ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Προσωρινή εγκύκλιος για την κάλυψη της εξέτασης του καρκίνου Oncotype DX

Προσωρινή εγκύκλιος, έως ότου εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, με την οποία θα ορίζεται η κάλυψη της εξέτασης για τον καρκίνο oncotype, εκδόθηκε από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

ΕΟΠΥΥ: Προσωρινή εγκύκλιος για την κάλυψη της εξέτασης του καρκίνου Oncotype DX

Πλέον τα αιτήματα για κάλυψη εξέτασης oncotype DX για τον καρκίνο στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, θα εγκρίνονται από το ΔΣ του Οργανισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ Θεοφάνη Ρηγάτου, η διαδικασία για κάλυψη δαπάνης που θα ακολουθείται μέχρι την έκδοση της νέας απόφασης είναι η εξής:

«Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν αίτημα για κάλυψη της εξέτασης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.
Το αίτημα θα διαβιβάζεται από τις ΠΕΔΙ στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και θα εξετάζεται από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), το οποίο θα γνωμοδοτεί. Στην περίπτωση που υπάρξει θετική γνωμοδότηση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, θα γίνεται εισήγηση του αιτήματος στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, το οποίο και θα αποφασίζει για την κάλυψη της εξέτασης».

Να θυμίσουμε, ότι η εξέταση “oncotype DX” καλυπτόταν από τον ΕΟΠΥΥ από τον Σεπτέμβριο του 2013, ωστόσο τον περασμένο Ιούλιο, εκδόθηκε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, με την οποία έπαψε να ισχύει η κάλυψη της εξέτασης. Εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί προσφυγή ασφαλισμένης στο ΣτΕ, με την οποία είχε προσβληθεί η μη κάλυψη της εξέτασης σε ασφαλισμένους άνω των 65 ετών. Η προσφυγή δικαίωσε την ασφαλισμένη, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας, να ανακαλέσει την απόφαση του 2013.

Να πούμε επίσης, ότι το ζήτημα έφερε στην επιφάνεια η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, που είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος διευκρίνισε πως πρόκειται για αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Πολάκης, σε ανάερτησή του στο facebook στις 9 Αυγούστου, είχε τονίσει, πως «σε λίγες ημέρες πρόκειται να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση, αφού προηγηθεί η εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), όπως απαιτείται. Η νέα Υπουργική Απόφαση θα διορθώνει την προηγούμενη και θα καλύπτει ηλικιακές ομάδες, οι οποίες δεν καλύπτονταν μέχρι τώρα, όπως οι ασθενείς άνω των 65 ετών».

Δείτε εδώ, την προσωρινή εγκύκλιο

Διαβάστε ακόμη:

Πολάκης: Ευρύτερη ηλικιακή κάλυψη στη νέα απόφαση για την εξέταση καρκίνου του μαστού