλα υγιεινής διατροφής μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου ή στην καλύτερη συνολική ανθεκτικότητα.

Στοιχεία που υποδηλώνουν πιθανό αυξημένο κίνδυνο σε πολύ υψηλές προσλήψεις

Άλλες έρευνες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την υψηλή, χρόνια πρόσληψη πολύ πικάντικων τροφών. Μια μεγάλη ανάλυση στο International Journal of Epidemiology ανέφερε, ότι η συχνή κατανάλωση πικάντικων τροφών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος σε κάποιες ομάδες, ειδικά όταν η πρόσληψη ήταν εξαιρετικά υψηλή.

Πιθανές εξηγήσεις:

  • Επαναλαμβανόμενος ερεθισμός και φλεγμονή του βλεννογόνου ιστού από πολύ υψηλές δόσεις καψαϊκίνης
  • Η επίδραση των μεθόδων μαγειρέματος (π.χ. καπνιστά, τουρσί ή πολύ αλατισμένα συνοδευτικά)
  • Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής ή της διατροφής που συσσωρεύονται με έντονες συνήθειες πικάντικων τροφών

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Συνολικά, τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν:

  • Η μέτρια, τακτική πρόσληψη πιπεριάς τσίλι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να είναι συμβατή με (και ενδεχομένως να συμβάλλει στην) μείωση του κινδύνου καρκίνου και συνολικής θνησιμότητας.
  • Η πολύ υψηλή, χρόνια πρόσληψη, ειδικά σε πληθυσμούς που διατρέχουν ήδη υψηλό κίνδυνο καρκίνου του στομάχου ή του οισοφάγου, μπορεί να ενέχει πιθανή βλάβη.

Οι πιπεριές τσίλι θα πρέπει επομένως να θεωρούνται ως ένα μικρό, δυνητικά χρήσιμο συστατικό ενός ευρύτερου τρόπου ζωής που προλαμβάνει τον καρκίνο (υγιεινό βάρος, διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, περιορισμένο επεξεργασμένο κρέας και αλκοόλ, απαγόρευση του καπνίσματος) και όχι ως μια αυτόνομη «αντικαρκινική» τροφή.

Ποιες άλλες επιπτώσεις στην υγεία συνδέονται με τις πιπεριές τσίλι;

Έλεγχος πόνου

Η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται σε τοπικές κρέμες για την ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις και τα νεύρα. Δρα απευαισθητοποιώντας τους υποδοχείς πόνου με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μειώνει την ένταση των σημάτων πόνου. Η κατανάλωση πιπεριών τσίλι δεν αποτελεί άμεση θεραπεία για τον πόνο, αλλά αντανακλά την ίδια υποκείμενη βιολογία.

Επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα

Οι πιπεριές τσίλι μπορούν να διεγείρουν τις πεπτικές εκκρίσεις και μπορεί να βοηθήσουν ορισμένα άτομα ως προς την όρεξη και την κινητικότητα του εντέρου. Ωστόσο, σε άλλα άτομα μπορούν να επιδεινώσουν το πεπτικό με:

  • Καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Συμπτώματα γαστρίτιδας ή πεπτικού έλκους
  • Συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου

Τα άτομα με υπάρχουσες πεπτικές διαταραχές συχνά χρειάζεται να περιορίσουν τα πικάντικα τρόφιμα και να προσαρμόσουν την πρόσληψη με βάση την ατομική τους ανοχή σε αυτά.

Διαχείριση βάρους

Επειδή η καψαϊκίνη αυξάνει ελαφρώς την ενεργειακή δαπάνη (κάψιμο θερμίδων) και μπορεί να μειώσει την όρεξη για ορισμένα άτομα, οι πιπεριές τσίλι μπορούν να αποτελέσουν μια χρήσιμη αρωματική ουσία σε δίαιτες διαχείρισης βάρους. Θα πρέπει να συμπληρώνουν (όχι να αντικαθιστούν) καθιερωμένες στρατηγικές, όπως ο έλεγχος των θερμίδων και η σωματική δραστηριότητα.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή μειονεκτήματα από την κατανάλωση πιπεριών τσίλι;

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να συμπεριλάβουν με ασφάλεια τις πιπεριές τσίλι στη διατροφή τους, αλλά υπάρχουν ορισμένες προειδοποιήσεις:

  • Γαστρεντερική ευαισθησία: Άτομα με παλινδρόμηση, έλκος ή Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να εμφανίσουν πόνο, κάψιμο ή διάρροια.
  • Ερεθισμός του βλεννογόνου: Η πολύ υψηλή πρόσληψη καψαϊκίνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες κινδύνου.
  • Ερεθισμός δέρματος και ματιών: Ο χειρισμός καυτερών πιπεριών μπορεί να προκαλέσει έντονο κάψιμο εάν οι χυμοί τους έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια. Συνιστώνται γάντια και προσεκτικό πλύσιμο.

Όπως συμβαίνει με πολλά τρόφιμα, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί. Οι πιπεριές τσίλι χρησιμοποιούνται καλύτερα ως μέρος μιας ποικίλης, πλούσιας σε φυτά διατροφής και όχι σε ακραίες ποσότητες.

Chili-Pepper

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι οι πιπεριές τσίλι μια αποδεδειγμένη αντικαρκινική τροφή;

Όχι. Μπορεί να συμβάλλουν στην μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο σε ορισμένες μελέτες, αλλά τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά, για να τις χαρακτηρίσουν ως αυτόνομη αντικαρκινική θεραπεία.

Μπορεί η κατανάλωση πιπεριών τσίλι να προκαλέσει καρκίνο;

Όχι άμεσα. Η πολύ υψηλή, μακροχρόνια πρόσληψη έχει συνδεθεί με υψηλότερους κινδύνους ορισμένων καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος σε ορισμένους πληθυσμούς, αλλά η μέτρια πρόσληψη σε μια ισορροπημένη διατροφή θεωρείται γενικά ασφαλής.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώω πιπεριές τσίλι για να έχω οφέλη;

Οι σχετικές μελέτες συνήθως περιλαμβάνουν την κατανάλωση πικάντικων τροφών αρκετές φορές την εβδομάδα, αλλά οι ακριβείς ποσότητες δεν είναι σαφώς καθορισμένες.

Είναι οι καυτερές πιπεριές πάντα καλύτερες για την υγεία;

Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν πολλή καψαϊκίνη, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμούς. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα επίπεδο καυτερότητας που ανέχεστε άνετα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Συμπέρασμα

Οι πιπεριές τσίλι είναι κάτι περισσότερο από μια γαστρονομική πινελιά: η περιεκτικότητά τους σε καψαϊκίνη και το αντιοξειδωτικό τους προφίλ συνδέονται με καλύτερη καρδιακή και μεταβολική υγεία και, σε ορισμένες μελέτες, με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και συνολικής θνησιμότητας.

Από την άλλη πλευρά, η εξαιρετικά υψηλή κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του γαστρεντερικού σωλήνα σε ορισμένους πληθυσμούς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μετριοπαθούς κατανάλωσης.

Πηγές:
studyfinds.org
harvard.edu