ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Η κυβέρνηση απέτυχε στην ΠΦΥ - Ζητάμε εκ νέου διαπραγμάτευση

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με το σχέδιο μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ασκεί η Ένωση συμβεβλημένων Γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), τονίζοντας ότι η αποτυχία της μεταρρύθμισης είναι παταγώδης, καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός οικογενειακών ιατρών που να καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού και δεν έχουν αναπτυχθεί όλες οι ΤΟΜΥ

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Η κυβέρνηση απέτυχε στην ΠΦΥ - Ζητάμε εκ νέου διαπραγμάτευση

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ζητά η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ να αρχίσει από μηδενική βάση μετά από διαβούλευση και με την Ένωση που εκπροσωπεί τους ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και αποτελούν τον βασικό κορμό της ΠΦΥ.

Ειδικότερα, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ με αφορμή τα πρόσφατα αποτελέσματα αναφορικά με την προκήρυξη των θέσεων των οικογενειακών ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, επισημαίνει τα εξής:

«Λάβαμε γνώση του προσωρινού πίνακα των αποτελεσμάτων για την προκήρυξη των οικογενειακών ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ και επιβεβαιώσαμε τις αρχικές μας εκτιμήσεις για την αποτυχία πλήρωσης θέσεων από οικογενειακούς ιατρούς. Σε μία προκήρυξη για 2800 περίπου θέσεις, μόνο 657 ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση. Από αυτούς, δεν έχουν μοριοδοτηθεί 200 ιατροί από την επιτροπή, λόγω ελλείψεων στις υποβολές των δικαιολογητικών τους.

Και ενώ οι οικογενειακοί ιατροί της χώρας δεν υπερβαίνουν αριθμητικά τους 1.000, το Υπουργείο “βαφτίζει” οικογενειακούς ιατρούς τους ιατρούς των δημόσιων δομών και οραματίζεται παραπομπές gatekeeping κλειστού τύπου με συμβάσεις εφεδρείας /ομηρίας για τις λοιπές ειδικότητες, επιχειρώντας να διαλύσει ό,τι έχει μείνει από την ιδιωτική ΠΦΥ. Επειδή δεν υπάρχουν δυνατότητες κάλυψης του κενού από τη δημόσια ΠΦΥ, αυτή η καταστροφική εμμονή εξελίσσεται σε ένα πολύ επικίνδυνο πείραμα για τη δημόσια υγεία με την περιορισμένη δυνατότητα κάλυψης των ασθενών.

Η πρόταση συλλογικής σύμβασης του Υπουργείου Υγείας με τον ΠΙΣ για τις ειδικότητες απορρίπτεται στο σύνολό της από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ διότι έρχεται σε αντίθεση με τις πάγιες θέσεις του ιατρικού κόσμου και της κείμενης νομοθεσίας. Από τους επίδοξους σχεδιαστές της ΠΦΥ του Υπουργείου Υγείας:

Α. Προτείνεται άρση της ισοτιμίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Προαναγγέλλεται μείωση του προϋπολογισμού για την ιδιωτική ΠΦΥ.

Β. Προτείνεται άρση της ισοτιμίας υπογραφής / παραπομπής από οικογενειακό ή εξειδικευμένο γιατρό.

Γ. Προτείνεται άρση της καθολικότητας της συλλογικής σύμβασης του ΠΙΣ για όλες τις ειδικότητες.

Δ. Τίθενται εμπόδια πρόσβασης του ασθενούς στον ιατρό της επιλογής του.

Ε. Επιτάσσεται το ιδιωτικό έργο με αναξιοπρεπείς αμοιβές και μετακινήσεις ιατρών από την έδρα λειτουργίας των ιδιωτικών τους ιατρείων. Ανισότητα αμοιβής του ιατρού ανάλογα με ύπαρξη παραπομπής ή όχι.

Η αποτυχία της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ είναι παταγώδης καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός οικογενειακών ιατρών που να καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού, δεν έχουν αναπτυχθεί όλες οι ΤΟΜΥ, λείπει η υποδομή για την εγκατάσταση α. των μηχανισμών, β. της ψηφιακής πλατφόρμας και γ. των διαδικασιών λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας.

Η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ οφείλει να αρχίσει από μηδενική βάση μετά από διαβούλευση και με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, που εκπροσωπεί τους ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και αποτελούν τον πυλώνα της ΠΦΥ στην χώρα μας σήμερα, προς όφελος της δημόσιας υγείας αλλά και της αξιοπρέπειας του ιατρού κατά την άσκηση του έργου του».

Εν τω μεταξύ πριν μερικές ημέρες, οι Τομεάρχες υγείας της Ν. Δημοκρατίας μίλησαν με καυστικό λόγο για ακόμη μία φορά για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, με αφορμή την Μονάδα Υγείας Ευόσμου, τονίζοντας ότι «η δημιουργία των ΤΟΜΥ αποτελεί μια αδιέξοδη κοστοβόρα και εντελώς άχρηστη κρατική δομή επί των ήδη κρατικών δομών των Κέντρων Υγείας και των ΠΕΔΥ που ήδη λειτουργούν. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα η αποτυχία στην προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβάθμια υγεία, αυτή τη φορά με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΤΟΜΥ του Δήμου Ευόσμου – Κορδελιού. Στην περιοχή Ηλιούπολης που ανήκει στον Δήμο Ευόσμου Κορδελιού νοικιάστηκε ένας χώρος με μίσθωμα 550 ευρώ μηνιαίως και με ποσό διαγωνισμού για την αναδιαμόρφωσή του 21.080 ευρώ».

Διαβάστε ακόμη:

Οικογενειακοί γιατροί: Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας από τον ΕΟΠΥΥ

Ν. Δημοκρατία: Αδιέξοδες και κοστοβόρες κρατικές δομές οι ΤΟΜΥ

Μπαργιώτας για απόφαση ΕΟΠΥΥ: Το gatekeeping εφαρμόζεται προφανώς ως προαπαιτούμενο...

Έκρηξη ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ειδικούς γιατρούς...