ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Τι απαιτείται για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων σε δημόσιο νοσοκομείο

Εκδίδεται την Παρασκευή η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ.

Τι απαιτείται για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων σε δημόσιο νοσοκομείο

Η υπουργική απόφαση, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον απολογιμό του έργου των δημόσιων νοσοκομείων, προβλέπει ότι για τη νοσηλεία ανασφάλιστων και άπορων πολιτών που δεν έχουν βιβλιάριο απορίας, θα πρέπει να υπάρχει παραπεμπτικό από γιατρό του ΕΟΠΥΥ και γνωμάτευση από τριμελή επιτροπή του νοσοκομείου στο οποίο πρόκειται να νοσηλευθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ανασφάλιστοι στη χώρα εκτιμάται ότι είναι περίπου 2 εκατομμύρια άτομα.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας για το περιεχόμενο της κοινής υπουργικής απόφασης δήλωσε ότι «ανασφάλιστος εφόσον παίρνει παραπεμπτικό από γιατρό της πρωτοβάθμιας ότι χρήζει άμεσης νοσηλείας, θα μπορεί να προσέρχεται στο δημόσιο νοσοκομείο με το παραπεμπτικό και εκεί τριμελής επιτροπή που θα δημιουργηθεί σε κάθε νοσοκομείο με τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας και αντιστοίχως γιατρούς ειδικοτήτων, θα κρίνει τη σοβαρότητα της καταστάσεως. Αλλά εφόσον έχει τηρηθεί αυτή η διαδικασία και είναι ιατρικώς βεβαιωμένο ότι κάποιος συμπολίτης μας που έτυχε να μην έχει πλέον ασφαλιστική κάλυψη για τους Χ λόγους -διότι δεν μπόρεσε να πληρώσει τα ένσημα που του αναλογούσαν την εποχή της κρίσης, γιατί το μαγαζί του έκλεισε- εάν βάσει της διαδικασίας που ανέφερα, κρίνεται ότι χρήζει νοσηλείας, τα νοσοκομεία θα του παρέχουν νοσηλεία.
Θα καταγράφεται το κόστος φυσικά στα νοσοκομεία για να ξέρουμε πού ξοδεύουμε τι, αλλά αυτά τα νοσήλια θα καλύπτονται από τον εθνικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και όχι τον κάθε ανασφάλιστο. Θα τον αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ασφαλισμένος σε αυτή την περίπτωση. Μόνο αν έρθει κάποιος μόνος του και δεν τηρήσει τη διαδικασία, θα ισχύει το παλαιό καθεστώς».

Στην εκδήλωση τονίστηκε από τον αντιπρόεδρο της 1ης ΥΠΕ κ. Σωτήρη Ζώτο, ότι το κόστος των χειρουργικών επεμβάσεων σε ανασφάλιστους ανήλθε στα 240 εκατ. ευρώ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Επίσης, ο κ. Α. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική κίνηση και προς τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη και των φαρμάκων των ανασφάλιστων.