ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τι θα γίνει με το βαθμολόγιο, τα ιατρεία και το ΕΣΥ

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για να ενταχθούν στο ΕΣΥ θα πρέπει ναέχουν βεβαίωση της εφορίας για τη διακοπή του ελεύθερου επαγγέλματος, ενώ όσοιθελήσουν να διατηρήσουν τα ιατρεία τους θα κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, όπωςείναι σήμερα οι υπόλοιποι πάροχοι  τουΕΟΠΥΥ.
Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τι θα γίνει με το βαθμολόγιο, τα ιατρεία και το ΕΣΥ

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για να ενταχθούν στο ΕΣΥ θα πρέπει ναέχουν βεβαίωση της εφορίας για τη διακοπή του ελεύθερου επαγγέλματος, ενώ όσοιθελήσουν να διατηρήσουν τα ιατρεία τους θα κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, όπωςείναι σήμερα οι υπόλοιποι πάροχοι τουΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας έφερε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ προτετελεσμένων γεγονότων, μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεωντης Βουλής, προκαλώντας μάλιστα αίσθηση όταν δήλωσε πως «με τη λήξη τηςαπεργίας, θα συζητηθεί το εργασιακό πλαίσιο και το βαθμολόγιο στις νέεςσυνθήκες επιλογής του ιατρικού σώματος».

Συγκεκριμένα ο Υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης δήλωσε ότι : «Ηπρόταση της Επιτροπής λέει ότι θα δοθεί σε όλους τους γιατρούς των ΜονάδωνΕΟΠΥΥ το δικαίωμα επιλογής αν θέλουν να ενταχθούν στην ΠΦΥ με το καθεστώςεργασίας που ισχύει στο ΕΣΥ δηλαδή πλήρους και αποκλειστικής απασχολήσεως. Ότανυπάρχει μετακύλιση μέσω διαθεσιμότητας , ο εργαζόμενος πρέπει να δέχεται τοπροτεινόμενο από το φορέα εργασιακό περιβάλλον έτσι όπως διαμορφώνεται από τονόμο. Κατ’ εφαρμογή λοιπόν του νόμου μπορούν οι γιατροί να επιλέξουν τηνεισαγωγή τους στο ΕΣΥ. Για να ενταχθούν ως πλήρους και αποκλειστικήςαπασχόλησης θα πρέπει να έχει προηγηθεί από την εφορία η βεβαίωση διακοπής τουελευθέρου επαγγέλματος , οπότε θα ενταχτούν στο καθεστώς του ΕΣΥ σύμφωνα με ταχρόνια προϋπηρεσίας τους και θα έχουν το μισθολογικό μοντέλο του ΕΣΥ. Όσοι εξαυτών θελήσουν να διατηρήσουν τα Ιατρεία τους , θα περάσουν στο σύνολοτωνσυμβεβλημένων ελευθεροεπαγγελματιών όπως είναι σήμερα οι υπόλοιποι πάροχοιτου ΕΟΠΥΥ».

Ο Υπουργός υγείας κάλεσε τους γιατρούς να λήξουν τηναπεργιακή τους κινητοποίηση και να επιλέξουν μία εκ των δύο προτάσεων τουΥπουργείου, διότι όπως τόνισε ο νομοςαυτός προβλέπει πολύ γρήγορες διαδικασίες στις μετακινήσεις και στις διαθεσιμότητεςτων γιατρών και των εργαζομένων μέσα στο επόμενο 20ήμερο. Με τη λήξη τηςαπεργίας, δήλωσε ο Υπουργός, θα συζητηθεί το εργασιακό πλαίσιο και τοβαθμολόγιο στις νέες συνθήκες επιλογής του ιατρικού σώματος.

Διαβάστε επίσης

Βουλή: ένταση μεταξύ Αδωνι & γιατρών - ξεκαθαρίζει το τοπίο