ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Θα παρέμβει άραγε ο πρωθυπουργός στο θέμα του ΕΟΠΥΥ και της «θυσίας» του καθ. Μιχ. Χλέτσου;

Για τα καλά άνοιξαν οι πολιτικοί Ασκοί του Αιόλου στο υπουργείο Υγείας με αφορμή την «θυσία» του καθηγητή Οικονομικών κ. Μιχάλη Χλέτσου, ο οποίος τελικά δεν αναλαμβάνει την ηλεκτρική (κυριολεκτικά και μεταφορικά) καρέκλα του ΕΟΠΥΥ.

Θα παρέμβει άραγε ο πρωθυπουργός στο θέμα του ΕΟΠΥΥ και της «θυσίας» του καθ. Μιχ. Χλέτσου;

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η ιστορία του κ. Μιχάλη Χλέτσου, ενός καταξιωμένου επιστήμονα ο οποίος κλήθηκε να στηρίξει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ – και μάλιστα χωρίς να ανήκει κομματικά εκεί- αποδεικνύει περίτρανα σχολιάζουν υγειονομικοί παράγοντες, ότι το βαθύ κράτος δεν έχει τέλος στην χώρα και ότι το χειρότερο, εντός της κυβέρνησης, υπάρχουν οι βόρειοι και οι νότιοι, όπως πιθανότατα συμβαίνει σε κάθε κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση χθες το απόγευμα του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, για το θέμα αυτό, απαντώντας ωστόσο στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, δείχνει ανάγλυφα μία υπαναχώρηση εκ μέρους του και μία πικρία.
«Η τεκμηριωμένη κριτική είναι καλοδεχούμενη, ειδικά από την ΕφΣυν, όχι όμως όταν αγγίζει τα όρια της «ανθρωποφαγίας» τόνισε ο υπουργός, ο οποίος είναι φανερό πλέον, ότι αφήνει ελεύθερο το έδαφος στους άλλους συναδέλφους του στο υπουργείο Υγείας να αποφασίσουν για το στέλεχος που θα αναλάβει την τύχη της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

Το ερώτημα που κυριαρχεί τώρα τόσο στους υγειονομικούς κύκλους όσο και στην ίδια την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι ποιος τελικά θα είναι ο μνηστήρας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού των 10 εκατ. ασφαλισμένων. Και επιπλέον, ποιος θα πει το μεγάλο ναι, μετά την όλη ιστορία που ξέσπασε και που εξακολουθεί να παίζει γύρω από το όνομα του κ. Μιχάλη Χλέτσου, ενός καταξιωμένου καθηγητή ο οποίος δεν ζήτησε ποτέ του θέση, καθώς είναι απόλυτα στοχευμένος στα πανεπιστημιακά και ερευνητικά του καθήκοντα.

Ένα άλλο ερώτημα που θέτουν επίσης παράγοντες της αγοράς, είναι ότι εφόσον έχει σημειωθεί σύγκρουση τώρα μεταξύ των δύο πλευρών στο υπουργείο Υγείας μήπως θα έπρεπε να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας για να δώσει ένα τέλος στην ιστορία αυτή και να στείλει παράλληλα ένα μήνυμα, ότι η υγεία, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τρώγονται τα στελέχη του σαν τα κοκόρια και να θυσιάζουν σημαντικούς επιστήμονες με το πρόσχημα του «μνημονιακού» και του «εκλεκτού» προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Υγείας. Μία παρέμβαση Τσίπρα, θα έδινε το στίγμα και τον συμβολισμό, λένε οι ίδιες πηγές, ότι πράγματι ο ΕΟΠΥΥ, είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση -ένας τεράστιος υγειονομικός Οργανισμός που αγκαλιάζει όλους τους ασφαλισμένους - και δεν είναι σωστό, να γίνεται βορά αντιδράσεων, συγκρούσεων και κοκορομαχιών.

Με αυτόν τον τρόπο, τα στόματα θα έκλειναν και η σύγκρουση θα έληγε εδώ διότι τα πράγματα έχουν όντως ξεφύγει. Υπάρχει βέβαια μία ακόμη λύση: να συναντήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον κ. Μιχάλη Χλέτσο και να κάνουν μία συζήτηση εφόλης της ύλης, χωρίς αυτό να σήμαινε φυσικά, ότι ο καθηγητής θα άλλαζε γνώμη. «Αλλά για να με γνωρίσουν διότι με λυπεί το γεγονός να με χαρακτηρίζουν άνθρωποι που δεν με ξέρουν καν», τονίζει ο ίδιος ο καθηγητής,

Για τον κ. Μιχάλη Χλέτσο η ιστορία του ΕΟΠΥΥ έχει κλείσει χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει και να μιλάει για την υγεία, την κοινωνική προστασία και τα οικονομικά της εργασίας, τα οποία αποτελούν μάλιστα και το ερευνητικό του πεδίο.

Μάλιστα την μελέτη του για την εφαρμογή των DRG'S στην Ελλάδα (report on the application of DRG'S in Greece) – όχι όμως τις 131 σελίδες αλλά ένα σύντομο report, το έχει αποστείλει στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, προκειμένου να του κοινοποιήσει με ποιο τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα και να γίνει εξορθολογισμός των δαπανών στην ελληνική υγειονομική πραγματικότητα. Διότι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στόχος όλων μας πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα της υγείας, αλλά και της κοινωνίας η οποία έχει βιώσει δραματικές περικοπές και ασφυξία τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Αποκλειστικό: Ο καθηγ. Μιχ. Χλέτσος λέει οριστικά όχι στον ΕΟΠΥΥ που δεν θέλει να αλλάξει