ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Σ. Μπερσίμης: Θα τροποποιηθεί η παράμετρος για το προσδόκιμο ζωής ογκολογικών ασθενών

Ο ΕΟΠΥΥ επανήλθε σήμερα στο ζήτημα που έχει προκύψει με την ανάγκη εκτίμησης του προσδόκιμου επιβίωσης ασθενών προκειμένου να τους χορηγηθεί το κατάλληλο φάρμακο.

Σ. Μπερσίμης: Θα τροποποιηθεί η παράμετρος για το προσδόκιμο ζωής ογκολογικών ασθενών

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, δήλωσε ότι θα τροποποιηθεί το συγκεκριμένο σημείο για το οποίο «όπως αποδείχθηκε, υπάρχει κίνδυνος παρερμηνείας και παράλληλα θα διατηρηθούν οι δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθεί ο ογκολογικός ασθενής».

Έτσι, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα «στην αναμόρφωση του συγκεκριμένου τύπου γνωμάτευσης, τροποποιώντας την παράμετρο, για το προσδόκιμο ζωής ογκολογικών ασθενών ως προϋπόθεση για τη χορήγηση φαρμάκου».

Την άμεση αντίδραση του ΕΟΠΥΥ είχαν προκαλέσει τα ερωτήματα που έθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σχετικά με την αναγραφή στη συνταγή ασθενούς του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσής του, προκειμένου να του εγκριθεί ογκολογικό φάρμακο υψηλού κόστους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όπως ανέφερε, είχε πληροφορηθεί ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.

Για τον συγκεκριμένο ασθενή, ο ΕΟΠΥΥ είχε απαντήσει ότι εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την Επιτροπή και κατά την αξιολόγηση διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο. Η Επιτροπή ζήτησε από τον θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος. Σημειώνεται ότι ήδη η Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους από 35 ασθενείς.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ για ογκολογικό φάρμακο: Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια του ασθενούς, όχι η ανθρωποφαγία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ