ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Στην δίνη της μετανάστευσης, του clawback και των ληξιπρόθεσμων οι φυσικοθεραπευτές

Την σταδιακή κατάργηση του άδικου, όπως χαρακτηρίζεται από τον κλάδο, μέτρου του clawback, το οποίο θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κλιμακωτό rebate με ποσόστωση, ζητούν οι φυσικοθεραπευτές, πρόταση την οποία επανέλαβαν και την Πέμπτη, στην συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη.

Στην δίνη της μετανάστευσης, του clawback και των ληξιπρόθεσμων οι φυσικοθεραπευτές

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Όπως αναφέρουν δε οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, κ.κ. Πέτρος Λυμπερίδης και Τριγώνης Βαγγέλης, πρόεδρος και γ.γ. του Συλλόγου αντίστοιχα, και ο ίδιος ο κ. Πολάκης συμφώνησε ότι το clawback αποτελεί ανάλγητο χαράτσι και πρέπει σταδιακά να καταργηθεί. Την ίδια άποψη για κατάργηση του clawback είχε και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, με τον οποίο συναντήθηκαν μία ημέρα πριν οι φυσικοθεραπευτές.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Πολάκης ζήτησε να τηρείται απόλυτη διαφάνεια και να χτυπηθεί η παραβατικότητα, από την παραγωγή μέχρι την εκτέλεση των παραπεμπτικών.

Στην συνάντηση, οι εκπρόσωποι του κλάδου έθεσαν και ο θέμα της αύξησης του προϋπολογισμού, το οποίο βαίνει διαρκώς μειούμενο, έχοντας φθάσει σήμερα στα 62 εκατ. ευρώ, από 69 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, τα 6 εκατ. ευρώ που λείπουν, τα μετακίνησε ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Μ. Βορίδης με υπουργική απόφαση στον κωδικό για την ανοικτή νοσηλεία των Κέντρων Αποκατάστασης.

Φυσικά, από την συζήτηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ληξιπρόθεσμα και πώς θα μπορέσει τα τακτοποιηθεί το μείζον αυτό θέμα. Οι φυσικοθεραπευτές δεν έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχουν και ληξιπρόθεσμα από το 2011. Κάθε μήνα οι πληρωμές του κλάδου ανέρχονται σε 5,5 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου στον κ. Πολάκη είναι η μετανάστευση των φυσικοθεραπευτών, καθώς η Ελλάδα πλέον πληγώνει πολλαπλά. Εκτιμάται ότι 300 φυσικοθεραπευτές μεταναστεύουν κάθε χρόνο για το εξωτερικό σε σύνολο 7.300 με 8.000 περίπου που έχει η Ελλάδα.

Το προεδρείο του ΠΣΦ ζήτησε, τέλος, και την έμπρακτη στήριξη για τους 550 περίπου φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στα νοσοκομεία με ένα επίδομα για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Οι φυσικοθεραπευτές πάντως αναμένεται να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία στις 3 Φεβρουαρίου, ενώ το τριήμερο αυτό (22 με 24 Ιανουαρίου) σύσσωμος ο κλάδος συμμετέχει στο 25ο ετήσιο Πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Αξιολογείν-Επιλέγειν-Εκτελείν». Κλινική Συλλογιστική και Λήψη Απόφασης που πραγματοποιείται στο Πολεμικό Μουσείο.

Διαβάστε ακόμη:

Ένα βήμα πριν την αναστολή της συνεργασίας τους με τον ΕΟΠΥΥ οι φυσικοθεραπευτές