ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Χάος από το νέο σύστημα οικογενειακών γιατρών

Μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων γίνονται από την Τετάρτη 1η Αυγούστου οι γιατροί -ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος- σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), με τους ασφαλισμένους να αναζητούν απεγνωσμένα οικογενειακό γιατρό, μετά από απανωτά τηλέφωνα σε παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδίατρους του ιδιωτικού τομέα.

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Χάος από το νέο σύστημα οικογενειακών γιατρών

Οι υγειονομικοί κάνουν λόγο για πολύπλοκη διαδικασία που αποκαρδιώνει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αγωνιούν να βρουν σημείο πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας καταλήγοντας να επιβαρυνθούν το αντίτιμο της επίσκεψης ώστε να αποφύγουν την ορθοστασία και την ταλαιπωρία. Άλλοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ραντεβού στα νοσοκομεία, όπου εισπράττουν την άγνοια του προσωπικού για το πλαίσιο λειτουργίας του νέου θεσμού.

«Η συνέχεια της αναζήτησης στις τοπικές μονάδες, κέντρα υγείας αποβαίνει πολλές φορές άκαρπη καθώς τους γνωστοποιείται ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για τη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό. Για τους τυχερούς που εξασφάλισαν ηλεκτρονική πρόσβαση και δήλωση εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό, δεν υπάρχει γνωστοποίηση της περαιτέρω διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την ολοκλήρωση της εγγραφής και την κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου, γεγονός που απαιτεί χρόνο καθώς δεν υπάρχουν οδηγίες ή εξοικείωση των υπαλλήλων με την πλατφόρμα εγγραφής», καταγγέλλουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί.

Σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, η σύγχυση επιτείνεται και από την παραμονή των ονομάτων των γιατρών που τους καταγγέλθηκε η σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ, στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

«Προφανώς το γεγονός αυτό εμπεριέχει σκοπιμότητα ώστε να υπάρχει μία θολή εικόνα για την παταγώδη αποτυχία μίας μεταρρύθμισης που σχεδιάστηκε άναρχα επί χάρτου, χωρίς ρεαλιστική χαρτογράφηση παρά την ολοκληρωτική αντίδραση του ιατρικού κόσμου. Η ίδια σκοπιμότητα προσπαθεί να πείσει τους ανίδεους, περί του στρεβλού «παλιού» συστήματος όταν γνωρίζουν οι άπαντες ότι οι επισκέψεις δεν μπορούσαν να εκτελεσθούν τις πρώτες ημέρες του μήνα παρά μόνο με το ανώτατο όριο των 20 επισκέψεων την ημέρα, χαρτογραφημένες και ελεγχόμενες από το ηλεκτρονικό σύστημα. Η αλήθεια είναι συγκεκριμένη. Περίπου 2.000 συμβάσεις παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων καταγγέλθηκαν αιφνιδιαστικά και αντικαταστάθηκαν με 465 νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ ( αρνητική μεταβολή κατά 77%). Η δε παρουσία 280 περίπου ιατρών στις ΤΟΜΥ δεν είναι ικανή να ικανοποιήσει την νομοθετική αναλογία οικογενειακού ιατρού ανά 2.250 κατοίκους. Λιγότερο από 1.000 ιατροί για 11 εκατομμύρια Έλληνες», υποστηρίζει η Ένωση.

Υπενθυμίζεται δε ότι, η αναγκαστική επίταξη των υπηρετούντων παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων στα κέντρα υγείας (αστικά/αγροτικά) έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς η σύμβασή τους εμπεριέχει καθηκοντολόγιο ασυμβίβαστο με την ταυτόχρονη λειτουργία τους ως οικογενειακοί γιατροί. Λ

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει ήδη καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης, αναστολής και προσωρινή διαταγή κατά της κατάργησης των παλιών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ