ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΠΕΔΥ: 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας & προσλήψεις από τον Σεπτέμβριο

ΠΕΔΥ: 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας & προσλήψεις από τον Σεπτέμβριο

Την πιλοτική λειτουργία Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας (Αστικού Τύπου), 24ωρης λειτουργίας, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, σε πρώτη φάση προσλαμβάνονται σχεδόν 900 επικουρικοί ιατροί, ενώ σε δεύτερη φάση –και εντός του προγραμματισμού- θα προσληφθούν και μόνιμοι ιατροί.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα οποία φέρουν το Πρωτοβάθμιο δίκτυο (ΠΕΔΥ), να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και εξοπλισμό. Το υπουργείο Υγείας, αναφέρεται στην αρτιότητα του ιατρικού προσωπικού και εξοπλισμού στα Κέντρα Υγείας και την λειτουργία του ΠΕΔΥ, υποστηρίζοντας την προσπάθεια και το εγχείρημα της ΠΦΥ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του υπουργείου Υγείας έχει ως εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα και ρεπορτάζ σχετικά με τις ελλείψεις ιατρών και ιατρικού εξοπλισμού το Υπουργείο Υγείας θα ήθελε να γνωστοποιήσει ότι από τον Μάρτιο του 2014 που δημιουργήθηκε το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και με τη διοικητική μεταφορά όλων των Πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποτέλεσε μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία λόγω του πρώιμου σταδίου της ενδέχεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Από τους 5.000 υπάρχοντες γιατρούς, οι 2.500 υπέγραψαν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου ενώ η πλειοψηφία των υπολοίπων έχουν συμβληθεί με το ΠΕΔΥ.

Για να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, σε πρώτη φάση προσλαμβάνονται (η διαδικασία βρίσκεται σε τελική φάση) σχεδόν 900 επικουρικοί ιατροί, ενώ σε δεύτερη φάση –και εντός του προγραμματισμού- θα προσληφθούν και μόνιμοι ιατροί. Στόχος είναι στο επόμενο χρονικό διάστημα, με ορθολογικότερη αξιοποίηση δομών και προσωπικού, να λειτουργήσουν κέντρα όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με 24ωρη μάλιστα λειτουργία. Χαρακτηριστικά, τον Σεπτέμβριο προωθείται και εν συνεχεία ξεκινά η πιλοτική λειτουργία Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας (Αστικού Τύπου), 24ωρης λειτουργίας, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας περιλαμβάνονται εκτός του ΠΕΔΥ, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, καθώς και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί.

Με την 24ωρη λειτουργία του ΠΕΔΥ θα υπάρχει σαφώς καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών οι οποίοι σήμερα προσέρχονται σε εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων που εφημερεύουν, ενώ επιπλέον θα υπάρχει ουσιαστική αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από περιστατικά που δεν χρήζουν τριτοβάθμιας περίθαλψης.

Στο ίδιο πλαίσιο επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν, δυστυχώς, διαχρονικά στα κέντρα υγείας των νησιών ενώ γίνεται προσπάθεια για την εκπόνηση σχεδίου επίλυσης του προβλήματος, ώστε από τη μια να καλυφθούν το δυνατόν περισσότερα άμεσα οι ανάγκες και από την άλλη να υπάρχει μόνιμη κάλυψη και επίλυση του προβλήματος.

Επιπλέον ήδη από τις 12 Αυγούστου προσελήφθησαν 112 επικουρικοί γιατροί οι θέσεις των οποίων έχουν προκηρυχθεί με υπουργική απόφαση και οι οποίοι θα καλύψουν ανάγκες τόσο στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης , Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τέλος, σχετικά με τα Κέντρα Υγείας –τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια- και την αρτιότητα του εξοπλισμού τους, αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώροι των ιατρείων και των εξετάσεων είναι κλιματιζόμενοι καθώς και στις περισσότερες των περιπτώσεων διαθέτουν μεγάλες κλιματιζόμενες αίθουσες που διατίθενται προς το κοινό τις περιόδους καύσωνα».

Διαβάστε ακόμη:

Σε λειτουργική απορρύθμιση τα νοσοκομεία - τεράστια ανάγκη για προσλήψεις