ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Σε επισχέσεις από σήμερα 133 Κλινικές - από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Και οι 133 Ιδιωτικές Κλινικές -γενικές, ειδικές και ψυχιατρικές- μπαίνουν από σήμερα στον «χορό» των επισχέσεων που κήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ.

ΕΟΠΥΥ: Σε επισχέσεις από σήμερα 133 Κλινικές - από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Από τις επισχέσεις απέχουν προς το παρόν οι Κλινικές που ανήκουν στο δυναμικό του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) δηλαδή οι μεγάλοι όμιλοι κυρίως εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο, ωστόσο δεν αποκλείεται από την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν και αυτοί τις κινητοποιήσεις. Προς το παρόν ο ΣΕΚ αντιμετωπίζει ορισμένα διαδικαστικά θέματα, καθώς ο μέχρι σήμερα επικεφαλής κ. Ανδρέας Καρταπάνης εξαιτίας φόρτου εργασίας (βρίσκεται στο Ερρίκος Ντυνάν πλέον, έχοντας αναλάβει την προσωρινή διοίκηση ως επικεφαλής του ομίλου ΥΓΕΙΑ) αποχώρησε από την προεδρία και στο τιμόνι του Συνδέσμου βρίσκεται ο κ. Βας. Μπαρδής του Ιατρικού Αθηνών.

Πρακτικά οι επισχέσεις σημαίνουν, ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν από την τσέπη τους όταν επισκέπτονται μία ιδιωτική Κλινική, διεκδικώντας αργότερα, το ποσό από τον ασφαλιστικό Οργανισμό.

Το διπλό χαράτσι clawback και rebate, η καθυστέρηση των πληρωμών (ειδικότερα οι επικεφαλής των εταιρειών ζητούν την άμεση εξόφληση των 4 τελευταίων μηνών του 2013 και των υπολoιπόμενων 10% του 2012 και του 2013) αλλά και ο προϋπολογισμός ο οποίος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, πυροδοτεί τις εξελίξεις, και αναγκάζει τις Κλινικές να ξεκινήσουν τις επισχέσεις, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς, αυτό που ζητούν είναι ότι λογικό και δημοκρατικό.

Επιπλέον, η χθεσινή πολύωρη συνάντηση μεταξύ υπουργού Υγείας και ΠΕΙΚ δεν είχε θετικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Γρηγόρη Σαραφιανό, ενώ ο κ. Βορίδης επεσήμανε πως τα αιτήματα του κλάδου είναι λογικά και δίκαια, ωστόσο τόσο πολιτικά, όσο και δημοσιονομικά δεν μπορεί να κάνει κάτι αυτή την στιγμή.

Όπως αναφέρει ο κ. Σαραφιανός στο on Med, αυτό που ζητάμε είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ σε αξιοπρεπή επίπεδα και ειδικότερα στα περσινά επίπεδα. Ζητάμε δηλαδή επιπλέον 160 εκατ. ευρώ για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός σήμερα ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ που πολύ απλά σημαίνει ότι στον κάθε ασφαλισμένο αναλογεί 20 ευρώ ετησίως για νοσηλεία.

Η ΠΕΙΚ ζητά, ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσει όσα οφείλει μέχρι σήμερα και μόλις ο προϋπολογισμός δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του τότε ο κλάδος να διακόψει την συνεργασία μέχρι την έναρξη της νέας χρονιάς. «Να ζητάς υπηρεσίες ΟΛΟ το χρόνο, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ να πληρώσεις, εκβιάζοντας και απειλώντας, χρειάζεται ΠΕΡΙΣΣΟ ΘΡΑΣΟΣ και παραπέμπει σε άλλες μαύρες για το Έθνος εποχές», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων με νόημα.

Διαβάστε ακόμη:

Ιδιωτικές Κλινικές: Σε επισχέσεις από τις 3 Ιουλίου προς τον ΕΟΠΥΥ