ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών: Στα κάγκελα με τον ΕΟΠΥΥ για το clawback

Την έντονη δυσαρέσκειά της για το Clawback Α’ εξαμήνου του 2018 εκφράζει με τη σειρά της και η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος.

Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών: Στα κάγκελα με τον ΕΟΠΥΥ για το clawback

Όπως επισημαίνει, «ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, λειτουργώντας ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας, ασκώντας πρακτικές μονοπωλίου, έρχεται να επιβάλλει στους ιδιώτες παρόχους υγείας υποχρεωτικές επιστροφές, οι οποίες σε συνδυασμό με το έτερο μέτρο που φέρει το όνομα Rebate, αγγίζουν το 50% στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, τους κλάδους».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ένωση, μέχρι το 2013, αν απαιτείτο να νοσηλευτεί οποιοσδήποτε ασφαλισμένος, επί μακρόν, το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα αποζημίωνε, σύμφωνα με τον νόμο, με 40,75€ ημερησίως, από το 2013 και ένθεν, αποζημιώνει με μόλις 18€ περίπου την ημέρα.

Αναλυτικά το κείμενο:

Πληθώρα δημοσιευμάτων, δελτίων τύπου και επιστολών διαμαρτυρίας έχουν κάνει την εμφάνιση τους, τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την κοινοποίηση από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των σημειωμάτων του Clawback για το Α’ εξάμηνο του 2018.

Όπως κάθε εξάμηνο, από το 2013 και ένθεν, έτσι και τώρα, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, λειτουργώντας ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας, ασκώντας πρακτικές μονοπωλίου, έρχεται να επιβάλλει στους ιδιώτες παρόχους υγείας υποχρεωτικές επιστροφές, οι οποίες σε συνδυασμό με το έτερο μέτρο που φέρει το όνομα Rebate, αγγίζουν το 50% στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, τους κλάδους. Επιστροφές οι οποίες αφορούν παρασχεθείσες υπηρεσίες, οι οποίες συνεπάγονται λειτουργικά, πραγματικά, έξοδα και όχι πλασματικές τιμολογήσεις.

Και ενώ όλα τα θεσμικά όργανα κραυγάζουν αγωνιωδώς για το ζοφερό παρόν (γιατί το μέλλον είναι αναμφισβήτητα αβέβαιο) το οποίο «στραγγαλίζει» πλήρως την ιδιωτική πρωτοβουλία στο χώρο της υγείας, ανακοινώνονται στα Ζάππεια, με περηφάνεια, τα δυσθεώρητα υπερπλεονάσματα και ο τρόπος με τον οποίο αυτά θα διανεμηθούν.

Δυστυχώς, το ευρύ κοινό, δεν γνωρίζει ότι ενώ μέχρι το 2013, αν απαιτείτο να νοσηλευτεί οποιοσδήποτε ασφαλισμένος, επί μακρόν, το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα αποζημίωνε, σύμφωνα με τον νόμο, με 40,75€ ημερησίως, από το 2013 και ένθεν, αποζημιώνει με 18€ περίπου την ημέρα, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της νοσηλείας, μόνο και μόνο επειδή μπορεί!

Η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, η οποία προσφέρει στο σύστημα ψυχικής υγείας πέραν των 5.500 κλινών, καλωσορίζει την μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση, όμως αναρωτώμεθα, δεν είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) σημαντικό να μειωθεί ο συντελεστής Φ.Π.Α. στην υγεία? Την στιγμή που στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες η υγεία δεν επιβαρύνεται με Φ.Π.Α., στην Ελλάδα οι αρμόδιοι υπουργοί αρνούνται καν να ακούσουν για μειώσεις, ενώ παράλληλα νομοθετούν μείωση στον ειδικό φόρο διαφήμισης, εντελώς τυχαία ένα περίπου μήνα προ των εκλογών!

Ουδείς αντιλαμβάνεται, μέχρις ότου το αντιμετωπίσει στο κοντινό του περιβάλλον, ότι οι ψυχικά ασθενείς, ως κατεξοχήν αδύναμη κοινωνική κατηγορία συμπολιτών μας, στερούμενη πόρων στις πλείστες των περιπτώσεων, επαφίενται περισσότερο στην προστασία του Κράτους και εξαρτώνται απόλυτα από την αποζημίωση των δαπανών νοσηλείας τους από αυτό. Με αυτό ως δεδομένο και λαμβανομένων υπόψιν των αυξημένων υποχρεώσεων (φορολογικών, ασφαλιστικών, μισθοδοτικών κ.ο.κ.) των κλινικών που τους νοσηλεύουν, καθίσταται ηλίου φαεινότερο πως, όσο η πρακτική των ληστρικών μέτρων Clawback και Rebate συνεχίζεται, τόσο ο κλάδος των ιδιωτικών Ψυχιατρικών Κλινικών (μεταξύ άλλων) θα βυθίζεται με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την παύση εργασιών και την έκθεση πληθώρας ανθρώπων σε κίνδυνο.

Ας αναλογιστούν αυτό οι ιθύνοντες, ας ασχοληθούν με λύσεις σε ουσιώδη προβλήματα και ας πάψουν να υιοθετούν μέτρα εντυπωσιασμού.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ: Η οικονομική δολοφονία του διαγνωστικού τομέα της χώρας έχει ονοματεπώνυμο

ΠΟΣΚΕ για Clawback: Η υπομονή έχει όρια και αυτά εξαντλήθηκαν

ΠΑΣΙΔΙΚ: Το clawback & rebate μας οδηγούν στο κλείσιμο