ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Οι οδηγίες δεν περικόπτουν εξετάσεις, αποτελούν εργαλείο - δεν μας αφορούν οι εντυπωσιασμοί

Την πολιτική του για τις κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με την συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων υπερασπίζεται για ακόμη μία φορά ο ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι το βήμα αυτό, είναι η πρώτη αποφασιστική πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας για την θέσπιση κανόνων και κριτηρίων αμιγώς επιστημονικών, τεκμηριωμένων με βιβλιογραφία, η οποία αποτελεί και αναπόσπαστο τμήμα της Υπουργικής Απόφασης.

ΕΟΠΥΥ: Οι οδηγίες δεν περικόπτουν εξετάσεις, αποτελούν εργαλείο - δεν μας αφορούν οι εντυπωσιασμοί

Οι κατευθυντήριες αυτές οδηγίες δεν αμφισβητήθηκαν από καμία επιστημονική εταιρεία, αντίθετα επιβεβαιώθηκαν, όπως από την Ουρολογική εταιρεία, η οποία συμφωνεί με την εξέταση του PSA, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός με αφορμή τις δηλώσεις χθες του ΙΣΑ και των Συλλόγων Ασθενών οι οποίοι χαρακτήρισαν τα μέτρα για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα φάρμακα αντιεπιστημονικά. «Οι όποιες κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων από όπου κι αν προέρχονται δεν μας αφορούν», υπογραμμίζει ο ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Στο ίδιο πνεύμα εφαρμόζονται ήδη κανόνες συνταγογράφησης φαρμάκων με κριτήρια την ειδικότητα, τον κάθε ΑΜΚΑ χωριστά, την γεωγραφική περιοχή και την εποχικότητα. Στόχος του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός της μεγάλης σπατάλης στις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και της συγκράτησης των φαρμακευτικών δαπανών εντός των ορίων που θέτουν πρωτίστως οι ανάγκες των ασθενών.

Οι συνταγογραφικές και κατευθυντήριες οδηγίες δεν περικόπτουν εξετάσεις, δεν στερούν από τους ασθενείς τις αναγκαίες διαγνωστικές τους εξετάσεις. Αποτελούν όμως ένα εργαλείο στα χέρια των γιατρών, προκειμένου οι ίδιοι να βελτιώσουν το μείγμα της συνταγογράφησης τους.
Το όλο σύστημα στηρίζεται στην διαρκή ενημέρωση των γιατρών και το σημαντικό είναι ότι εξοικονομούνται πόροι από τον περιορισμό της σπατάλης.
Πόροι αναγκαίοι και πολύτιμοι για την επέκταση των παροχών του ΕΟΠΥΥ σε νέα καινοτόμα και ιατρικά αποτελεσματικά φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς μας.

Να θυμίσουμε σε όσους το ξεχνούν ότι από τους κανόνες συνταγογράφησης εξαιρούνται οι καρκινοπαθείς, όπως και άλλες ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες ασθενών.Η χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους όπως και τα νοσοκομειακά φάρμακα που δίδονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν συμμετοχή ή άλλη επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Επίσης, για την χορήγηση αναλώσιμου υλικού και σκευασμάτων ειδών διατροφής σε περιπτώσεις σπάνιων και χρόνιων παθήσεων δεν καταβάλλουν καμία συμμετοχή οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου (I), οι παραπληγικοί, οι τετραπληγικοί, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου (I), οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, όσοι κάνουν χρήση αντλίας ινσουλίνης, οι μεταμοσχευθέντες και οι HIV θετικοί ασθενείς.
Επιπλέον οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου (II) δεν καταβάλουν συμμετοχή για τη δαπάνη αγοράς συρίγγων ινσουλίνης μιας χρήσης, αναλωσίμων των συσκευών χορήγησης ινσουλίνης και ταινιών μέτρησης σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, χορηγούνται δωρεάν ειδικά προϊόντα και σκευάσματα διατροφής σε σπάνιες παθήσεις όπως μεταβολικά νοσήματα, κοιλιοκάκη, δυσαπορρόφηση από συγκεκριμένες παθήσεις κ.λ.π.
Κύριο μέλημα του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας είναι η διασφάλιση της επάρκειας για όλους και η διεύρυνσή τους, όπου αυτό είναι αναγκαίο».

«Το προσχέδιο του Νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης», καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού,«αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για όλους να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στη βελτίωση των παροχών προς όφελος των ασθενών μας. Οι όποιες κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων από όπου κι αν προέρχονται δεν μας αφορούν».

Διαβάστε ακόμη:

Επικίνδυνα και αντιεπιστημονικά τα μέτρα για φάρμακα και εξετάσεις