ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Έρχεται το μεγάλο ναυάγιο του ΕΟΠΥΥ

Χειρότερη υγεία με ελάχιστες δημόσιες παροχές εξασφαλίζει οπροϋπολογισμός του 2014 για τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
Έρχεται το μεγάλο ναυάγιο του ΕΟΠΥΥ

Χειρότερη υγεία με ελάχιστες δημόσιες παροχές εξασφαλίζει οπροϋπολογισμός του 2014 για τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Το τσεκούρι στην επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ θα προκαλέσειαλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα και αν κάποιοι μιλούσαν γιαανθρωπιστική κρίση το 2013, με την ψήφιση του προυπολογισμού του 2014, θαεπέλθει η πλήρης εξαθλίωση για τους ασθενείς.

Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι από τη στιγμή πουπερικόπτεται κατά 29,9% η επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, τότε ο Οργανισμός θα πρέπεινα μειώσει σε ποσοστό 30% τις δαπάνες του, δηλαδή τις παροχές προς τουςασφαλισμένους. Ακόμη και εάν ο Οργανισμός διατηρήσει μόνο τον ένα ρόλο του, δηλαδή αυτόν τον αγοραστή, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, ακόμη και τότε, τα έσοδά του είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Ο ΕΟΠΥΥ θα επιχορηγηθεί το 2014 από το κράτος μόνο με 774εκατ. ευρώ, όταν χρειάστηκε επιπρόσθετη κρατική χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ,και διαμορφώθηκε τελικά σε 1,108 δισ. ευρώ το 2013. Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥέχει συνολικά χρέη προς τρίτους κοντά στα 1,8 δισ. Ευρώ ενώ ακόμα, δεν έχειαποδώσει στα δημόσια νοσοκομεία 1,15 δισ. ευρώ για τα νοσήλια.

Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ οφείλει αυτή τη στιγμή σχεδόν 3 δισ ευρώ καιθα επιχορηγηθεί με 774 εκατομμύρια ευρώ!

Η οικονομική θηλιά στον ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με τιςσχεδιαζόμενες ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), θα μετακυλήσουνακόμα μεγαλύτερα βάρη στις τσέπες των ασθενών.

Τα συνολικά έσοδα του ΕΟΠΥΥ προϋπολογίζονται το 2014 στα5,25 δισ. ευρώ, έναντι 7,44 δισ. το 2013. Οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουνσχεδόν στα ίδια επίπεδα και εκτιμώνται στα 3,8 δισ. (από3,9 δισ. το 2013). Ο προβληματισμός των υγειονομικών φορέων τώρα, είναι κατά πόσο θα μπορέσει να περπατήσει ο Οργανισμός με τόσο μειωμένα έσοδα, τι θα γίνει με τις πληρωμές των παρόχων υγείας, την κινητικότητα των γιατρών και του διοικητικού προσωπικού και πως θα μπορέσει να συνεργαστεί με τις Υγειονομικές Περιφέρειες σε θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.



Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: το σχέδιο απολύσεων των γιατρών και των εργαζομένων


Προϋπολογισμός – μαχαιριά στην Υγεία

Μάχη για τη φαρμακευτική δαπάνη με φόντο τρομακτικές ελλείψεις


Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζουν την απεργία μέχρι 3 Δεκεμβρίου