ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Οι ψυχιατρικές κλινικές ζητούν νέα βιώσιμη σύμβαση από τον Μπερσίμη

Στη σύναψη νέας, βιώσιμης σύμβασης, η οποία θα άρει τις όποιες αδικίες έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενες διοικήσεις, ζητά η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, η οποία χαρακτηρίζει τον κλάδο, «ως τον πλέον αδικημένο, μεταξύ των συμβεβλημένων παρόχων υγείας με τον ΕΟΠΥΥ».

ΕΟΠΥΥ: Οι ψυχιατρικές κλινικές ζητούν νέα βιώσιμη σύμβαση από τον Μπερσίμη

Η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, εκπροσωπεί το σύνολο των Ιδιωτικών Ψυχιατρικών Κλινικών που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια και αποτελεί τον μεγαλύτερο πυλώνα Ψυχικής Υγείας της χώρας, προσφέροντας 5.500 κλίνες κλειστής νοσηλείας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Α) οι νοσηλευόμενοι ασθενείς των Ψυχιατρικών Κλινικών αποτελούν, κατά βάση, χρόνια περιστατικά, στερούμενα ιδίων πόρων και πολλές φορές στερούμενα και περιβάλλοντος,

Β) ο κύριος όγκος των εσόδων των Ψυχιατρικών Κλινικών προέρχεται από τον ΕΟΠΥΥ (σε ποσοστό που ίσως να υπερβαίνει το 90%), τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας,

Γ) στα πλαίσια του περιορισμού των δαπανών στην υγεία, οι Ψυχιατρικές Κλινικές έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές (μέσω των μηχανισμών Clawback & Rebate) που σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπερνούν το 50%.

Ευλόγως συμπεραίνει ο οποιοσδήποτε, συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση, την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εν λόγω Κλινικές, στην πλειοψηφία τους. Και προσθέτει:

Από συστάσεως του ΕΟΠΥΥ, η στάση του Οργανισμού, υπήρξε απόλυτος, στερούμενη της απαραίτητης ευαισθησίας για την φύση των νοσηλευόμενων, οι οποίοι είναι οι τελικοί αποδέκτες της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Η νυν Διοίκηση, έχει επιδείξει την δέουσα ευαισθησία και κάνει φιλότιμες προσπάθειες να βοηθήσει προς
την κατεύθυνση της διατήρησης της βιωσιμότητας των Ψυχιατρικών Κλινικών, μέσα στα, περιορισμένων πόρων, πλαίσια που υποχρεούται να λειτουργεί, ως Οργανισμός, αλλά και να επιβάλλει, στους παρόχους υγείας με τους οποίους συμβάλλεται.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η λειτουργία ολοκλήρου του συστήματος υγείας να καταστεί ισότιμο και δίκαιο μεταξύ των πυλώνων που το αποτελούν (Δημόσιος και Ιδιωτικός) είναι πολλά. Όμως, για πρώτη φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ευήκοα ώτα και συγκεκριμένα με τον νυν Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αντιλαμβάνεται, κατανοεί και πράττει προς το συμφέρον όλων. Στα πλαίσια αυτά προσδοκούμε στη σύναψη νέας, βιώσιμης (για τον πλέον αδικημένο, μεταξύ των συμβεβλημένων παρόχων υγείας με τον ΕΟΠΥΥ) σύμβασης, η οποία θα άρει τις όποιες αδικίες έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενες διοικήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Συμβάσεις ΕΟΠΥΥ: Τσουνάμι αντιδράσεων από παρόχους - Ζητούν να επιληφθεί ο Πρωθυπουργός