ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ειδική Αγωγή: Νέες δημόσιες δομές ζητούν οι γονείς - Τι συμβαίνει με το πόρισμα της Επιτροπής;

Μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 9.30 το πρωί, στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ σε όλη την Αττική, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων.

Ειδική Αγωγή: Νέες δημόσιες δομές ζητούν οι γονείς - Τι συμβαίνει με το πόρισμα της Επιτροπής;

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο Σύλλογος ζητά άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθούν δωρεάν όλες οι αναγκαίες θεραπείες για τα παιδιά. Και όταν μιλάμε για θεραπείες, εννοούμε θεραπείες και συνεδρίες ειδικής αγωγής, δηλαδή λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κλπ. βασικά εργαλεία δηλαδή, για παιδιά με σοβαρά νοητικά, ή κινητικά προβλήματα. Ο Σύλλογος, απαιτεί ακόμη τη δημιουργία νέων δημόσιων δομών με δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης και ειδική αγωγή για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη.

Μόνο που ο Σύλλογος θα πρέπει για την χρηματοδότηση, να απευθυνθεί στα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, αναφέρουν πηγές του ΕΟΠΥΥ, σχολιάζοντας την υπόθεση αυτή.

Το ξεχασμένο, από τον Φεβρουάριο, πόρισμα της Επιτροπής

Να θυμίσουμε ότι η ιστορία με την Ειδική Αγωγή, δεν έχει κλείσει ακόμη, δηλαδή το υπουργείο Υγείας έχει συστήσει μία Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα έπρεπε κανονικά, να παραδώσει τα πορίσματά της στο τέλος Φεβρουαρίου. Είναι Ιούνιος, και η Επιτροπή δεν έχει δώσει ακόμη κάποιο σήμα. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι να μην μπορούν να κλείσουν οι συμβάσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τους επικεφαλής της Ειδικής Αγωγής (ενώ έχουν κλείσει και έχουν προχωρήσει όλες σχεδόν οι συμβάσεις με τους παρόχους υγείας) και έτσι ταλαιπωρούνται γονείς και παιδιά.

Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, είχε ορισθεί ο κύριος Αναγνωστόπουλος Δημήτριος και Γραμματέας η κυρία Σιαμέτη Αγλαϊα, Υπάλληλος στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης του Υπουργείου Υγείας. Το έργο της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν μεταξύ άλλων:

- Η διαμόρφωση του πλαισίου για τις συμβάσεις ειδικών θεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ

- Η τροποποίηση των διατάξεων του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) σε θέματα ειδικής αγωγής και θεραπείας

- Η διαμόρφωση προτάσεων για το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων Ειδικής Αγωγής

- Η αποτύπωση των πραγματικών αναγκών σε όλο το φάσμα της Ειδικής Αγωγής

- Η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων

- Η διαμόρφωση πρότασης προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ο ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, «Κυβέρνηση και ιδιοκτήτες των κέντρων ξεζουμίζουν τους γονείς, εμπορεύονται τα παιδιά μας», και γι αυτό, το μήνυμα που στέλνουν, είναι «Αγώνας τώρα».

Το κράτος να ιδρύσει κρατικές δομές Ειδικής Αγωγής

«Το κράτος έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να εξασφαλίσει με την ίδρυση κρατικών δομών την πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση, την εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών μας», τονίζει ο Σύλλογος, ο οποίος καλεί τον κάθε γονιό και κηδεμόνα να δυναμώσει το σύλλογο και να πυκνώσει τις γραμμές της ΣΕΑΑΝ.

Και συνεχίζει ο Ενιαίος Σύλλογος: «Ετοιμαζόμαστε για μεγάλες αναμετρήσεις! Δεν θα σταματήσουν εδώ (εννοεί την κυβέρνηση), έχουν το μεγάλο κόφτη έτοιμο, το λεγόμενο ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα για μαζικές περικοπές στα επιδόματα και της συντάξεις αναπηρίας και στην ειδική αγωγή».

Ο Σύλλογος παροτρύνει ακόμη τους γονείς και τους κηδεμόνες, «να σταματήσει κάθε πληρωμή των γονιών για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. Είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει με 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Αναφορικά με τις συμβάσεις, ο Ενιαίος Σύλλογος αναφέρει:

«Αποκαλύψαμε το σχέδιο των ιδιοκτητών με τη σύμβαση. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η εκμετάλλευση των παιδιών μας. Τώρα που η υπογραφή της σύμβασης αναβλήθηκε για αργότερα, δεν λένε κουβέντα για τον κόφτη στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή. Γι’ αυτό αυτοί οι πολύ ευαίσθητοι για τα παιδιά μας τα διώχνουν από τα κέντρα επειδή δεν μπορούμε να πληρώνουμε άλλο».

Που θα γίνουν οι μαζικές συγκεντρώσεις

Οι μαζικές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν: Στο Αιγάλεω στην οδό Μπότσαρη Μάρκου 14, στην Αγία Παρασκευή στην οδό Γούναρη Δημητρίου 22, στον Πειραιά Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 19, στην Καλλιθέα στην οδό Κολοκοτρώνη 47 και στην Αθήνα Αχαρνών 96 στις 9.30 π.μ.

Διαβάστε ακόμη

Μπερσίμης: Οι συμβάσεις βοηθούν τον πολίτη & το σύστημα - Κλείνει και η Ειδική Αγωγή